Lemezismertetők

KOLDVOID – Wilderness Retreat

Az erdélyi Koldvoidot talán senkinek nem kell hosszabban bemutatni, hiszen 2008-as színrelépése óta csöndes, azonban a singlek, splitek és egy 2012-ben kiadott nagylemez révén meghatározó munkása az ambient műfajának.

A projekt kontemplatív zenei világát a kiegyensúlyozottság és a harmónia épp úgy jellemzi, mint az érzelmek felkavarására alkalmas instabilitás és a dühös morajok kifejezése. Ámbár Angelo Badalamenti inspiráló hatását könnyű észrevenni, művészi önkifejezését tekintve egyaránt érvényesül benne a filmzene, a ghost ambient/dark ambient, továbbá az experimental, az electronic és a downtempo is.

Az új album szellemiségét a természetbe való elvonulás, a magány és a lelkünkben való elmélyülés témái uralják. Ezzel összhangban a Wilderness Retreat két gondolkodó egy-egy kijelentéséhez kapcsolja hozzá zenei meditációit. Az amerikai környezetfilozófus, John Muir „a nemzeti parkok atyja” szerint „a világegyetembe a legtisztább út egy erdei vadonon keresztül vezet” (John of the Mountains. The Unpublished Journals of John Muir. Wisconsin, 1938. 313.). A másik idézet Marcus Aurelius római császár és filozófustól származik. „Mert az ember sehová nem vonulhat vissza nyugodtabban, gondtalanabbul, mint saját lelkébe.” (Elmélkedések. 4. könyv. ford. Steiger Kornél, Bp., 2016. 46.) Muir az univerzumot (a mindenséget) a természettel, közelebbről a vadonnal azonosította, míg Marcus Aurelius a sztoa (Στοά) gondolkodója összhangban az irányzat tanításával a szenvedélymentesség (ἀπάθεια) állapotát kívánta elérni. Ekként összekapcsolva, a két citátum kiegészíti egymást.

A Koldvoid a teremtő mindenség atmoszféráját és a folyton változásban lévő lélek hánykolódásainak érzetét zenésítette meg és mutatja be 10 számon keresztül. A rideg 43 percben megtalálhatók a mesteri csúcsok és szakadékok, a meleg és hideg benyomása, a világosság és sötétség, azaz a teljes érzelmi spektrum. A Wilderness Retreat önmaga viharos tengerén ringat oda-vissza. A modern, kissé elnyújtott ghost ambient hangulat hihetetlenül jól illeszkedik a szörnyűbb, halálalapú experimentalhoz. Az albumot megterhelő atmoszférájú vastag réteg borítja, kontrasztban a légiesség hatásos érintésével.

Az első szám, Space Cathedral azonnal elragadja a gondolatot és teljesen leuralja az elmét. Ha volt is egy aprócska jókedve a hallgatónak, az a vízhangok és rezgések által rögtön elszáll, átadva helyét a komorságnak, amivel szembesülve lelkében állandó feszültség keletkezik. A szorongást tovább erősíti az elnyújtott dallamszerkezetből eredő horrorfilmes behatás. Ezt nem oldja fel a címadó, a futurista ihletésű Wilderness Retreat sem, inkább szublimálja és misztifikálja. Hangzása bár mélyebb, mégis légiesebb, ugyanakkor a rezgések és a modern megszólalású dobsound miatt mintha az előbbi horrorfilmből egy misztikus sci-fibe csöppentünk volna át. A háttérben futó monoton electro-ütemre ráépülő sípoló, futurisztikus szirénahang erőteljesen, de nem bántó módon, belehasít a koponyába, így jelezve, hogy valami nem teljesen evilági dolog részesei vagyunk. A Cabin Fever ugyan valamelyest eltávolodik a filmes impressziótól, de teljesen nem engedi azt el. A megkapó basszus és az egyenletes idifon-hangok diszharmóniája rátelepszik az elmére. Elődjeivel ellentétben a downtemposabb Dark Side Of The Sun dinamikus, de alaptextúrájában nem kevésbé monoton. Az egyszerűbb ritmusszekcióvá összeálló hangok tulajdonképpen az eddig hallott darabok szürrealista kiteljesedéseként is felfogható. Sejtelmekkel teli szónikus börtön, ami bezárja a lelket, hogy az beletörődhessen sorsába. Elismerem, hogy nagyszerű, de nekem már befogadási határomon billeg! Nem ennyire ütemes, és sokkal egyszerűbb hangképet mutat a Concrete Utopia ipari mátrixa, felidézve egy vég nélküli acélváros, esetleg az univerzum szélén keringő űrállomás kirívó, mégis hívogató hangulatát. Meg kell jegyeznem, hogy ilyen erőteljesen sötét atmoszférát még az erről híres Arditi is csak jobb napjaiban generál. A szám már-már identitással bír.

A hatodik meditáció, a Midnight Sky downtempo színezetet kapott. Az igényesen kivitelezett határozott dobütések, a végtelenített experimental-sáv, és az electro hangzás ismét kompaktabb, filmes ritmusképpé szerveződnek. Thriller vagy netán krimi? Mindenki döntse el maga mit képzel bele az irányított káoszba. A Complete Annihilation Of Joy már a sztoicizmus útjára terel. Eltűnik a kaotikus univerzum, megjelennek a kellemesebb hangok. A nyugalom, a végtelen üresség megtalálni látszik a maga helyét a modernségben, amit egyre ritkábban zavar meg valamely kevésbé odaillő hang. Úgy tűnik, hogy a banda örül annak, amit mások öntörvényűségnek neveznek, erről tanúskodik a Stargazers, ahol még egyszer utoljára a doboké és a vég nélkül örvénylő robajé a főszerep. Lenyűgöz a sajátos, sematizmust mellőző hangzáskép! A lemez csúcspontja számomra mégis az utolsó előtti tétel, a Presence. Egyszerű, minimalista külső, gonosz, horrorfilmes tónusok és kísérteties, síri békesség jellemzik. A hipnotikus hatás közepette néha hallani vélem a sercegő, nagyfeszültségű vezetékek mögött éneklő madarakat, amellett mintha meg-megjelenne a vízi merüléskor tapasztalható nyomáskülönbség érzete. A pattanó, kattogó hangokból felépülő szám a rettenetes nagyszerűség magasságaiba emelkedik, azonfelül elmélyülésre késztet. A zárótétel a lenyűgöző Phantom Lights monumentálisabb orgona-hangzása, valamint a melegebb szintetizátor ellenére is homályos légkört közvetítő sírvirág. Ha a reménytelenségnek lenne himnusza, azt hiszem ez volna az.

A Wilderness Retreat sokak számára kihívás lesz! Az egész darab kiszámíthatatlansága és súlyossága szinte követeli a mozdulatlan, lélegzet-visszafojtott hallgatást. Ámbár nem ódon hangulatú, hanem energiával telt és nagyon ötletgazdag, mégsem könnyű alkotás. Aki ezt abszolválni tudja, érezni fogja mily nagyszerű dolog belépni a Koldvoid fenséges, ismeretlennel teli katedrálisába! Igaz, hűvösség honol itt, sőt néha csontig hatoló hidegség, az ember mégis folyton a végtelenség felé halad benne.

Kiadó: Sun & Moon Records
Kiadás éve: 2023
Stílus: Dark ambient
Webfacebook.com/Koldvoid

Tracklist:

  1. Space cathedral
  2. Wilderness retreat
  3. Cabin fever
  4. Dark side of the sun
  5. Concrete utopia
  6. Midnight sky
  7. Complete annihilation of joy
  8. Stargazers
  9. Presence
  10. Phantom lights

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek