Lemezismertetők

KIUAS – The New Dark Age

Kiadó: Spinefarm Records

Weboldal: www.kiuas.net

Kiadás éve: 2008

Stílus: Power Metal

 

 

 

A mai metal dömpingben is akadnak olyan zenekarok, akiknek nem céljuk valami hasonló zenekar követése, hanem mindenféleképpen az egyedi muzsika feltalálása a fontos. Persze ez legtöbbször nem sikerül, vagy valami borzadály sül ki a dologból. Na, a finn Kiuas a “sikeres próbálkozás” kategóriába sorolható. Nem azt mondom, hogy, hú de nagy dolgot hoztak össze a harmadik “The New Dark Age”-re keresztelt lemezükön, de mindenesetre érdekes zenei kavalkádot mutatnak fel. Azért a power metal mindenképp a dalok fő vázát képezi, de itt rengeteg más hangulati elem és stílus is megfér egymás mellet, úgy, hogy az egyik mégsem nyomja el a másikat.

Erre rögtön ékes bizonyíték a korong első dala a “The Decaying Doctrine”, ami jó kis thrash kalapálással indul. Aztán kiderül, hogy dallamérzéknek sincsenek híján a fiúk, hisz” a gitárharmóniák mellet a refrén is nagyon ütősre sikerült. A szólókról nem is beszélve. Aztán speedelős gitártekeréssel indul a “Conqueror”, megint némi thrash feelingel megfűszerezve. Atte Tanskanen személyében billentyűst is felsorakoztatnak, ami színesítő jelleggel minden dalban megbújik. Persze, néha szólóra is ragadtatja magát. Aztán a lemez egyik legszikárabb dala, a “Kiuas War Anthem” néhány helyen még a Children Of Bodom-ot is eszembe juttatja, itt azonban durva, károgós énekhangnak nyoma sincs. Aztán death metalos tekeréssel (ami a dalban többször is felbukkan), szólóorgiával berobban a címadó. A döngölős témák mellett a kicsit szomorkásabb refrén megint jó ötletnek bizonyul.

A keleti hangulatú gitárbetétekkel megtoldott “To Excel and Ascend” is a legjobb pillanatok közé tartozik. Aztán kapunk tejesen akusztikus nótát is az “After the Storm” képében, melyben női énekhang is szerepel. Ez nekem annyira nem jön be, de hangulatilag nagyon érdekes kompozíció. Majd jön az egyik kedvenc nótám, a kapkodós riffelésű, ám laza refrénű “Of Sacrifice, Loss and Reward”, de semmivel sem marad le tőle a zongorás szólóbetétet, és ismét hatalmas dallamokat felvonultató “The Summoning”. Igazából mindegyik nótáról oldalakat lehetne írni, mert annyi minden történik bennük, és annyiféle zenei közegből merítenek. Azért érdemes kitérni a zenészekre is, Ilja Jalkanennek kellemes hangja van, igazi férfias orgánum, amit itt hoz, az teljesen magabiztos. A ritmusszekciót sem érheti panasz, mindenki tökéletesen hozza a témákat, bármelyik zenei stílusról is legyen szó. A hangzás is földbe döngöl, de ezt a finn produkcióktól már megszokhattuk. A külcsín is teljesen egyedire sikerült ezzel a rajzos harci jelenettel. Sokat nem kell ehhez hozzáfűznöm, aki szereti a változatos zenei közegben megfogalmazott, kellemes hangulatú, hallgatnivalót, az bátran próbálkozzon a Kiuas-al.

Aki eddig ismerte a zenekart az már úgyis megvette a korongot. Én úgy vagyok vele, hogy nálam nem ez lesz az év lemeze, de határozottan tetszik, amit a finn fiúk nyomnak, és egy plusz pont pedig mindenképp jár az egyedi zenei megközelítésért.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. The Decaying Doctrine
2. Conqueror
3. Kiuas War Anthem
4. The New Dark Age
5. To Excel and Ascend
6. Black Rose Withered
7. After the Storm
8. Of Sacrifice, Loss and Reward
9. The Summoning
10. The Wanderer’s Lamentation

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek