Lemezismertetők

KING DIAMOND – Dreams Of Horror

Kiadó: Metal Blade Records

Weboldal: www.kingdiamondcoven.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Heavy Metal

Brief Sum: No point in talking about the songs individually, each of them is a masterpiece even if taken out of conteext. Honestly, I see no point in this. It’s like gathering your 12 favourite books then making a compilation by cutting out a chapter from each of them. It’s the same with this compilation. For me, it’s strange to get immersed in a particular world and the next song, rather than being the usual continuation, is a sudden yank into a whole new place. I basically see no point in a King Diamond compilation, moreso, if someone wants to get acquainted with his music, I’d say rather pick one of his album with the nicest looking cover and listen to it. If he likes it, he’ll get all of them. Regardless, I simple cannot give less than a 10, as while the oldest one is 28 and the youngest is 7 years old, I still amazed by them.

 

King Diamond zenéjével viszonylag későn, a 80-as évek vége felé ismerkedtem meg. Persze addigra már sok mindent tudtam vele kapcsolatban. Olvastam az okkult sötétségbe burkolózó Mercyful Fate-ről, a misztikus horror koncepcióról, a különös arcfestésről és az egyedi zenéről. Az akkori szaksajtó jóvoltából már ismertem az Abigal és a Them történetét, olvastam a lemezkritikákat róluk. Megragadt bennem egy kijelentés, hogy King Diamond zenéjét vagy imádod vagy utálod, de középút nincsen. Így mikor a Heavy Metal Kedvelőinek műsorban leadták a teljes Conspiracy lemezt, nem volt kérdés, hogy kazettás magnómmal készenlétben állva rögzítsem azt. Első pár hallgatásra tetszett az anyag, de úgy éreztem, azon kevesek közé fogok tartozni, akikben nem vált ki szélsőséges reakciót a zene. El voltam vele, és gondoltam, a fenti kijelentés csak hirtelen felindulásból elkövetett újságírói túlzás. De aztán pár hét alatt, miközben szinte alig hallgattam a lemezt, kezdtek előjönni a fejemben dallamfoszlányok, és hosszas találgatás után rájöttem, hogy ezek bizony a Conspiracy-ről bukkantak fel. Újra elővettem a lemezt és innentől teljesen rá voltam hangolódva, magába szippantott a King Diamond által teremtett izgalmas világ.

Ezt azért írtam le, hogy látszódjon, én a diamondi világ rajongója vagyok. Ha valaki nem tudná, majd minden lemeze teljes egészében egy-egy horrortörténetet mesél el, sőt vannak történetek, amik átívelnek több albumon is. A két kakukktojás a Fatal Portrait és a The Spider’s Lullabye. Ezeken csak a lemez fele rejt összefüggő mesét. Azt is tudni illik, hogy nem csak a szöveg, a zene is erősen alá van rendelve az adott történetnek.

King Diamond komoly egészségügyi probléma miatt sokáig hallgatott. A rajongók izgultak érte. Szerencsére úgy tűnik felépült, sőt újabb történetek kavarognak a fejében, melyeket nemsokára lemezre vés, de addig is itt ez a válogatás album.

Amit tudni lehet róla, az a külsőségekből kiderült. Az eddigi tizenkét lemez, tizenkét történet van felelevenítve egy-két dal erejéig. Többször végighallgatva a dalokat nem vettem észre különbséget az eredeti és ezek között. Mindegyik az eredeti albumon megszokott stílusban szól, szóval tényleg csak egy szimpla válogatással van dolgunk.

A dalokról külön szólni nincs értelme, hiszen itt mindegyik egy-egy mestermű, még így kiragadva az eredeti környezetükből is. Igazából nem látom értelmét ennek. Olyan ez mintha össze kéne szedned számodra 12 kedves könyvet, majd készítesz belőle egy válogatást oly módon, hogy mindegyik könyvből egy-egy fejezetet kiollózol. Ezen a válogatáson is így történt. Így számomra furcsa, hogy épp elmerülök egy adott világba, majd a következő dal nem a megszokott folytatás, hanem hirtelen átránt egy egész más helyre. Magyarán én nem látom értelmét egy King Diamond válogatásnak, sőt, ha valaki ismerkedni szeretne a zenéjével, akkor is inkább azt ajánlanám, hogy bökjön rá a számára legjobban tetsző borítójú lemezre és merüljön el benne. Ha tetszik neki, akkor úgyis begyűjti az összeset. Ettől függetlenül ezekre a dalokra nem adhatok mást, mint 10-est, hiszen a legrégebbiek 28, a legkorábbiak 7 évesek és még mindig csodálattal hallgatom őket.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

Disc 1

1. The Candle
2. Dressed in White
3. The Family Ghost
4. Black Horsemen
5. Welcome Home
6. The Invisible Guests
7. At the Graves
8. Sleepless Nights
9. Let It Be Done
10. Eye of the Witch
11. Insanity

Disc 2

1. Dreams
2. The Spider’s Lullabye
3. Waiting
4. Heads on the Wall
5. Voodoo
6. Black Devil
7. Help!!!
8. Spirits
9. The Puppet Master
10. Blue Eyes
11. Never Ending Hill
12. Shapes of Black

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

KING DIAMOND – The Spider’s Lullabye (Reissue)

Saint-Savin

Hot News: King Diamond announces North American Tour 2014

KMZ

Hot News: „Room 24” by Volbeat featuring King Diamond nominated for Best Metal Performance in 56th Annual Grammy Awards!

KMZ

Hot News: King Diamond signs worldwide deal with Metal Blade Records!

KMZ

Hot News: Metal Blade to re-issue classic releases of King Diamond and Sacred Reich on vinyl!

KMZ

Hot News: Official King Diamond merchandise store and website now live!

KMZ

Hot News – King Diamond confirmed for Sweden Rock Festival and Hellfest in France!

KMZ

Hot News – King Diamond announces headliner shows

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek