Lemezismertetők

IRON MASK – Fifth Son Of Winterdoom

Kiadó: AFM

Weboldal: www.iron-mask.com

Kiadás éve: 2013

Stílus: Power Metal

Brief Sum: Mark Boals standing behind the mic is the completes Dushan Petrossi, the heart and soul of the band. The singer presents, makes real that, what goes through the mind. They weren’t small timers before, but this really is top shelf.

 

Lassan négy éve éppen én voltam, aki górcső alá vette az Iron Mask Shadow harmadik albumát, cím szerint a Shadow Of The Red Baron-t. Akkor is bevallottam, nem lett szerelem első látásra a megismerkedésből, de a többszöri mintavételezésnek köszönhetően, többnyire pozitív véleménnyel voltam a belgák teljesítményéről. 2011-ben jött a következő lemez, ami valahogy el tudott veszni zenei látóterem horizontja mögött, megdöbbenve értesültem róla, hogy a Fifth Son Of Winterdoom-ot nem a Red Baron előzte meg.

Mindegy, hagyjuk a múltat. Foglakozzunk azzal, mit nyújt ez a már szemre is káprázatosan megvalósított album. Szép-szép a borító, de régóta vallom, messzemenő következtetést nem érdemes levonni egy jól sikerült grafika alapján. Ahogy már-már ezt a kitételt támasztotta alá az album első szerzeménye a Back into Mystery. Nincs különösebb bajom a számmal, csak éppen semmi durvulás, felpörgés, libabőr. Én biztos nem ezzel indítottam volna a lemezt…

A soron következő dal (Like A Lion ln A Cage) már inkább kedvcsináló, de amikor a One Commandment kezdős taktusai felcsendülnek, akkor érzi igazán az ember, hogy megérte kivárni azt a bő tíz percet, amit az album nyitányára kellett áldoznia. Már csak a Seven Samurai erősen közepes, szigorúan nézve átlagosnak mondható sajátosságait kell „túlélni”, s ezt követően már tényleg robban a lemez.

A címadó dal letaglózó epikussága magasan kiemelkedik a tizenkét szerzemény közül. Úgy indul, mint egy kelta ballada (az első másfél perc lazán felfért volna Mike Oldfield Voyager című lemezére is), de amikor erőre kap a dal, a gitárok és a nem hétköznapi vokálnak köszönhetően, végképp kirántják a hallgató lába alól a szőnyeget. Respect! És innentől tényleg nincs megállás.

Ha a Fifth Son Of Winterdoom egy fennkölt himnusz, akkor a Rock Religion a kick ass-anthem. Abból a szétszaggatom a láncaimat, bekaphatja a világ fajtából… Sok zenekar próbálkozott, próbálkozik ütős, lázadó attitűddel átitatott dalokat írni, de csak kevésnek adatik meg, hogy ennyire masszív, emlékezetes pillanatokat okozzanak. Újabb respect!

Nem állt szándékomban egyesével végigvenni a számokat, inkább csak kiemeltem azokat a szerzeményeket, amelyek már magukban is elvinnék hátukon a lemezt. Azonban félreértés ne essék, a többi dal is ígéretes alkotás, erős és időtálló. A zenekar lelkét, motorját Dushan Petrossi-t tökéletesen kiegészíti Mark Boals a mikrofonállvány mögött. Ami a fejekben eldől, annak professzionális megformálója, prezentálója az énekes. Eddig se kispályásokból állt a banda, de most tényleg feltették az i-re azt a bizonyos pontot. Viszont mégsem lennék a helyükben, mert nem lesz egyszerű túlszárnyalni a Fifth Son Of Winterdoom lemezt.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Back Into Mystery
2. Like A Lion In A Cage
3. Only One Commandment
4. Seven Samurai
5. Fifth Son Of Winterdoom
6. Angel Eyes, Demon Soul
7. Rock Religion
8. Father Farewell
9. Eagle Of Fire
10. Reconquista 1492
11. Run To Me
12. The Picture Of Dorian Grey


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Iron Mask unveil cover und tracklisting of „Fifth Son Of Winterdoom“ album!

KMZ

Hot News: Limited Edition Digipack of Iron Mask „Hordes of The Brave” Out 20 July

KMZ

Hot News: Iron Mask “God Punishes, I Kill” video clip!

KMZ

Hot News – Iron Mask: „Black As Death“ CD & limited 2-vinyl edition!

KMZ

Hot News – Iron Mask: “Black As Death” Cover artwork unveiled / new song online!

KMZ

Hot News – Iron Mask signs with AFM Records / new album in December!

KMZ

IRON MASK – Shadow Of The Red Baron

Azagtoth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek