Lemezismertetők

KAMELOT – Haven

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.kamelot.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Progressive / Melodic Power Metal

Brief Sum: “Haven” is an almost perfect piece, one which easily fits into the already high-quality discography.

 

 

Hogyan is kezdjem…régebben úgy voltam a Kamelot zenekarral, hogy tetszett meg minden, de valami mindig hiányzott az igazi katarzishoz. Ez egészen a 2012-es „Silverthorn” lemezig így volt. Sokakkal ellentétbe nekem Tommy Karevik énekes érkezése jelenti a csúcspontot. Talán ez azért lehet, mert a „Seventh Wonder” lemezeknél totál rákkattantam a hangjára. S azóta is rabul ejt bármit énekel is. Ezáltal a „Silverthorn” az egyik kedvenc lemezem lett és már nagyon vártam a folytatást, ami három év várakozás után meg is jelent „Haven” címmel.

Izgalommal hallgattam végig a lemez majd egy órás hosszát és nem kellett csalódnom, ugyanis ez bizony egyenes folytatása az ezelőtti lemeznek. Talán csak a koncepció miatt lett egy kicsivel még sötétebb tónusú, sőt egy-egy gépies megoldás is felüti a fejét, de természetesen nem kell megijedni tökéletesen működik ismét a Kamelot gépezet. Nem meglepő módón nekem továbbra is az ének jelenti a csúcspontot, de természetesen a többieket sem kell félteni. Játékukban belekötni felesleges profi zenészek, akik ha úgy tetszik, tudják mitől döglik a légy. Így a lemezen is sorjáznak a kiváló slágerek. Vannak nagyzenekari betétek, kemény riffek, és persze szárnyaló szívbemarkoló dallamok. Már rögtön ilyen a nyitó „Fallen Star” aztán a kicsit futurisztikus „Insomnia” borzolja a kedélyeket amire még a „Citizen Zero” rá is tesz egy lapáttal. Bár nekem ez a tétel egy kicsit „szögletesre” sikerült. Persze nem kell megijedni vannak tipikus Kamelot slágerek is, mint a „Veil of Elysium”, „End of Innocence”, „Beautiful Apocalypse” hármasa. Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a lírai dalok mellett sem a Charlotte Wessels (Delain) énekesnővel közösen előadott „Under Grey Skies” tényleg remek és a Tommy által megint igazi lélekre ható szösszenete a „Here’s to the Fall” is hibátlan.

Hangzás és külcsín tekintetébe is maradt az igényesség minden fajta szinten. El kell ismerni, hiába van, ebben a progresszívabb sötétebb melodikus power metalba jelenleg nincs jobb a Kamelot-nál. A „Haven” pedig egy majdnem tökéletes alkotás, mely bátran beilleszthető az így is magas színvonalon lévő diszkgráfiába.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Fallen Star
2. Insomnia
3. Citizen Zero
4. Veil of Elysium
5. Under Grey Skies
6. My Therapy
7. Ecclesia
8. End of Innocence
9. Beautiful Apocalypse
10. Liar Liar (Wasteland Monarchy)
11. Here’s to the Fall
12. Revolution
13. Haven

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Koncertdömping 2023-ban, avagy jövőre sem fogunk unatkozni – Jön a Kamelot, a Kissin Dynamite, a Dynazty, Geoff Tate és még sokan mások!

KMZ

Kamelot – Októberben Budapesten!

KMZ

Kamelot: saját turnéján, svéd énekessel tér vissza a zenekar

KMZ

KME videók: Overtures, Death Angel, Omnikage, Hortus Animae, Universal Mind Project, Kamelot, Destruction, Soilid, Savage, Enthrallment

KMZ

A Kamelot kiadja közelgő „Haven” albuma vadonatúj dalszöveges videóját

KMZ

A Kamelot bejelentette Haven c. albumának kiadási dátumát

KMZ

Kamelot – Leszerződik a Napalm Records-al

KMZ

KAMELOT – Silverthorn

Darkjedi

Kamelot, Firewind, Forever Slave – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Kamelot Interjú

xfixbitchx

Kamelot, Leaves’ Eyes – Koncertbeszámoló

Anonymous

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek