Lemezismertetők

KREATOR – Dying Alive

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: http://kreator-terrorzone.de

Kiadás éve: 2013

Stílus: Thrash Metal

Brief Sum: I wish that everything, be it music or something else, would be this perfect. It is obvious that the creators knew what makes a really solid live record, and paid close attention to every minute detail. Kreator made an awesome tracklist from old and new songs, and though I sometimes feel something is missing, headbanging through the whole album washes it all away. The tunes come with excellent sound, and luckily both the band and the audience can be clearly heard, allowing you to easily imagine yourself into the raging crowd. This material fits in perfectly with the latest discs, so like those, it is a must have!

A Kreator az utóbbi években szárnyra kapott, és jobbnál jobb lemezeket alkotott, így nem csoda, hogy ezen időszak termését egy koncertanyaggal szeretnék megkoronázni. Remélem ez nem egy korszak lezárása lesz. Bár az említett lemezek között jelentek meg ilyen-olyan koncert felvételek, azért létjogosultsága van egy friss vizuális anyagnak is.

Végigfutva a dalok listáján látható, hogy a korai és a friss dalok teszik ki a játékidőt. Persze nem lehet mindenki kedvére tenni, elviseltem volna még pár dalt az Extreme Aggression-ról, meg az Enemy of God-ról, de végighallgatva ez a hiányérzetem teljesen megszűnik.

Lássuk számomra mitől lesz jó egy koncertanyag: szeretem hallani, hogy igazi koncerten vagyok, nem pedig stúdió felvétel alá kevert közönségzaj hatást tesz rám az anyag. Fontos, hogy a dalok ne pont úgy legyenek eljátszva, mint  lemezen. Persze az eljátszott dalok is számítanak.

Az általam felállított kritériumoknak a Dying Alive maximálisan megfelel. A felcsendülő intró alatt szokásos módon hallani a Kreatort kántáló közönséget. A banda hihetetlen precizitással és erővel dörren be a fülekbe. A keveréssel nincs gond, minden tisztán szól, talán túl tisztán is, de lássuk be nem a 80-as években vagyunk, ez egy modern anyag. A közönség őrjöngését a dalok alatt is hallani, bár néha figyelni kell, de így is az egyik legjobban eltalált arány, amit lemezen hallottam. A nótákban rengeteg olyan megoldást lehet találni, ami az élő felvétel miatt került bele. A dalok közti konferálások minimálisak, sokszor németül vannak. A záró Flag of Hate – Tormentor páros hihetetlen erős, el se tudom képzelni, hogy ezek után miként lehetett kiseprűzni az oberhauseni küzdőtérről a derék thrashereket.

A CD végére még felkerültek innen-onnan összeollózott koncertfelvételek. Itt már kicsit tömörebb a hangzás, nincs annyira kitisztítva, mint a fő anyagnál, de még ez is bőven minőségi.

Mivel az anyag elsősorban videó felvétel, ezek után már nem bírtam megállni, hogy ne csak hallgassam, hanem nézzem is a csapatot. A képi anyagra is nagyon odafigyeltek. A monumentális díszlet előtt szinte eltörpül a csapat. A szokásos kamerabeállítások mellett van pár extra kamera a gitár kantárra felszerelve. Nem nagy dolog, mégis ritkán alkalmazzák, pedig izgalmas vágóképekkel lehet feldobni a látványt, és az általa adott kissé zavaros, halszemoptikás kép jobban hozza az élő élményt, mint a szokásos kamera beállások. Van még egy apróság, amivel eddig még nem találkoztam ilyen DVD nézése közben, hogy az egész koncert feliratozva van, átvezető és dalszövegekkel együtt. (Ez alól csak a Betrayer felkonfja kivétel, de nyugi, mindenki érteni fogja. 🙂 ) Sajnos a felirat a bónusz videókra már nem terjed ki. A képi verziót végignézve, kiderül, a dalok közti átvezetőknél néha vágtak a CD-n, biztos nem fért volna fel az anyag, kellett csalni pár másodpercet. Jó látni, ahogy Mille circlepit felszólítására megindul a kavargás a nézőtéren (bár számomra nem derült ki mit is takar az oberhauseni stílus 🙂 ). A közönség remekül helytáll, nem csak hallani, hanem látni, még egy szerényebb death of wall is belefér az őrjöngésbe. Ezzel szemben a zenekar mozgási aktivitása minimális, de nem akarom piszkálni őket ezért, bizonyára az átlagéletkor más a színpad két oldalán. 🙂

Hibátlan thrash anyag, érezni, hogy nagyon odafigyeltek minden apróságra. Beszerzését nem csak Kreator rajongóknak, hanem minden thrashernek ajánlom, örülnék, ha etalonja lenne a jövőbeli koncertanyagoknak.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

CD1

1. Intro: Mars Mantra
2. Phantom Antichrist
3. From Flood To Fire
4. Enemy Of God
05. Phobia
6. Hordes Of Chaos
7. Civilization Collapse
8. Voices Of The Dead
9. Extreme Aggression
10. People Of The Lie
11. Death To The World
12. Coma Of Souls (Intro)
12. Endless Pain
13. Pleasure To Kill

CD2

1. Intro 2 – The Patriarch
2. Violent Revolution
3. United in Hate
4. Betrayer
5. Flag Of Hate / Tormentor

Live bonus tracks:
6. Intro / The Pestilence
7. Amok Run
8. Demon Prince
9. When The Sun Burns Red
10. Warcurse

CD3 (Earbook only)

1. Intro (demo)
2. United In Hate (demo)
3. Death To The World (demo)
4. Victory Will Come (demo)
5. Iron Destiny (demo) -> Japan Bonus
6. Phantom Antichrist (rehearsal)
7. Your Heaven My Hell (rehearsal)
8. Until Our Paths Cross Again (rehearsal)
9. Victory Will Come (demo)


Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Kreator, Biohazard, Terror, Sacred Reich, AMD – Koncertbeszámoló

bönin

Kreator, Biohazard és Terror: thrash / hardcore mini feszt augusztusban a Barba Negrában!

KMZ

Lamb of God, Kreator, Cattle Decapitation, Blood Incantation, Vended – Koncertbeszámoló

Steve

KREATOR – Hate Über Alles

Némethy Zsolt

Közös headliner koncerttel érkezik Budapestre a Lamb of God és a Kreator; három amerikai különleges vendég csatlakozik hozzájuk!

KMZ

Holnap este thrash / death csapás a Barba Negrában: Kreator, Vader, Dagoba

KMZ

Kreator klippremier – Hail To The Hordes / Januárban koncert a Barba Negrában

KMZ

A Decapitated helyett a Vader lesz a Kreator turné vendége a Dagoba mellett!

KMZ

Thrash Invázió – Januárban KREATOR, Decapitated és Dagoba Budapesten!

KMZ

Kreator, Sepultura, Soilwork, Aborted – Koncertbeszámoló

Cryonus

KREATOR – Extreme Aggression

Dr. Feelgood

Arch Enemy – Kreator 7’’ split jelenik meg; megkezdik a közös turnét

KMZ

Hot News: Kreator – announce huge 2014 European headliner tour!

KMZ

Hot News: Kreator – Huge, signed »Dying Alive« prints to be auctioned off for charity!

KMZ

Hot News: Kreator – exclusive »Dying Alive« videostream online!

KMZ

Hot News: Kreator – »Dying Alive« DVD/Blu Ray out now, wrap up yesterdays theatrical premiere, photos online!

KMZ

Hot News: Kreator – entire band to appear at »Dying Alive« theatrical premiere this week!

KMZ

Hot News: Kreator – Release Another Live Song From »Dying Alive«!

KMZ

Hot News: Kreator – Post ‘United In Hate’ Live Clip From Upcoming »Dying Alive« DVD!

KMZ

Hot News: Kreator – Release Second »Dying Alive« DVD Trailer, Announce Theatrical Premiere!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek