Lemezismertetők

KIVIMETSÄN DRUIDI – Shadowheart

Kiadó: Century Media Records

Weboldal: www.kivimetsandruidi.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Folk’n’troll

 

(scroll down for English Version)

 

 

A Kivimetsän Druidi egy viszonylag új finn reménység. A Century Media kiadónál most debütálnak “Shadowheart” című albumukkal. A zenében elég sok minden megtalálható, a kelta folktól kezdve a black metalon át a gótikus irányba hajló énekhangig.
A hatszemélyes zenekarban legtöbbször Leeni-Maria énekesnő hangját hallhatjuk, kellemesen és simogatóan hat. Ezen kívül még egy durvább hangot is megfigyelhetünk, ami helyenként felváltja a gyönyört. A Verivala dalban egy remek férfikórus is felbukkan, ami nekem kifejezetten elnyerte a tetszésemet. Egyébként az egész albumot körbelengi egyfajta harci légkör is.

Nem elhanyagolható a remek szimfonikus és billentyűs díszítés sem, ami még inkább fokozza a barbár hangnemet, viszont Maria énekhangjától egy kissé gótikusnak hangzik. Természetesen nem a zenére gondolok, mert az elég távol áll ettől a műfajtól.

Nagyrészt fogós refréneket találunk és többszöri hallgatás után, könnyen megragadja az embert. Az írásom elején már említett Verivala-t, mindenképp a jobbak közé sorolnám, de ide tartozik még a klipes Jäässä Varttunut is. Az utolsó dal pedig valamelyest kilóg a sorból, ott még folkosabb stílusra váltanak. Hirtelen a Finntroll neve ugrott be, de ez csak ott jellemző. Maria is kicsit más hangnemben énekel, nem trillázik annyit, lehet ez a fajta stílus még érdekesebb lenne, ha többet alkalmazná.

A finn nyelvű szöveggel szerintem nem lesz senkinek baja, pl. nekem ehhez a zenéhez még jobban is tetszik. A borító is tetszetős, ahogyan a barbárok körül veszik a szépséges leányzót :), illik a zenéhez. Dicséret érdemli a kiadót és a zenekar munkáját is, minden téren.

Mint mindenki tudja, Finnországban rengeteg kiváló banda zenél és szerintem, most egyel szaporodott a számuk. Rengetegen mozognak ebben a stílusban, én mégis úgy érzem, valami egyénit alkotott a Kivimetsän Druidi.

————————

ENGLISH VERSION:

Kivimetsän Druidi is a relatively new Finnish hope. They just debut with “Shadowheart” at Century Media. In the music many elements can be found from the Celtic folk and black metal to the vocal bending to gothic direction.
In the six-member band mostly the voice of Leeni-Maria female vocalist can be heard, which is pleasant and caressing. Except this, another, ruder voice can be found replacing sometimes the beauty. In the song “Verivala” there is a prime male choir, as well, which I like very much. By the way, the whole album is surrounded by a kind of martial atmosphere.

The perfect symphonic and keyboard-originating ornaments cannot be ignored either, increasing further the barbarian mode, although it sounds a bit gothic due Maria’s voice. Of course, I do not mean the music itself being quite far from this genre.

Mainly there are catchy refrains and after more listenings it can easily catch you. I would count the aforementioned “Variala” among the better tracks, and what is more, “Jäässä Varttunut”, from which a video clip was made, is also in this category. Last song falls out of line as they change to a more folky way. Suddenly the name of Finntroll came into my mind, but it is characteristic only at this track. Maria sings also in a different mode: she does not quaver as much. It is possible that this kind of style would be even more interesting if she applies it more.

I suppose the Finnish lyrics will not cause any problem for you, e.g. for me it sounds even better. The cover is nice, as well, when barbarians surrounding the beautiful girl :). It fits to the music. In every field, the label and the band should be also honoured.

As everyone knows, in Finland there are many-many fantastic bands and I think, their number increased by one now. Many bands are in this genre however, I feel that Kivimetsän Druidi made something unique.

Tracklist:

1. Northwind – Prelude
2. Blacksmith
3. Jäässä Varttunut
4. Halls of Shadowheart
5. Pedon Loitsu
6. Burden
7. The Tyrant
8. Tiarnäch – Verinummi
9. Verivala
10. Korpin Laulu
11. Mustan Valtikan Aika

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Kivimetsän Druidi Interjú

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek