Lemezismertetők

KALAPÁCS – Mítosz

Kiadó: Hammer Records

Weboldal: www.kalapacs.net

Kiadás éve: 2008

Stílus: Heavy Metal

 

 

 

Kalapács József neve mindenki előtt ismert, aki csak egy kicsit is ismeri a hazai rockéletet. A kezdetektől kezdve ott volt a metal mezőny élvonalában, előbb a Pokolgép, majd az Omen énekeseként. Az új évezredben azonban új bandát alapított, melynek a Mítosz az 5. saját anyaga (ha az Első Merénylet albumot nem számítjuk annak).

Az új lemez jelentős újdonságot hozott, Kalapács Józsi írta a lemez összes dalszövegét és talán ez az első Kalapács lemez, amin nem hangzik el a rock vagy metal szó! A zene azonban nem sokat változott, középtempós heavy metal Józsi védjegyszerű, karcos énekével nyakon öntve technikás szólókkal és időnkénti gyorsulásokkal. Az albumon vendégként feltűnik Vikidál Gyula, aki Álmos vezér szerepét játssza a Vérünk és verejtékünk című dalban. További vendég még Viczián Ottó színművész, aki a lemezt nyitó Wass Albert és a lemezzáró Garay János idézeteket mondja el és vokál terén besegít Tóth Renáta is.

A dalszövegeket, mint már említettem Józsi írta, a többiek azonban egyformán kivették a részüket a zeneszerzésből. A 13 dalból három Beloberk István basszusgitáros, kettő Sárközi Lajos gitáros, öt Beloberk Zsolt dobos és három Weisz László gitáros szerzeménye. Nekem leginkább Zsolt és Weisz “Kicsi” szerzeményei tetszettek a lemezről, A kard, Utolsó kívánság, A pusztulás dala, A sólymok fészke és az Összetartozunk dalok szerintem hamarosan a Kalapács koncertprogram szerves elemei lesznek.

A dalok szövegei a magyar és hun mondavilág és történelem egy-egy szeletét mutatják be, a hasonló próbálkozásoktól eltérően izzadtságszagtól mentesen, remélem nem is akarnak a Kárpátia babérjaira törni a későbbiekben sem.

Az új Kalapács lemezről tehát elmondható, hogy ha zeneileg nem is, szövegvilágában egy új oldalát mutatta meg a bandának, és az eddigi lemezek által hozott minőségi szintnek is megfelel, érdekes színfoltja lesz a Kalapács életműnek.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. A kard
2. Vérszerződés
3. Hazafelé
4. Vérünk és verejtékünk
5. A sólymok fészke
6. Csatadal
7. A pusztulás dala
8. Az a nép még mindig él
9. Utolsó kívánság
10. Becsület, hűség, vitézség
11. Րsi törvény
12. Legendák könyve
13. Összetartozunk

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek