Lemezismertetők

LAANG – Riluo

Laang Cover240407

Az utóbbi hónapok hírműsoraiban gyakran feltűnt Tajvan neve, ami arra késztetett, hogy tudásom bővítve, nézzek kicsit szét, mire képes e kis szigetország az extrém metal téren is. Hamar meg kellett állapítanom, bizony hihetetlen dolgokra! Keresgélésem során az egyik legígéretesebb csapat, akire bukkantam az atmospheric black metal Laang (冷) volt.

A brigádot alkotó trió (az aktuális felállás: Haitao Yang ének, gitárok, nagyzenekari hangszerek, Willy “Krieg” Tai basszusgitár és Zak King szekciódobos) 2018-as fennállása óta három nagylemezt hozott össze, a legutolsót, a Riluo-t (日落) éppen tavaly ősszel dobták piacra.

Megszólalásában a Laang (jelentése: hideg) zenei stílusa arányosan ötvözi az agresszív és nem kanonikus black metal riffelést az atmoszférikus és hipnotikus dallamokkal, a kínzó sikolyokat a tiszta mandarin énekhangokkal, valamint a sötét hangszerelést a hagyományos erhu (kínai hegedű) és guzheng (kínai citera) hangszerekkel. Teszi mindezt nagyon lecsiszolt, modern hangzással. Zenéjük erőssége a lenyűgöző dallamok kompozíciójában rejlik. A népi és a szimfonikus harmóniái emlékezetes párhuzamot képeznek a lenyűgöző gitártónusokkal, az ismétlődő struktúrákból építkező peckes, de nem blast beat alapú dobolással és a vokál rideg agressziójával. Az álltaluk kitalált hangulat úgy lett ennyire komplex és egységes, hogy a szerzők a black metal keleti és nyugati hagyományait a lehető legtágabban értelmezik és alkalmazzák. Erőszakosságukat és a fokozott intenzitást a dallamok szelektív használata mérsékli, ekként gerjesztik dühös, egyúttal katartikus hullámaikat. A kompozícióhoz ízlésesen kidolgozott, drámaian komor atmoszféra is társul, néha már olyan mértékben, hogy a zene egyenesen diadalmas vagy felemelő érzetet keltsen.

A Riluo, amely naplementét jelent, s ez került megfestésre a meseszép borítón, tulajdonképp egy 36 perces meditáció életről, halálról, traumafeldolgozásról és újrakezdésről. Esetükben ez nem holmi jammelésbe öltöztetett sztoikus elmélkedés, hanem a civilben film- és videójáték zenéket komponáló Haitao Yang életfilozófiája, amely személyes halálközeli élményeiből ered. Tudniillik, egy elhibázott autófeltörés során a zenekar alapítóját fejbe lőtték, a kórházban halottnak nyilvánították, majd hosszú kómában eltöltött idő után felépült. Ezeket a szörnyű megpróbáltatásokat írta ki magából azután a Riluo nyolc, mélyen rétegzett számán keresztül.

Az egész nagyon jó hallgatható, ámbár az egyes számokban vissza-visszaköszönő texturális mintázatok világossá teszik, hogy nem az a cél, hogy az ember elveszítse tőle a fejét, hanem a gondolatébresztés, amiről a vezető tremolók gondoskodnak. Hullámtöréseik kínálatából szerintem a legjobban sikerültek: a friss energiákat árasztó, billentyűkkel is megtámogatott Baoyu, a filmes hatású groove orgia, a Honghai, a tépázott riffelésű progresszív mélységekkel bíró, metalcoreos ritmusérzékű Yequ és végezetül az erőteljes, vonósokkal és kórussal dolgozó Juren. A többi alkotás se rossz egy cseppet sem, de számomra olyanok, mintha ezek írásakor kicsit gyengébben fújta volna a szél kreativitásuk vitorláját.

Ha érdekel egy olyan zenekar, ami nem a ’90-es évek sémáit akarja modern eszközkészleteivel visszaadni, akkor a Riluo a tökéletes választás számodra. Ha viszont csak érdekességre vagy kikacsintásra vágysz, nos, szerintem arra éppen annyira alkalmas.

Kiadó: Talheim Records
Kiadás éve: 2023
Stílus: Black Metal
Web: facebook.com/LaangOfficial

Tracklist:

  1. Baoyu 暴雨
  2. Liuxue de Taiyang 流血的太陽
  3. Honghai 紅海
  4. Zhemo 折磨
  5. Gui Xiang 歸鄉
  6. Yequ 夜曲
  7. Juren 巨人
  8. Riluo 日落

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Laang 冷 interjú

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek