Lemezismertetők

INEVITABLE END – The Oculus

Kiadó: Relapse Records

Weboldal: myspace.com/inevitableend

Kiadás éve: 2011

Stílus: Death / Grind

Brief Sum: New wave death metal/grind from the most killer category. Strongly recommended for lunatics but one with the faint heart should avoid it!

 

Az általam tehetségesnek tartott, meglepetésekkel teli death metal együtteseket a „húsdaráló” jelzővel szoktam illetni. Kicsivel másabb lapra tartoznak azok a bandák, akik ettől többet tudnak, s jobban megragadják a figyelmet. Ők az „agydaráló” címet kapják. S vajon létezhet olyan formáció, amely ezeken túlmenően az „agyvelődaráló” vagy a „szívbillentyű-széttépő” rangot szerzi meg? A választ az Inevitable End adja meg: igen.

A csapat 2003-ban alakult, Svédországban, s az eltelt 9 év alatt mindössze két tagcsere történt. Sokat is gyakorolhattak a próbateremben, hiszen a 2009-ben megjelent, The Severed Inception című bemutatkozó albumuk első hallásra képes meggyőzni a kíváncsi füleket. Akkoriban a koncepciójuk úgy nézett ki, hogy „rövid idő alatt (kicsivel több, mint félóra) széttépjük a lelkedet”. A tavalyi évben pedig, a The Oculus című lemezük folytatta ezt a hagyományt. Hogy hatásosan e-, vagy sem, azt természetesen a zenei tartalom dönti el.

Az albumot nyitó, Tell Us, Parasites máris érezteti, hogy ezúttal sem kímélnek, próbára teszik a hallgató idegrendszerét úgy és addig, ameddig lehetséges. Háromfajta reakciót válthat ki egy ilyen kezdés: A) verzió szerint a delikvens rázza a fejét, „Uramisten!”-t suttog, és azonnal kikapcsolja az egészet. B) verzió szerint a hallgató nevet egy nagyot a brutalitáson, és a továbbhallgatja az albumot, újabb és újabb derűt keresve az együttes teljesítményében. C) verzió szerint az illető arcára széles mosoly ül ki, elismerően bólint, majd a 34 perc letelte után ismét beteszi, mert újra át akarja élni ezt a nehezen emészthető, mégis különleges műfajt. Van egy esetleges D) verzió is, ez a tábor viszont csak azt mondja rá, hogy nem több holmi idegesítő zajnál. Az Inevitable End helyzete tehát erősen véleményes, amely meglátásom szerint korántsem rossz. Sőt, nagyon is jó! Ami pedig engem illet, az együttes megismerésének időszakában a B kategóriába tartoztam, aztán szép lassan átkerültem a C csoportba. Elismerőjük lettem és nem ok nélkül. A The Oculus szörnyetege a további szerzeményekben ugyancsak az érdeklődő arcába mászik, aki jól bírja az ilyesmit, garantáltan értékelni fogja. Ha létezik „zenei horror”, hát ez az!

Értékelés: műfajkeverésből létrehozott új műfaj, erős próbatételekkel, kiszámíthatatlan zenei elemekkel (pl. a Zen zuhanós ordítása), valóságos horror-gépezet. A rombolás és a pusztítás garantált, de csakis a legapróbb testrészekig visszamenőleg. S ha az ember azt hiszi egy-egy könnyed résznél, hogy ellazulhat, annak is idegtépő zaklatás a vége. Jogosan megérdemlik a tízest!

Tracklist:

1. Tell Us, Parasites
2. Escaping the Black Hole
3. Zen
4. Dogmites Paralies
5. The Supreme Treachery
6. The Oculus
7. While Surpassing Ether
8. Of the Well
9. Chamber of Apathy
10. Memento
11. Me Tem Psy Cho Sis
12. Cadaver Inc.
13. Of Sublime Dimensions

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek