Lemezismertetők

KHORS – Night Falls Onto The Fronts of Ours

Kiadó: Candlelight

Weboldal: www.khors.info

Kiadás éve: 2015

Stílus: Black Metal

Brief Sum: If you like this kind of music „Night Falls onto the Fronts of Ours” is a must have. The wonderful cover art is just the extra topping.

 

 

Aki egy kicsit is vonzódik a black metal atmoszférikusabb vonalához, nem kell bemutatnom a 2004 óta aktív ukrán „Khors”-ot. Tipikus példája ők annak, hogyan lehet zenei alázattal és kitartással kitörni egy viszonylag elzárt keleti országból, ami nem éppen számít a metal fellegvárának. Persze most szigorúan „underground” szintről beszélek. Lemezeik mindig is igényesek voltak, de mégis hihetetlen fejlődésen mentek keresztül. Ami nem csak a hangzás és egyéb dolgokban nyilvánult meg, hanem zenei téren is próbálnak minél feljebb törni. Az igazi áttörést a 2010-es „Return to Abandoned” hozta el melyre sokan felkapták a fejüket. Bár sok fanyalgó is akadt mert a gyorsabb black metal-t egyre inkább a kimértebb tempó és az atmoszféra vette át. A 2012-es korong a „Wisdom of Centuries” is ezt a vonalat vitte tovább és átértek az ukrán nyelv használatára is. Nekem mindegyik lemez tetszett és örömmel vettem észre, hogy kialakult a „Khors” stílusa mely felismerhetővé teszi őket. Ennek egyik alapja a megszokottól eltérő gitárhangzás melyet főleg a dallamok előhívására használnak, és akkor még ott van színesítő jelleggel a billentyű is, ami megfoghatatlan módon ott bujkál a dalokba néha csak egy-egy pillanat erejéig kibújva a gitárok mögül. Ennek szellemében született meg az immár hatodik „Khors” lemez a „Night Falls onto the Fronts of Ours”.

Nagy örömömre az anyanyelv használatai is megmaradt, és folytatják tovább azt a zenei utat, mely kiemelkedővé teszi őket a többi zenekar közül. Nagy izgalommal hallgattam végig a lemezt és még most sem nagyon találom a szavakat. Az-az egy biztos, hogy az egyik legkiválóbb megszólalású lemez lett ez az új, de dalok felépítésében és hangszerelésben is sikerült feljebb lépni, sőt ezt inkább minőségi ugrásnak nevezném. Az olyan dalok  mint a „No Oaths No Tears No Knees!” ; a „Following the Ways of Blood” vagy a „For the Last Time” nem igényelnek különösebb kommentárt. Az a fajta megfoghatatlan atmoszféra, ami árad a zenéből, szavakkal nehéz körülírni. Az ősi természet ereje elevenedik meg a hallgató előtt, mely sokáig magával ragadja. Nehéz is szabadulni az új „Khors” hatása alól, mely most már végérvényesen rabul ejtett. S itt nem csak a hangulatról van szó, hanem a hangszeres részek is igényesen kivannak dolgozva, főleg a dobos munkáját emelném ki.  Nem is szaporítom tovább a szót ezt hallani kell és elmélyülni benni hagyni hogy sodorjon magával.

Aki vevő az effajta muzsikára annak kötelező hallgatnivaló a „Night Falls onto the Fronts of Ours”. A csodálatos borító pedig csak a hab a tortán. A pontszám nem lehet is lehet kérdés.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Ні клятв, ні сліз, ні колін! (No Oaths No Tears No Knees!)
2. Долина мертвих птахів (Dead Birds Valley)
3. Шляхом кривавих доріг (Following the Ways of Blood)
4. І ніч схиляється до наших лиць (Night Falls onto the Fronts of Ours)
5. 1664
6. Востаннє (For the Last Time)
7. Струнке павутиння самотності (Slight Web Solitude)
8. Мій козацький шлях (My Cossack Way)

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Khors signs to Svarga Music

KMZ

Hot News: Khors – Ukrainian Black Metal Heathens Issue New Video

KMZ

KHORS – Wisdom Of Centuries

Menegroth

Hot News: Great quality video of Khors live

KMZ

Hot News: Candlelight Records sign Khors

KMZ

KHORS – Return To Abandoned

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek