Lemezismertetők

ISSA – Crossfire

Kiadó: Frontiers Music

Weboldal: www.facebook.com/issasite

Kiadás éve: 2015

Stílus: Melodic Rock

Brief Sum: Norwegian vocalist Issa is back with her fourth studio release (the last one was actually a cover album). Think classic, keyboard driven AOR / melodic pop-rock deeply rooted in the 1980s and you will know exactly what to expect. This time, however, the songwriting and producing team has made more efforts than on the previous occasions. A really enjoyable one, definitely Issa’s best work to date.

 

Legutóbb, a Can’t Stop feldolgozás-lemez kapcsán olyasmit találtam írni, hogy talán nem válna hátrányára Issának, ha a Frontiers kiadó stábjára bízná magát. Nos, az azóta sorozatban készülő Alessandro Del Vecchio-féle arctalan futószalag-munkák (elég most csak az észt kolléganő Lenna Kuurmaa és a Moonland blamázsára utalnom) ismeretében ezt a nézetemet utólag már felülvizsgáltam, az viszont biztos, hogy az első két album szerzői-produceri gárdái nem voltak képesek kihozni a norvég hölgyből, ami benne van…

Jelentem, ezúttal sikerült! A társ-producerként irányító John Greatwood, valamint a The Storm anyagon is közreműködő Martin fivérek az eddiginél nagyobb ráfordítással dolgozva nem csupán a zenei közeget találták el felettébb precízen – bár azzal korábban se volt bajom –, de maga Issa is olyan kerek, frappáns, fogós dallamokat hoz végre, amelyek miatt valóban érdemes hallgatni a Crossfire-t. Ezeken áll vagy bulik ugyanis minden, a megbízható zenei alap csak egy dolog. Csodát (falrengető újdonságot) persze ne várjon senki, itt nem a rock muzsika forradalma zajlik, ám a stílus adta keretek között teljesen korrekt eredmény született. Mélyen az 1980-as években gyökerező finom, kulturált AOR / hard rock, némi korabeli pop behatással, billentyű-centrikusan, de a gitárt sem elnyomva. No és nem utolsósorban minőségi énekkel.

Egy-egy hangszeres szólóhoz vagy kórushoz a műfaj prominensei közül is felsorakoztak néhányan. Del Vecchio urat szintén ott találjuk a vendégek között, jelenléte azonban nem meghatározó a Crossfire egészére nézve. Annál fontosabb az FM frontember Steve Overland szerepe, aki a Raintown ballada fényét emeli Issa partnereként. Jómagam ezt a dalt hallottam először az anyagról (koncertváltozatban, a brit Three Lionsban megismert Nigel Bayley-vel) és a hatására eldöntöttem, ismételten bizalmat szavazok az énekesnőnek.

Ha akkor még nem is tudhattam biztosan, hogy meg fogja hálálni, a New Horizon vagy az Electric Lights fülügyre vételekor egyértelműen ezt éreztem. Igen kellemes, hangulatos AOR szerzemény mindkettő, hősnőnk felnőtt, érett előadóként tündököl ezekben. Nem hiányoznak természetesen a lüktető, jó értelemben véve pop-rockos, slágernek való nóták sem: a Heartbeat, a Ghost Inside My Heart és a Red Lights bármelyikéről simán elhittem volna, hogy a bő harminc évvel ezelőtti MTV-s „sampon-és hajlakkrock”-időkből származik, annyira a kor szellemében íródtak. Pofonegyszerű felépítés, azonnal rögzülő dallamok és dús vokálok, mindez maximálisan a refrénre kihegyezve –tényleg tanítani kellene! (Mellesleg valahogy így szólna a jelenben mondjuk Belinda Carlisle vagy Kim Wilde. Az efféle zenéket személy szerint akkoriban sem tartottam gázosnak és ilyen mai hangzással is abszolút vállalhatók lehetnének.) Mi több, én a lemezcég helyében bátrabb lettem volna és ezek közül választottam volna az első klipszámot a színtelenebb címadó helyett. No de talán majd másodjára… Komoly üresjárat nincs amúgy az albumon, ami megint csak jelentős előrelépésnek tekintendő.

Kérdés, hogy a kiadóhoz tartozó nagy nevek és aktuális kiadványaik mellett mekkora figyelem jut majd erre a lemezre. (Értem ezalatt a promóciót és a közönség érdeklődését – előbbiből részben következik az utóbbi is.) Mindenesetre szurkolok Issának, mert valóban derekasan teljesített a Crossfire-ral. Még annyit fűznék hozzá, hogy ha az élő produkción is tudna javítani, akkor akár már idén szépen gyarapíthatná követőinek számát.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Crossfire
2. New Horizon
3. Raintown
4. Long Time Coming
5. Fight Fire With Rain
6. Heartbeat
7. Electric Lights
8. Ghost Inside My Heart
9. Red Lights
10. We Rise
11. Only You

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Issa – „Crossfire” megjelenés februárban

KMZ

ISSA – Can’t Stop

Dehumanizer

Hot News: Issa to revisit a dozen AOR Classics on her new album „Can’t Stop”

KMZ

ISSA – The Storm

Southpeace

Hot News – The Melodic Rock Sexy Diva Issa is back with a Storming second album !

KMZ

ISSA – Sign Of Angels

Csizmazia Jozsef

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek