Lemezismertetők

KING OF ASGARD – …To North

Kiadó: Metal Blade Records

Weboldal: www.kingofasgard.com

Kiadás éve: 2012

Stílus: Viking metal

Brief Sum: To North is a worthy sequel of Fi’mbulvintr. The difference is that the songs are more exciting this time. It isn’t more complex still it has some great atmosphere and one is able to find more details with each re-listening. King of Asgard’s music is still characterized by the harsh presentation of melodies. The sweden Vikings have proved their aptitude once again.

A King of Asgard két évvel ezelőtti lemeze a Fi’mbulvintr bár nem váltotta meg a világot, de engem mégis megfogott zabolátlan szenvedélyével. Megérkezett a folytatás, a To North. Bár a producer továbbra is Andy LaRocque, a borító most nem az a túlidealizált mese jellegű montázs, hanem komorabb tónust öltött. A nagy változás viszont, hogy plusz gitáros érkezésével a trió kvartetté bővült.

Viking kürt és gitár párosával szinte a forgatag közepébe taszít már a lemez kezdése is. Az ebből kibontakozó The Nine Worlds Burn lendületes száguldozás a dallamok hátán. A nóta érdekessége, hogy található benne egy népies betét, amit Heléne Bald követ el, aki epizódszerepet kapott már az előző lemezen is, sőt az elődnek tekinthető Mithotyn is klampírozott egy rövid ideig. A szereplése Lumskos ízekkel fűszerezi az amúgy pörgős, blackes betétekkel is tűzdelt muzsikát.

A The Dispossessed visszafogottabb középtempóban zakatol, megspékelve egy jól eltalált vokálos refrénnel, ettől a dalnak monumentális hangulata lesz. A következő tételt egy vendég zenész, Jimmy Hedlund a Falconerből, szólója uralja. Van benne egy adag hangulat a Tiamat Wildhoneyából. A dal meglehetősen nyugis, ezzel nagyobb teret adva az érzelmeknek, amit a gitárok készséggel közvetítenek felénk. A Bound to Reunite kezdetekben kényelmes tempóját a pörgő lábdobok teszik nyugtalanná, ami a verzében gitár szinten is csatlakozik mellé. A kezdeti blackes beütésű verze egy hatalmas, dallamos refrénbe torkollik.

Egy egyszerű dallamra és húzós középtempóra épül a Nordvegr. Izgalmas benne a refrénbeli tempóváltás, amikor is komoly száguldozásba kezdenek, annak ellenére, hogy az ének dallamosabb, mint a verzében. A fő motívum a dal közepén akusztikus formában testesül meg. Az Up on the Mountain kezdése kevéssé markáns, ugyanakkor jellegzetes ebben a stílusban. Majd jön egy váltás, háttérben akusztikus gitár, és mintha még nem ismernénk fel így is, belép egy kórus a bztonság kedvéért. Ez az aprócska rész, akarva akaratlan, de egyértelműen a Bathory Twilight lemezére utal. Majd egy dallamos riffel beindul a dal, a verzében szinte csak ének, dobok és basszusgitár van. A Bathory hasonlóság még fellelhető, de korábbi lemezekből merítkezik most. A refrénben nem érezhető a hatás.

A több mint hét perces Plague-ridden Rebirth a lemez leghosszabbja, de végighallgatva el sem hisszük, annyira gördülékeny a dal, hogy feledteti velünk az idő múlását. Nagyon hamar az egyik kedvencemmé nőtte ki magát. Ezt nagyban köszönheti hatalmas refrénjének. Ezek után a Harvest nehezen rúg labdába, de ezzel nem is erőlködik, lassú középtempóban hömpölyög a kórusig, akik megint csak egy egész jó refrént hoztak össze. A lemezt záró instrumentális tétel egy ismerős zongora dallammal kezdődik, erre épülve bontakozik ki a fő téma, klasszikus hatásokkal vegyítve. Komótos zárása ez a lemeznek. A végén van egy gitárkiállás a végtelenbe, szinte már várjuk, hogy még utoljára megszólaljon a kürt, de ez csak akkor történik meg, ha újra kezdjük a lemezt.

A To North tele van lendülettel és hatalmas dalokkal. Zeneileg egyenes folytatása a Fi’mbulvintr-nek, gyökeres változások szerencsére nincsenek, mégis a dalok fifikásabbak lettek, sok részlet nem is hat elsőre, viszont többszöri meghallgatás után minden helyére kerül, összeállnak az ötletek nótákká. A durvább részek jó egyensúlyt tartanak a dallamokkal, így emlékezetes, de azért kemény kötésű nóták születnek. Ezek után jó lenne már végre élőben is látni őket, ugyanis már másodszor bizonyították ebben a műfajban vitathatatlan rátermettségüket.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Intro
2. The Nine Worlds Burn
3. The Dispossessed
4. Gap of Ginnungs
5. Bound to Reunite
6. Nordvegr
7. Up on the Mountain
8. Plague-ridden Rebirth
9. Harvest (The End)
10. … to North


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

A svéd King Of Asgard bejelenti új felállását!

KMZ

King Of Asgard – Változások a felállásban

KMZ

KING OF ASGARD – Karg

Saint-Savin

King Of Asgard Interjú

KMZ

King Of Asgard új videoklipje

KMZ

Hot News: King Of Asgard Debut New Song on Metal Insider!

KMZ

Hot News: King Of Asgard to release new album ‘Karg’ the 18th of July!

KMZ

Hot News: Swedish Viking Metallers King Of Asgard start recordings on their third album!

KMZ

King Of Asgard Interjú

Saint-Savin

Hot News: Swedish Viking Death Metallers King Of Asgard stream entire new album ‘…to North’ exclusively via website of Terrorizer!

KMZ

Hot News: Swedish Viking Death Metallers King of Asgard premiere ‘The Nine Worlds Burn’ video clip via website of Rock Hard Germany!

KMZ

Hot News: Swedish Viking Metallers King of Asgard premiere second single ‘Gap Of Ginnungs’ off ‘…to North’ exclusively via website of Metal Hammer Germany!

KMZ

Hot News: Swedish Viking Metallers King of Asgard post second studio trailer for new album ‘…to North’!

KMZ

Hot News: Swedish Viking Metallers King of Asgard post first single, track listing and cover art for new album ‘…to North’!

KMZ

Hot News: Swedish Viking Metallers King of Asgard have finished recording their new album ‘…To North’! ‘…To North’ to be released in July!

KMZ

Hot News: Swedish Viking Metallers King Of Asgard entering Sonic Train studios today to record new album ‘…To North’!

KMZ

Hot News – Swedish Viking Metallers King Of Asgard about to record new album in March 2012!

KMZ

King Of Asgard Interjú

Saint-Savin

KING OF ASGARD – Fi’mbulvintr

Saint-Savin

3 hozzászólás

Saint-Savin
Saint-Savin 2013. január 07. 10:17 at 10:17

Hát úgy tűnik ez volt a 100. cikkem a Kronos Mortus számára! 🙂

Válasz
NorthWar
NorthWar 2013. január 07. 19:54 at 19:54

gratulálok:)

Válasz
Saint-Savin
Saint-Savin 2013. január 09. 8:09 at 08:09

Köszi!:)

Válasz

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek