Lemezismertetők

KARYN CRISIS’ GOSPEL OF THE WITCHES – Salem’s Wounds

Kiadó: Century Media Records

Weboldal: facebook.com/Gospelofthewitches

Kiadás éve: 2015

Stílus: Progressive Heavy / Doom Metal

Brief Sum: A truly extraordinary album from the collaboration of former Crisis frontwoman Karyn Crisis and Davide Tiso (ex-Ephal Duath) with not only sonic but also conceptual, visual and even magical purpose. A real musical and spiritual journey.

 

Aki az 1990-es évekbe kezdte beleásni magát az underground és extrém zenék világába, az kizárt, hogy ne találkozott volna a New Yorki Crisis zenekarral, amelynek frontján a földig lógó rasztákat lobogtató, nádszálvékony Karyn Crisis produkálta a szélsőségesnél is szélsőségesebb énekstílust. Az igazán egyedi és különleges, hardcore-os és metalos forrásból egyaránt merítő csapat 2005-ben feloszlott és Karynról is felettébb ritkán érkezett hír. Akkor is legfeljebb festészeti tevékenysége kapcsán. Bár, hogy ne szakadjunk el a zenétől, az Exodus előző évtizedbeli kiadványai közül kettőhöz is ő készített fotókat és az olasz black metalos Manuscripts Don’t Burn EP-jének grafikája szintén hozzá fűződik! (Vendégvokalistaként többek között a Debris Inc. és az Aborym egyes albumain szerepelt.)

Persze a művészeknél az már csak úgy van, hogy akkor hallatnak magukról, ha elérkezettnek látják az időt arra. Ha pedig már a Manuscripts Don’t Burnt említettük, a Karyn Crisis’ Gospel Of The Witches megszületésében ennek az egyszemélyes projektnek a mindenese, az Ephel Duathból is ismert énekes-multiinstrumentalista Davide Tiso szerzett elévülhetetlen érdemeket. 2009 óta bőven volt idejük kiérlelni a Salem’s Wounds anyagát – időközben a magánéletben is egy pár lettek – és az Olaszországban kezdődött, majd az Államokban befejeződött zenei utazás eredménye idén vált hallhatóvá.

A muzsika természetesen súlyos és meghökkentő, senki ne várja azonban a Crisis pusztító brutalitását vagy az Ephel Duath progos / avantgarde-os beütését. Tartalmilag nézve mélyen spirituális indíttatású és ennek megfelelően átszellemült, meditatív hangulatú tételek soráról beszélünk. Még a torzított gitár sem minden dalban játszik meghatározó szerepet. A hangsúly Karyn témáin van, aki itt túlnyomórészt tiszta hangon énekel (az ő hipnotikus dallamait Tiso, továbbá az Immolation frontember Ross Dolan és a Tombs énekes Mike Hill orgánuma egészíti ki helyenként). Néhol azért előtör belőle az extrémebb énje és van, ahol igéző kántálást is hallat.

Vannak hagyományos felépítésű, refrénközpontú szerzemények és a másik végletet jelentő, totálisan elborult számok, na meg afféle átvezetőként szolgáló ambient jegyeket hordozó darabok is. Ennélfogva a lassú ütemek dominanciája ellenére sem egysíkú az album. Tény, hogy megfelelő lelki ráhangolódást és alapos belemélyedést (azaz sokszori hallgatást) igényel – viszont ad akkora élményt, hogy azzal bőségesen meghálálja a kitartást.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Omphalos
2. The Alchemist
3. Ancient Ways
4. Aradia
5. Mother
6. Father
7. Goddess Of Light
8. Howl At The Moon
9. Pillars
10. The Secret
11. Salem’s Wounds
12. The Sword + The Stone
13. The Ascent

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Karyn Crisis’ Gospel Of The Witches – Feltöltötte „Mother” című első dalát; „Salem’s Wounds” albumrészletek

KMZ

Karyn Crisis’ Gospel Of The Witches leszerződik a Century Media-val

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek