Lemezismertetők

IRDORATH – Dekonstrukteur des Fleisches

Kiadó: Massacre Records

Weboldal: myspace.com/irdorathofficial

Kiadás éve: 2012

Stílus: Black / Thrash

Brief Sum: Not a pure black metal but many elements color the style of Irdorath. Is it an advantage or disadvantage? Time will tell.

 

Egyre gyakrabban fut bele az ember olyan zenekarokba, amelyek egy számítógépes játék hatására komponálnak meg egy-néhány dalt, vagy esetleg a nevüket egy ilyen szoftvertől eredeztetik. Nem hiszem, hogy a karintiai négyesnek is pont véletlenül egy olyan név ötlött fel – mindentől függetlenül -, amely egy német fejlesztőcsapat szerepjáték sorozatának, a Gothic-nak egyik helyszínét nevesíti. Bízva abban, hogy a hangulat terén sem állnak messze egymástól a produktumok, előfordulhat, hogy egy kis Irdorath hallgatást követően még szívesebben tapad a harcra éhes RPG rajongó a monitorhoz. Na, de ennyi bulváros hírmorzsa után, lássuk a tényeket, azaz mit is tartalmaz a Dekonstrukteur Des Fleisches.

A promó fotók alapján már sejthető, hogy ezek a srácok nem a romantikus, középkori kalandor szívek lovagias hőstetteit éneklik meg, miként a bárdok kenyerére pályázhatnának. Sem a lemezborító, sem a zenészeket bemutató fotósorozat nem hagy kétséget afelől, hogy egy sötétebb, kíméletlenebb világ vércsapolós pillanatai inkább előnyt élveznek, ellenben a PC-s program múltidéző, mesés bájával. De amint elindul a lemez, egy fikarcnyi bizonytalanságunk sem marad: masszív, pörgős, „csontozós” muzsika fogad. Nehéz lenne egyértelműen behatárolni a csapat stílusát, mivel bele-bele kóstolnak a heavy metal több irányzatába, azonban ezt olyan profin teszik, hogy nem válik disszonánssá, bár azonnal, feltűnően különülnek ezek az elemek. Egyértelműen a black metal az alap (Das stolze Tier, Spiegelscherben), mint fő irányvonal, de rengeteg olyan megoldást, riffet, ritmusképletet alkalmaznak, amelyekkel színesebbé teszik a műveiket. Ez akár olyan szinten is megmutatkozik, hogy míg egy dalban „gótikus szintizéssel” hangulatot teremtenek (Freitodzwang), addig a legtöbb esetben a thrash-es rifforgia a meghatározóbb (Stummheit, Bald ersäuft die Menschenbrut), vagy a hagyományos power metal (szinte tipikus) megoldásai jöhetnek szóba (Blindheit, Taubheit).

Én előre szóltam. Van itt minden, mint a búcsúban. Ez az a fajta zene, amely elsősorban a „mindenevőknél” lehet befutó, mivel a dallamos zenék hívei már csak a vokál miatt is kerülni fogják az osztrákok lemezét, hiába „dalolnak” gyakran a gitárok, csendülnek fel melódiák.  Ha pedig egy fanatikus black metal hívő tesz próbát a lemezzel, nagy eséllyel csak húzgálni fogja a száját, mert nem true, mert nem elég extrém, illetve túl jól szól a felvétel. Egy évvel azután, hogy a banda saját kiadásban megjelentette a Dekonstrukteur Des Fleisches-t, jött a Massacre Records és felkarolta a kvartettet, de úgy érzem így sem lesz könnyű meghódítaniuk a világot az előzőleg ecsetelt okok miatt. Pedig tényleg nem rossz, amit ezek a srácok csinálnak…

Tracklist:

1. Dekonstrukteur des Fleisches
2. Freitodzwang
3. Blindheit
4. Unter flammenden Laternen
5. Stummheit
6. Fleischgeword`ner Antigott
7. Bald ersäuft die Menschenbrut
8. Das stolze Tier
9. Spiegelscherben
10. Taubheit

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Irdorath – Dekonstrukteur des Fleisches Videoclip

KMZ

Hot News – Massacre Records news: Irdorath sign with us!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek