Lemezismertetők

KÖRGULL THE EXTERMINATOR – Reborn From The Ashes

Kiadó: Ván Records

Weboldal: @ Facebook

Kiadás éve: 2015

Stílus: Thrash / Black

Brief Sum: The album is pretty diverse and fun given its style, so anyone only even minimally attracted to black-thrash will find pleasure in listening to these Catalonians.

 

 

Körgull The Exterminator. Hmmm…elég hülye névnek tűnik. Főleg azoknak, akiknek a Voivod ezerkilencszáznyolcvanhatos lemeze kimaradt az életéből. Vagy akiknek en bloc maga a Voivod zenekar nem mond semmit. Jómagam, ha nem is folyamatosan, de követtem a kanadai banda munkásságát, s mikor belefutottam lemezismertetőm anyagába, nem kevés fenntartással kezdtem bele a zenehallgatásba. Nincs azzal semmi baj, ha valaki tiszteletét fejezi ki a reá hatással bíró felé, de sajnos sokan vannak manapság, akik a „copy-paste módszer” mesterei… Ezzel a csúnya előítélettel indult el nálam a Reborn From The Ashes, mondhatni, nem kis hátrányt kellett ledolgoznia.

Ami azonnal feltűnt, hogy a korai Voivod punk-thrash vonala itt kevésbé nyilvánul meg, sokkal inkább black-thrash irányzatról beszélhetünk. Ezzel együtt a sci-fi téma is hanyagolva van, ennek helyét ördögi, destruktív mondanivaló tölti be. Hamar megnyugvásra leltem: a szolgahű másolás mégsem fog teljesülni. Egyedül csak a Traitor’s Gate dal második felét lehet erős kikacsintásként aposztrofálni, de azt nagyon! (Piggy R.I.P.)

Ahogy a kanadaiaknál, úgy a katalán Körgull The Exterminator-nál is fontos szerepet tölt be a basszusgitár. Ez nálam mindenképpen pozitívum, mert szeretem, ha eme hangszer nem csak dúsításként funkcionál, nem bújik el a háttérben, hanem kiemelt szerep jut neki. A gitár riffek a jobb black-thrash hagyományokat követik, pörgősek, nincsenek túlbonyolítva, de emlékezetesek. A Hellstar gitárszólója fantasztikus, kár hogy a dal végére került, s lekeverték, bírtam volna még hallgatni. Ellentétben a nem túl vonzó énekesnő, Lilith vokáljával. Nem mintha Tarja Turunent vártam volna a mikrofon mögé, de még csak Alissa White-Gluz sem releváns, viszont Lilith előadásmódja a sokadik szám után már irritáló. Hiába angol a szöveg, még sem értek egy szót sem, sőt mintha az énekesnő mindig ugyanazt mondaná… Érdekes, a Razor feldolgozásban, a Take This Torch-ban hallom és értem a szöveget.

Eredetileg egy ponttal kevesebbet szerettem volna adni összegzésképpen, de kénytelen vagyok elismerni, hogy stílusához mérten kifejezetten változatos az album és szórakoztató is egyben. Garantáltan nem az év lemeze, de aki csak egy kicsit is vonzódik a black-thrash-hez, és még nem csömörlött meg tőle, annak kellemes perceket fognak okozni a katalánok.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The Rebirth (intro)
2. Reborn from the Ashes
3. Traitor’s Gate
4. Hatred Rules Again
5. The Stalker
6. Warriors of the Night
7. Wolf of the Battlefield
8. Hellstar
9. Hellish Onslaught
10. Take This Torch (Razor cover)
11. Addicted to Madness

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek