Lemezismertetők

INQUISITOR – I Am Sick, I Must Die EP

Kiadó: Hammerheart Records

Weboldal: www.inquisitorxtremethrash.nl

Kiadás éve: 2017

Stílus: Death / Thrash

Brief Sum: Inquisitor, one of the most merciless Dutch thrash sledgehammers of the 90s is returning with a 7” EP, titled “I am Sick I Must Die”, and what a return it is! The original demo lineup (Alex Bakker-bass, Wim van der Valk-drums, Alex Wesdijk-vocals and Erik Sprooten-guitars) has started destroying again in the fall of 2014, and this year they’ve recorded a little presentation of what it’s like when the torture chambers of the inquisition open up, and its flames go high again in the Dutch underground. The foundations of the only original song, “I am Sick I Must Die” have been already laid after the recordings of “Walpurgis-Sabbath of Lust”, and were given a modern but far from feeble outlook. The other two tracks are covers: “Extreme Unction” is brutalizing Pestilence based on the idea of Wim the drummer, while “Perish in Hell” from Dark Angel was suggested by studio owner Erwin Hermsen, and in both cases we get the same outstanding result. The cover depicts Pieter Brueghel sr.’s masterpiece, The Triumph of Death, and is a perfect match for the theme. There’s no question about the score: it’s a nice round 10. Hail Inquisitor Extreme Thrash Horde!  

 

A korai ’90-es évek legendás holland inkvizítorai újra visszatértek és nem is akárhogyan…  amikor  4 éve a román barátommal, Sorinnal két helyen is meginterjúvoltuk Erik Sprootent (Inquisitor, Ancient Rites, Plusminus)  a Sadistik Witchfukk és az Archangel’s Lantern weblogokban, Erik akkoriban mesélt a régi szép Inquisitoros időkről és egy elképzelhető újjáalakulásról.  Nem sokkal később ez valóban be is következett, 2014 októberében, 18 évvel  az underground körökben méltán híressé vált  „Sabbath of Lust” debut (és ezidáig  az egyetlen nagylemez) megjelenése után.  A pokoli thrash horda   az eredeti (demokon) szereplő felállásban pusztít újra (Alex Bakker-basszusgitáros,  Wim van der Valk-dobos Alex Wesdijk-énekes és Erik Sprooten-gitáros). Mielőtt belekezdenék az a 7” EP elemzésébe, még annyit szeretnék megemlíteni, hogy 2014 novemberében a Hammerheart Records jóvoltából újrakaidásra került a kultikus “Walpurgis – Sabbath of Lust” (1996) és a két demo („Blasphemous Accusations” (Demo #1,1992), „Your Pain Will Be Exquisite” – (Demo #2,1993) egy dupla CD-s, minden igényt kielégítő kiadványban.  Itt szeretnék hatalmas köszönetet mondani Alexnek a  Zwaertgevegt kiadós holland barátomnak az Inquisitor kazettáért (“Walpurgis – Sabbath of Lust”), a felvarróért és matricáért, továbbá  Erik Sprootennek a dupla Inquisitor-os CD-ért, a dedikált borítóért és a két pazar kitűzőért.

Tavaly már volt némi információnk arról, hogy az Inquisitor a koncertezésen kívül új dolgokon is elkezdett dolgozni: az Anita van Hussennel közösen készített interjúnkban (Archangel’s Lantern) Erik Sprooten elmondta tavaly, hogy egy új EP-n dolgoznak, mely a Hammerheart Records-nál fog megjelenni és lőn: a kiadó  augusztusban bejelentette a nagy hírt:  október 29-én lát napvilágot az Inquisitor 7” EP-je, „I am Sick I Must Die” címmel és jövő január folyamán megjelenésre kerül a második nagylemez is  „STIGMATA ME, I’m in Misery” néven.

Elnézést kérek a hosszúra nyúlt bevezető miatt, de aki nem ismerte eddig a holland thrash mániákusokat, hátha kedvet kap ahhoz, hogy megismerkedjen a korábbi anyagaikkal. A 7” Ep-ről annyit  elöljáróban, hogy ez csupán egy kis étvágygerjesztő a második nagylemez elé. A saját nóta, melyet „I am Sick I Must Die” cím alatt jegyeznek, azonnal jelzi, hogy a holland inkvizítorokat  egyáltalán nem tépte meg az idő vasfoga, sőt… irgalmatlan tempók „suhannak” végig, kegyetlenül  jól megkomponált szerzemény. Kétség sem férhet hozzá, hogy a második Inquisitor nagylemez szanaszét szaggatja majd jövőre a gyanútlan thrashereket, ugyanis Wim van der Valk annyit mondott a privát levelezésünk során, hogy az „I am  Sick I Must Die” nem is olyan gyors J No igen.. aki az Inquisitor után követte Wim munkásságát, az tisztában van azzal, miket dobolt össze a holland Centurianban anno az alábbi balladagyűjteményeken : „Of Purest Fire” (demo, 1997), „Choronzonic Chaos Gods” (1999) és a „Liber Zar Zax”…Ráadásul 2016-ban csatlakozott a holland black hordához, a Sammath-hoz, arra is nagyon kiváncsi leszek majd, ha lesz újabb anyaguk. Az ”I am Sick I Must Die” című romantikus dal kapcsán annyi mondanivalóm van ezenkívül, hogy  Alex Wesdijk énekes hangja talán még kegyetlenebb, hisztérikusabb, mint valaha, Erik pusztító, erőteljes riffelése, valamint Alex Bakker eszelős basszusfutamai Wim démoni kalapálásával egybekötve egyaránt  azt bizonyítja, hogy  úgy térnek vissza a scene-be, mintha sosem oszlott volna fel az Inquisitor. Az „I am Sick I Must Die” szerzemény mellett feldolgozták a Pestilence –”Extreme Unction”-jét a „Malleus Maleficarum” albumról, a végeredmény nagyon pazar lett. A Dark Angel-”Perish in Flames”jének feldolgozása a zárótétel, ez is tökéletes lett..

A holland Inquisitor a neves flamand festő idősebb Pieter Brueg(h)el „A halál diadala” (1562) csodálatos mesterművét használta fel albumborítóként, mely tökéletesen illeszkedik a koncepciójukhoz. Akit esetleg érdekelne egy angol nyelvű interjú Erik Sprooten-nel, Cornelius régi barátom a Castrum-ból az Encomium hasábjain elbeszélgetett vele a frissebb történésktől kezdve sok minden másról és a közeljövőben Wim van der Valk dobos úr fog  válaszolni itt, a Kronos Mortus-on. Hail Inquisitor Extreme Thrash!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. I Am Sick, I Must Die
2. Extreme Unction
3. Perish in Flames

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

INQUISITOR – Stigmata Me, I’m in Misery

Georgius

Inquisitor Interjú

Georgius

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek