Lemezismertetők

KYLESA – Exhausting Fire

Kiadó: Season of Mist

Weboldal: http://kylesa.com/

Kiadás éve: 2015

Stílus: Rock / Metal

Brief Sum: Kylesa from Savannah, Georgia, USA, now officially a trio (a five piece at the live shows, including a second drummer), have delivered their seventh album. Exhausting Fire incorporates all the elements they’ve always played, including sludge and psychedelic influences, in a raw and particularly emotional way.

 

Az USA Georgia állama szélesebb zenerajongói körökben nem a rock / metal „fellegváraként” él a köztudatban. Tény azonban, hogy példának okáért a Stuck Mojo, a Sevendust, a Nashville Pussy vagy a Mastodon Atlanta városából indult világhódító útjára, a Jucifer Athensből származik, Savannah pedig olyan bandákat adott a világnak, mint a Black Tusk, a Baroness… vagy éppen az idén hetedik nagylemezével jelentkező Kylesa.

A Laura Pleasants és Phillip Cope gitáros-énekesek vezette formációra – ma hivatalosan trióként állnak ki, élőben pedig ötösben játszanak, továbbra is két dobossal – 2009-ben, a Static Tensions album kapcsán figyeltem fel először, és az azt követő Spiral Shadow óta figyelem őket megkülönböztetetten. (2011-es budapesti koncertjükre is jó érzésekkel gondolok vissza.) Akkoriban a súlyos, mocskos sludge metal riffek és az „elszállós”, pszichedelikus témák vegyítésével valami egészen egyedit tett le az asztalra a csapat, és a népszerűségük is szépen megugrott. Ráadásul a Season Of Mist képében igen erős és szerencsére a művészi szabadságot ugyancsak tiszteletben tartó kiadó is mögéjük állt addigra, és az Ultraviolet lemezre már ilyen stabil háttérrel fordulhattak rá.

Azzal a kevésbé riff-központú anyaggal némileg megleptek, noha kétségtelen, hogy ekkorra már kialakult a jellegzetes hangzásviláguk, amely elég tágas teret ad az effajta kísérletezgetésekre. Nem is ijedtek meg Lauráék, hogy netán valami rosszat csináltak, mert az Exhausting Fire sem jelent visszakanyarodást a direktebb irányvonalhoz. Legfeljebb pár lépést a korábbi dolgok felé. Valamivel durvábbra vették a figurát (lásd-halld Inward Debate, Blood Moon vagy Out of My Mind), a gitár is karcosabban szól, mint legutóbb, ám így sem beszélhetünk a riffek korlátlan dominanciájáról. Inkább csak jobban egyensúlyba kerültek és szervesen összefonódnak a Kylesa zenéjének meghatározó összetevői, mégpedig befogadható formátumú és terjedelmű (értsd: az öt percet általában meg nem haladó) szerzeményekben, amelyeket ennek ellenére nem lehet pár meghallgatás után teljességgel kiismerni zeneileg. A nyitó Crusher vagy a megklipesített Lost and Confused pontosan tükrözi a társaság jelenlegi törekvéseit.

Laura hangjában továbbra is óriási kifejezőerő rejlik. Hipnotikus dallamai a zenekar egyik fő védjegyének számítanak. Phillip (aki producerként és hangmérnökként is kivette a részét az album elkészítéséből) vokalistaként jól kiegészíti őt az egyes dalokban. Néhol önállóan is nagyobb szerepet kap, és az Out of My Mindban kimondottan jól teljesít, a Moving Day vagy a Night Drive ellenben a lemez kevésbé ütős pillanatai közé tartozik az éneket tekintve. Ez utóbbinak a törzsi ütemekre épülő témája ezzel együtt említésre méltó.

A korong legjobb tételének minden szempontból a Shaping the Southern Sky nótát tartom. Döngölős-menetelős riff foglalja keretbe, amely a bulikon is biztosan hatalmas beindulást vált ki. A lebegős középrész szintén roppant hangulatosra sikeredett.

Egyéb vonatkozásban kiemelhető még a pszichedelia uralta Falling vagy a Blood Moon, ahol a tempó a Kylesától megszokotthoz képest rendkívüli módon felpörög. A Growing Roots viszont számomra pusztán típusdarab. Konkrét visszautalás a Spiral Shadows korszakra, de valódi újdonsággal nem szolgál.

Bónuszként megkapjuk a Black Sabbath-féle Paranoidnak egy lebegős, szinte éteri átiratát. Ötletes, izgalmas megoldás, és persze száz százalékosan Kylesa. Voltaképp csak így érdemes klasszikus dalokat feldolgozni.

Érett, kiegyensúlyozott munka az Exhausting Fire, a Kylesa valamennyi értékét magában hordozza. Más kérdés, hogy a hívek közül ki melyik arcát preferálja a csapatnak és remélte itt inkább „viszontlátni”. De hát nem lehet mindenkinek a kedvére tenni. Kíváncsi vagyok, merre vezet innen a banda útja.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Crusher
2. Inward Debate
3. Moving Day
4. Lost and Confused
5. Shaping The Southern Sky
6. Falling
7. Night Drive
8. Blood Moon
9. Growing Roots
10. Out Of My Mind
11. Paranoid (Bonus track)

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Kylesa – „Moving Day” dalpremier

KMZ

A Kylesa „Shaping the Southern Sky” című új száma meghallgatható online

KMZ

Hot News: Kylesa kick off European tour!

KMZ

Hot News: Kylesa announce European summer dates!

KMZ

Hot News: Kylesa release new video clip!

KMZ

Hot News: Kylesa announce European tour dates!

KMZ

Hot News: Kylesa premier new music video „Unspoken”!

KMZ

Hot News: Kylesa – Featured on the cover of Rock-a-Rolla Magazine; streaming new song!

KMZ

Hot News: Kylesa stream new song!

KMZ

Hot News: Kylesa Stream “Quicksand” via Spin

KMZ

Hot News: Season of Mist news – Kylesa, Ken Mode, Imperium Dekadenz, Complete Failure

KMZ

KYLESA – From the Vaults Vol. I

Golysz

Hot News: Season of Mist news – Anciients, Kylesa, Hell Militia, Koldbrann, Septicflesh

KMZ

Hot News: Season of Mist news – Order of Isaz, War From A Harlots Mouth, The Contortionist, Kylesa, Vera Cruz, Khonsu, Rotting Christ

KMZ

Hot News: Season of Mist news – Kylesa, Deathspell Omega, Ofermod, Funeral Mist

KMZ

Hot News: Season of Mist news – New Signing – Morbid Angel – Kylesa – Deathspell Omega

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Eths – Kells – Nothnegal – Kylesa

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Cynic – Kylesa – Old Silver Key

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek