Lemezismertetők

KHAN – Znamenie

Kiadó:

Weboldal: facebook.com/khanfolkcore

Kiadás éve: 2016

Stílus: Folk Metalcore / Modern Folk Metal

Brief Sum: The first full-length album of the Bulgarian “folkcore” (folk metalcore/modern folk metal) crew finally arrived! Khanъ is one of the most promising members of this young subgenre and Знамение (Znamenie/Omen) is absolutely worth listening to. It has some weaker points – the sound of guitars and drums is not the best but it’s still good and the end of the album is a bit melancholic but their skill to mix Balkanic folk music with modern metal elements compensates these tiny problems. Hopefully this material and band can be a bridge between the fans of traditional folk metal and core/modern metal and will gain international attention soon.

 

Tavaly nyár végén írtam már a 2009 óta létező és szerintem igencsak ígéretes bolgár folk metalcore/modern folk metal vonalas Khanъ-ról. Akkortájban nagylemezük előzeteseként egy háromdalos EP-t hoztak ki, idén január 31-én pedig első teljes értékű albumuk is megjelent végre!

Akárcsak hazai „stílustestvérük”, a Niburta, úgy ők is exkluzívnak szánták legutóbbi kislemezüket, azok tételei nem kerültek fel a Знамение (Znamenie/Omen) címre keresztelt friss korongra. Az Omen LP-n 7 vadi új szám és legkorábbi daluk, a 2011-es Небе (Nebe / Sky) új verziója kapott helyet. Némi télűző kolompolás után a húrok közé is csap a szófiai brigád és már a nyitó Пепел (Pepel / Ash) nyilvánvalóvá teszi, hogy ezúttal jobb hangzást várhatunk, mint a legutóbbi matérián. Nem csak a vokálok és a népi hangszerek vannak a helyükön, hanem ezúttal a dobok és gitárok is sokkal jobban szólnak, még ha nem is tökéletesen.

A zenekar felállása nem mindennapi: a szokásos dob-basszus-két gitár mellett két vokalista áll a fronton és bár a korábbi dudás és gadulkás már nem (állandó) tagjai a csapatnak, a népi vonalat továbbra is hozza a tamburát pengető tag és a két vokalista egyike, aki balkáni többszólamú énekkel egészíti ki a deathes mélyhörgést és core-os screamet. A lemezen emellett a duda is többször felbukkan, bár sajnos inkább csak kiegészítő szerepben – fő dallamhangszerként csak zárótételben van jelen. A banda stílusötvözése figyelemre méltó: teljesen jól megférnek a tradicionális pengetős- és fúvóstémák a groove-okkal, tördelt riffekkel és bólogatós kiállásokkal, a tiszta népi énekek a torz vokálokkal. Ez pedig nagy szó, hiszen az archaikus népzenét nem egyszerű a fémzene újkori, matekozós-technikás ágaival úgy ötvözni, hogy ne lógjon ki valahol valamelyik elem. Bár a dalok többsége gyors, pörgős, pont a két melankolikus, lassú szám, a Земя (Zemya / Land) és Жар (Zhar / Embers) a leghosszabbak nagyjából 6 percükkel és mivel a lemez végére kerültek, kissé rányomják a bélyegüket a teljes anyagra – talán érdemes lett volna máshogy alakítani a számsorrendet, mert a záró, lassan táncolós népdalfeldolgozással együtt kissé leültetik a lemez végét.

A folk elemekkel teletűzdelt modern metal/metalcore számok mellett két, ivászatról (mi másról?) szóló népdalfeldolgozás, a Павле ми пие (Pavle mi pie) és a Домачине (Domachine) is felkerült a korongra. Bár utóbbi lassabb, előbbi igazi zúzósan csűrdöngölős tétel, ami közel hozhatja a folk és core színtér rajongóit egymáshoz – a modern folk metal zenekarok legfőbb gondja ugyanis, hogy a két színtér hívei sajnos általában nem nyitottak a másik műfaj irányába, sőt gyakran kifejezetten elutasítóak. Remélhetőleg ez a hozzáállás hamarosan változni fog (talán ezen, a banda Bandcampjéről egyébként ingyenesen letölthető anyagon keresztül is) és jobban feléled a nemzetközi érdeklődés mind a Khanъ, mind pedig más hasonló csapatok irányába. Én csak ajánlani tudom őket!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Пепел (Ash)
2. Чума (Plague)
3. Гарван (Crow)
4. Павле ми пие (Pavle mi pie)
5. Небе (Sky)
6. Земя (Land)
7. Жар (Embers)
8. Домачине (Domachine)

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

KHAN – Pravda EP

ST. Toma

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek