Lemezismertetők

KORPIKLAANI – Noita

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.korpiklaani.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Folk Metal

Brief Sum: The latest album of the Finnish clan is their best material in the last 9 years. With new blood comes new creativity and you can surely feel that on Noita (“Shaman”)! A few merry beer-waving songs and a few more serious mythic songs with a big load of energy, fast and atmospheric folk tunes and hard riffs in the biggest balance ever. If you like Korpiklaani for their boozing anthems you’ll like Noita, too. If you like them for their enchanting pagan hymns you’ll most probably also like Noita – give it a try!

 

A Korpiklaani megalakulása óta sokszor olvadt már el a hó a festői finn erdőségekben, de legutóbbi lemezük, a Manala óta is két és fél év telt el és közben a zenekarvezető Jonne egy (számomra némileg csalódást okozó) akusztikus szólóalbummal is jelentkezett. Azonban a tradicionális folk metal vonal legnépszerűbb brigádja nem maradt sokáig nyugton és idén május elején ki is adták kilencedik nagylemezüket. Szinte agyonszajkózott tény mára, hogy a finn klán első három anyagának kiegyensúlyozott világa után, a Tervaskantótól kezdve nagyon elment a mulatós vonal felé és egyre halmozta az egysíkú korsólengetős lemezeket, melyeken szinte csak megbújtak a természetet és mitológiát középpontba állító, igazán (józanul) szerethető dalok. A Manalával aztán megindult egyfajta visszatérés a gyökerekhez hangulatilag és tematikailag és a folk szekció egy kétlépcsős vérfrissítésen is átesett – ez pedig igencsak érződik a Noita, azaz „Sámán” címre hallgató friss anyagon is!

Tuomas Rounakari hegedűs után Sami Perttula személyében új harmonikás került a csapatba, aki tradicionális gombos harmonikáján kívül egy nagy adag kreativitást is hozott magával. A bónusszal együtt 11 számban minden eddiginél technikásabb hegedű- és harmonikatémák hallhatóak, mind szólóban, mind duettként – néha szabályos párbajt vív és felesel egymással a két hangszer. És ha már a felesekről volt szó: természetesen az iránykiigazítás nem hozott radikális változást, e lemezt is egyből két pörgős, feszes bulidal nyitja, hisz a Korpiklaani mégiscsak iszákos világjárók gyülekezete (Viinamäen mies – „A szőlőhegy embere”) és nagyra tartják az ünnepi zeneszót is (Pilli on pajusta tehty – „A fűzfából készült furulya”). Persze a finn mondakör alvilágára fókuszáló Manala után a címhez méltóan a Noita dalainak többségét is komoly, egyrészt pogány gyökerű legendákból, másrészt a finn sámán és javasember karakteréből építkező szövegek alkotják. A két nyitódalon kívül a CD-re került még egy kifejezetten korsólengetős nóta, a híres finn sörről szóló Sahti és egy vidámabb hangulatú hard rock feldolgozás is, a Jouni Jouni, mely Tommy James & The Shondells Mony Mony dalára épül, szövege pedig egy szauna felgyújtásának mulatságos történetét meséli el. A többi dalban azonban már pár lemez óta állandónak tekinthető, kissé thrashes riffek a meghatározóak, sőt néhány komorabb résznél elszállós, szinte már doomba hajló gitárjáték hallható misztikus hangulatú népi dallamokkal, így a Minä näin vedessä neidonban („Láttam egy sellőt a vízben”) és a címadónak tekinthető Sen verran minäkin noitaban („Bennem is van némi sámán”). Ennek és a haldokló sámánasszonyról szóló Ämmänhauta („A boszorkány sírboltja”) dalhoz készült sötét tónusú borító ellenére az album hangulata összességében inkább pozitív, egyrészt a már említett folkos témáknak, másrészt az ügyesen összeállított dalsorrendnek és persze a finn nyelvnek köszönhetően: északi testvérnyelvünk ugyanis nagyon dallamos, ami kiválóan illik a sámános-varázsolós kántálásokhoz és énekhez.

A Noita képében az utóbbi éra legerősebb lemezét adta ki a Korpiklaani, ez nem is vitás. Minősége néhol már-már eléri a klasszikus éra anyagaiét, a metal és a folk tökéletes egyensúlyban van. Érezhetően ideje volt már annak, hogy új lendület érkezzen a klánba és ez komoly pozitív hozadékkal is járt. Mindemellett a dalok élőben is erősek, ezt számomra már a bécsi Paganfesten bizonyították, így hát aki teheti, csípje el őket az idei Rockmaratonon!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Viinamäen Mies
2. Pilli On Pajusta Tehty
3. Lempo
4. Sahti
5. Luontoni
6. Minä Näin Vedessä Neidon
7. Jouni Jouni
8. Kylästä Keväinen Kehto
9. Ämmänhauta
10. Sen Verran Minäkin Noita
11. Antaja

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Korpiklaani / Dalriada / From The Sky – hatalmas folk metál este volt

KMZ

Tavaszi folk metal ünnep – A Korpiklaani – Turisas – Trollfest hármas érkezik márciusban Budapestre!

KMZ

KME videók: Atlantis Chronicles, Uada, Kawir, Vike Tare, Ravenia, The 69 Eyes, Korpiklaani, Drakwald, Hatebreed, Flotsam And Jetsam

KMZ

Korpiklaani – “Pilli On Pajusta Tehty” klip premier

KMZ

Korpiklaani – Új dalszöveges videó és digitális single: ‘Lempo’

KMZ

Korpiklaani – »Noita« albumelőzetes!

KMZ

Korpiklaani – Nuclear Blast szerződés és új album

KMZ

Hot News: Korpiklaani – Accordionist Leaves Band!

KMZ

Folk Farsang: Korpiklaani, Metsatöll, Silent Stream Of Godless Elegy, Avven, Virrasztók, Niburta, Ankh – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Hot News: Korpiklaani – Announce Second Leg Of “Manala European Tour 2013”!

KMZ

Hot News: Korpiklaani – Announce European Headliner Tour + Behind-The-Scenes Video Online!

KMZ

Hot News: Korpiklaani – 2nd Track-By-Track Video

KMZ

KORPIKLAANI – Manala

ST. Toma

Hot News: Korpiklaani – “Rauta“ + “The Steel“ Video Clips Released & Tour Dates Announced!

KMZ

Hot News: Korpiklaani – Metalcamp Chat on Tuesday, June 26!

KMZ

Hot News: Korpiklaani – Put Lyric Videos and Songpier Online

KMZ

Hot News: Korpiklaani – Unveil “Manala“ Track Listing & Cover Artwork!

KMZ

Hot News: Korpiklaani – Reveal First Details On The New Album!

KMZ

Hot News: Korpiklaani – „Metsälle” On YouTube & As Free Download!

KMZ

Hot News: Korpiklaani – Introduce New Fiddler And Announce Headlining Tour!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek