Lemezismertetők

ITHILIEN – Shaping the Soul

Kiadó: WormHoleDeath

Weboldal: www.ithilien.be

Kiadás éve: 2017

Stílus: Modern Folk Metal

Brief Sum: The Belgian folk metal band, Ithilien released its debut full-length album in 2013. As I wrote back then, “The fans of Ensiferum and similar stuff will like this album”. During the period between 2013 and 2016 the band had some changes in the line-up and their style moved towards the “new wave of folk metal” or modern folk metal (or as they call, folkcore) interweaving metalcore elements and Celtic/medieval tunes with their original melodic folk metal. As usually, this change was a good decision although we can still feel the strong influence of one of the big names of the style, Eluveitie on their new album. Shaping the Soul is a good and promising material with good ideas and showing great musical skills, recommended to all fans of Eluveitie. But to step forward, they should dive even deeper into their new influence, modern metal to create a really unique “folkcore” band.

 

Több minden aktuálissá teszi a most következő, hosszabb bevezetőt. Egyrészt a cikk témájául szolgáló lemez, másrészt viszont egy májusban hazánkba érkező nemzetközi turné is, a New Wave of Folk Metal Tour, ami ugyan a cikk főhőseit nem érinti, de kelet-európai stílustestvéreit igen. Pár szót tehát érdemes szólni az újhullámos avagy modern folk metalról, mely sok más néven is ismert, például folkcore-ként vagy folk metalcore-ként. Először a svájci Eluveitie használta az „újhullámos” jelzőt zenéjére, melyben a kelta népzenét a letisztult hangzású göteborgi melodeath metallal házasították és házasítják a mai napig. Őket követve az utóbbi évtizedben több zenekar vette át ezt a stílust, gyakorta kiegészítve metalcore-os, progos vagy épp nu metalos elemekkel. A legkorábbi kísérletezők közé tartozik a belső-mongóliai Ego Fall, a bolgár Khanъ vagy épp a magyar Niburta, a fent említett turné egyik headlinere.

Más zenekarok nem azonnal választották ezt az ösvényt, hanem eleinte tradicionális folk metalt játszottak és csak idővel, akár több hangzóanyag kiadása után fordultak a tördelt riffek, elektronikus effektek, core-os screamek és groove-ok felé. Közéjük tartozik például az olasz Krampus, a májusban Budapestre érkező lengyel Netherfell és újabban a hazánkban már többször megfordult szlovén Avven.

Ugyanebbe a körbe tartozik a belga Ithilien is. Ők eredetileg az Ensiferum nyomán nordikus folk metalban utaztak, észak-európai hatású, főleg szinti által megszólaltatott népies témákkal és klasszikus melodeath alapokkal. A dalszövegek témái is ehhez igazodtak, mind 2011-es EP-jükön (Tribute to the Fallen), mind pedig 2013-as bemutatkozó nagylemezükön (From Ashes to the Frozen Land), melyről írtam is annak idején.

Legfrissebb lemezük, az előbb január 6-án saját kiadásban, majd február 17-én az extrém metalos olasz WormHoleDeath kiadó gondozásában megjelent Shaping the Soul azonban már egyértelműen az Eluveitie stílusára épül mind a folk, mind pedig a fémzene oldaláról nézve, néhol kiegészítve azt metalcore-os kiállásokkal, szinkópákkal. A kelta és középkori alapú belga népzene megjelenésének oka, hogy az első nagylemez kiadása után fokozatosan újabb és újabb népzenész csatlakozott a zenekarhoz: előbb egy dudás-furulyás, majd egy másik dudás és egy tekerőlantos, végül pedig a második lemez felvételeinek idején egy hegedűs is. Az új hangszerek megjelenése mellett más posztokon (dob, gitár) is történtek tagcserék, így a banda érthetően el tudott mozdulni a helvét stílusteremtők keltás és modern vonala felé. A szövegek is személyesebb üzenettel bíró irányba fordultak, az új lemezen nem találunk fantasy-s, csatába menetelős vagy kupalengetős nótákat. A friss dalok leginkább a veszteség és gyász érzését hivatottak átadni a hallgatónak, mindezt dühös, elkeseredett és szomorkás hangulatok segítségével.

Már a nyitó, egyébként klipes Blindfolded mutatja az új irányvonalat: a tekerő és a flamand duda viszik a fő dallamot, kiegészítve némi furulyajátékkal, a korábban főszereplő gitárok pedig a ritmusszekcióhoz csatlakozva derékból bólogatós tördelésekkel teszik teljessé a képet. A korábbi, néhol heavy-s, néhol epikus, néhol blackes témák eltűntek, a középtempó pedig javarészt átadta helyét a gyors, agresszív zúzdáknak. Az előző lemeztől eltérően nincsen olyan sok hosszú instrumentális üresjárat, ilyenek csak a kissé vontatott, 8 perces Walk Away-ben és a szintén feleslegesen elnyújtott utolsó két tételben vannak. Az új dallamhangszerek megjelenésével az énekes-gitáros-buzukis Pierre is több térhez jut, így szinte végig jelen van a frontember-zenekarvezető károgós-screames hangja, néhol mélyebb, gruntos részekkel megfűszerezve (kivétel persze a két instrumentális tétel, az átvezető Emma és a záró The Bear Dance). A fő, károgós vokál elsőre talán erőltetettnek tűnhet, de Pierre elég természetesen hozza, ezzel is kissé core-os ízt adva a zenének. A szövegek ezúttal is egytől egyig angolul íródtak – én továbbra sem bánnám, ha anyanyelvük, a vallon is megszólalna végre egy hanganyagukon. Ami a minőséget illeti, sok panaszom nincsen, pusztán a népi hangszerek keverése lehetne kicsit jobb; a furulyák néha igen a háttérből szólnak, a hegedű hangzása pedig sokszor tompa, de szerencsére ezek nem rontják jelentősen a élményt.

A legtöbb „modernizálódott” csapathoz hasonlóan az Ithiliennek is jót tett a váltás, némileg egyedibb ízt kapott a zenekar, de azért még így is nagyon erősen érződik az Eluveitie hatása. Amennyiben tartják magukat a promóanyagban leírtakhoz és még mélyebben belemerülnek új forrásukba, a modern metalba  (példának a Parkway Drive, az All Shall Perish és az Architects neveit sorolták fel), igen nagyszerű eredmény sülhet ki belőle. Mindenképp érdemes ezzel kísérletezni, hiszen az „Eluveitie-utánzat” jelző sem sokkal jobb, mint az „Ensiferum-utánzat”. De érdemes vigyázni, nehogy átessenek a ló túloldalára! Láttunk már tradicionális folk metalból előbb egyedi modern folk metalra, majd onnan sablon metalcore-ra váltó zenekart…

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Blindfolded
2. Lies After Lies
3. Shaping the Soul
4. Walk Away
5. If Only
6. Emma
7. Edelweiss
8. Hopeless
9. The Dive
10. The Bear Dance

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

ITHILIEN – From Ashes to the Frozen Land

ST. Toma

Hot News: Ithilien have inked a deal with Mighty Music who will release their first album

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek