Lemezismertetők

KANONENFIEBER – Der Füsilier EP

Mindig nagyra tartottam azokat a zenekarokat, akik a dalszerzési folyamat során a dalszövegeikre is gondot fordítanak és nem halandzsáznak, hanem megpróbálnak valamilyen normális üzenetet közvetíteni, rávilágítani problémákra, esetleg emléket állítani eseményeknek, csoportoknak, egyéneknek. Röviden: világképpel rendelkeznek és identitásképzők. Világviszonylatban körbe nézve, szerencsére a black- és death metal körökben még találhatunk ilyen együtteseket.

Persze mindig is voltak és lesznek olyan történelmi események, amelyeket – származásuk, neveltetésük, iskolázottságuk, identitásuk, politikai nézeteik, vallásuk és még számtalan lehetséges okból adódóan – máshogy értelmeznek az egyes országok zenészei. Ezek közé tartoznak a 20. század, főként az I. és a II. világháború történései. Közép-Kelet európaiként, azon belül magyarként számomra mindig kedvesebbek lesznek az olyan zenekarok, akiknek szövegei ennek a régiónak a múltjából merítenek inspirációt.

Ezen a téren tavaly a bambergi egyszemélyes black/death Kanonenfieber Menschenmühle című debüt-albumának szenteltem a legtöbb figyelmet. A projekt a „Nagy háború” áldozatainak állított emléket, amihez a dalszövegeket veteránok archív nyilatkozatai, visszaemlékezések, vezérkari jelentések, illetve magánlevelek és dédnagyapja naplója alapján írta. Az azóta eltelt hónapok során az időközben kibővült alakulat megjelentette az orosz inváziót elítélő single-jét, Yankee Division címmel egy kétszámos kislemezt, valamint néhány héttel ezelőtt Der Füsilier címmel, ismét két számmal rukkoltak elő.

A mintegy 12 perc hosszúságú EP a Przemyśl második ostroma (1914. november 2.–1915. márc. 23.) során életüket vesztett német soldatokra emlékezik, akik sikertelenül próbálták felszabadítani a várban rekedt mintegy 110.000 ezer osztrák–magyar bajtársukat. Miután a felmentési kísérlet kudarcot vallott, a németek dacolva a Kárpátokban uralkodó szeszélyes időjárással, méteres hóban, folyamatos utóvédharcok közepette próbálták elérni a saját vonalakat, miközben maguk is tízezres veszteségeket szenvedtek. Elvágyódásukat, éhezésüket, a menetelés gyötrelmeit és egyéb szenvedéseiket, gondolataikat és a hegyi háború minden borzalmát megörökítik az album Der Füsilier I–II. címűtételei.

Az első szám Eduard von Böhm-Ermolli cs. és kir. tábornagy archív beszédrészletével indul, amit a géppuskakattogásra emlékeztető dobok váltanak fel, s csak ezt követően kapcsolódik be a többi hangszer, hogy megteremtse a jól ismert végzetes atmoszférát. A második szám, igazodva a dalszöveghez, sokkal súlyosabbnak hangzik elődjénél, illetve sötétebb összképet is mutat.

A formáció a korábbi munkáihoz képest zeneileg e két szám valamivel feszesebb-katonásabb hatást kelt, de hangzásában is letisztultabb. A fülbemászó dallamok és riffek mellett a károgó németnyelvű vokál ezúttal is gondoskodnak róla, hogy mindkét track emlékezetes maradjon. A Kanonenfieber nem dicsőíti a háborút, narratívájában mindössze a harcoló bakák rettenetes sorstragédiáját, a keserű valóságot és az értelmetlen pusztulást megörökítve igyekszik hallgatóságát gondolkodóba ejteni. A korábbi gyakorlathoz hasonlóan, jelen EP is igyekezett a lehető legpontosabban ábrázolni az eseményeket. Ezek valódi történetek valós katonákról. Az album drámai alkotás, komoly embereknek!

Kiadó: Noisebringer Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Melodic Black / Death Metal
Web: facebook.com/Kanonenfieber

Tracklist:

  1. Der Füsilier I
  2. Der Füsilier II

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Headliner turnéval tér vissza Budapestre a Kanonenfieber!

KMZ

Kaltenbach Open Air 2023 – Koncertbeszámoló

bönin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek