Lemezismertetők

LACUNA COIL – Dark Adrenaline

Kiadó: Century Media Records

Weboldal: www.lacunacoil.it

Kiadás éve: 2012

Stílus: Gothic metal

Brief Sum: After the smashing disappointment in the last disc, Dark Adrenaline is again showing the hot and catchy alternative music that is the hallmark of the band, which deservedly brought to success the fantastic Karmacode. The songs are still not overcomplicated, but still it is a sufficiently diverse and well-packed stuff. The hits are coming one after the other, the obligatory slow parts are well absolved, plus the cover song is also appropriate. Dear everyone, the first big hit of the year has arrived with the best material of Lacuna Coil so far! No one can hold me back from turning a page in the discography, so skipping Shallow Life I can at last say: the worthy successor of Karmacode has arrived.

Mint az bizonyára eddigi írásaimból kiderült, szüntelenül kajtatok az anonim, underground csapatok után, a vak sötétségben, drágakövet keresvén a sűrű rengetegben. Bizonyára (vagy legalábbis remélhetőleg) mindnyájan ismerjük azt az érzést, mikor célt ér a kutatás, és valami számunkra igazán értékeset és egyedit találunk. És hogy miért hadoválok itt névtelenségről az új Lacuna Coil kiadvány kapcsán? Nos, a válasz talán kissé szubjektív gyökerekben keresendő, a magam részéről ugyanis kivétel nélkül, mindig a szokásosnál jóval magasabb elvárásokkal, mondhatni kritikusabb hozzáállással kezelem a közismert, népszerű bandák tevékenykedését. Az olaszok azonban még ezen zord mentalitás tudatában is bekerültek a pixisbe anno a zseniális Karmacode lemezzel…

…hogy aztán a 2009-es Shallow Life egycsapásra minden addigi bizalmamat eljátssza. Felemás érzésekkel vártam hát a folytatást: egyrészről nyilván örültem az új album hírének, másfelől pedig már vészesen lógott a balta a levegőben, mert a „felszínes élet” (és lemez) után még egy ekkora bukás már végleg elföldelte volna a talján szextettet a szememben. A Dark Adrenaline-nak hála viszont ez utóbbi jó időre meghiúsult, majd’ három évnyi várakozás után ugyanis ismét régi pompájában tündököl Andrea Ferro csapata.

Ez a kijelentés akár a szó szoros értelmében is megállja a helyét, hisz a Century Media a Karmacode sikere után mára a bennük rejlő összes lehetőséget kiaknázva, a fényűző csilli-villi cuccokon és hangzáson túl, gyakorlatilag a csillagokat is leimádkozta az égről a társaságnak, amivel ha az előző anyagon nem is, de a mostanin már mindenképpen sikerült élnie Cristináéknak. A zene persze már rég nem az a doomos beütésű gothic metal, amivel még annak idején beköszönt az In A Reverie és az Unleashed Memories, de szerencsére az idei cuccon az I Like It / I Won’t Tell You féle borzalmas rágógumi dalokat is sikerült mellőzni, helyette pedig a masszív és emlékezetes alternatív témák és klassz szólók mellett a Comalies fílingjéből is visszakapunk egy szeletet. A hangulat sokkalta sötétebb, a dalok jóval morcosabbak (ha úgy tetszik metalosabbak), mint legutóbb, és habár az évek során kialakult kommerszebb stílus továbbra is él és virul, mégis, az album rendkívül szerethető, elsősorban az olyan piszkosul slágeres nótáknak köszönhetően, mint a klipes Trip The Darkness, a Give Me Something More, vagy a személyes kedvenc, egzotikusabb jellegű Intoxicated. Ezúttal a kötelező lassúzást is nagyon okosan sikerült megoldani, hisz az End Of Time éppen úgy tesz eleget a popszakma nagykönyvének kritériumainak, hogy közben azért az ember arról sem feledkezik meg, hogy tulajdonképpen egy metal banda lemezét hallgatja – és íme a válasz, éppen ezért nagy mágus a Lacuna Coil. No meg mert a záró My Spirit élettől való búcsúja is annyira fájóan őszintén hat, amit egyébként a két évvel ezelőtt elhunyt Type O Negative énekes, Peter Steele emlékének dedikált a gárda. Hab a tortán, hogy még a R.E.M. feldolgozás Losing My Religion is nagyszerűen sikerült, nem igazán van tehát mibe belekötni a tracklistet illetően.

Szerencsére a Shallow tragikus borítója után e téren is sikerült kicsit reparálni a helyzetet, és bár meg kell mondjam, soha nem komáltam igazán a Coil lemezek külsőségét, ezek a fekete lötyis üvegcsék most eléggé betaláltak. Ami viszont ennél sokkal fontosabb, hogy nagy meglepetésre a szövegek, és voltaképp úgy ámblokk az egész anyag koncepciója, hogy merj szembeszállni a félelmeiddel, nagyon hűen átjön, ahogy újra meg újra pörgetem a korongot. Ez pedig megintcsak egy óriási dolog, főleg ilyen muzsika terén, hisz mint tudjuk, hitelesen, a dalok szellemiségéhez igazodva közvetíteni a mondanivalót talán az egyik legnagyobb kihívás a zeneiparban. Persze nem mondom, hogy nincs egyfajta hatásvadász éle a történetnek (melyik mainstream csapatnak nincs?), de összességében tisztán érezni, hogy a fölösleges, taszító affektálás helyett az őszinteség dominál.

A Dark Adrenaline-al számomra nyilvánvalóvá vált, hogy a Shallow Life nem egy tehetségét vesztett, kiégett társaság kötelező sorlemeze volt, hanem egy tudatos zenei húzás, ami van akinek bejött – van akinek nem annyira. Andrea szavaival élve, az kísérletezés volt, de meg kell mondjam, ennyire még nem örültem „vissza a gyökerekhez” akciónak, mint most a Lacuna Coil esetében. Summa summarum, azért elég megnyugtató, hogy 2012-re nem kellett temetkezési vállalkozót hívni a zenekarhoz, mert ez az anyag legfeljebb a hallójáratokat mérgezi majd végtelenül megkapó dallamaival. Nem nehéz észrevenni, hogy minden szerzemény egyszerűen hallgattatja magát, egyúttal mindben ott bújkál a nyilvános szereplés potenciálja – melyek bármelyikére ezrek fognak tombolni az együttes koncertjein! Múlt ide vagy oda, képtelen vagyok haragudni a srácokra. Lehet, hogy a Dark Adrenaline papíron egy borúsabb korszak szüleménye, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy a banda életében egészen mást suggal ez az idei kiadvány: a Lacuna Coil újra magára talált, épek, egészségesek, és jobbak, mint valaha!

SAMPLE:
Facebook link

Tracklist:

1. Trip The Darkness
2. Against You
3. Kill The Light
4. Give Me Something More
5. Upsidedown
6. End Of time
7. I Don’t Believe In Tomorrow
8. Intoxicated
9. The Army Inside
10. Losing My Religion
11. Fire
12. My Spirit

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Lacuna Coil – Koncertbeszámoló

Némethy Zsolt

Lacuna Coil – új videó az ősszel érkező Black Anima lemezről: Layers of Time

KMZ

Lacuna Coil koncert az A38 Hajón

KMZ

Lacuna Coil koncert májusban az A38 Hajón

KMZ

Lacuna Coil – Európai turnéra indul novemberbe a Motionless in White-al

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – launch video clip for „I Forgive (But I Won’t Forget Your Name)”

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – „Broken Crown Halo” out in first European countries and Australia/New Zealand, launch trailer for bonus DVD

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – launch lyric video for „Nothing Stands In Our Way” taken from „Broken Crown Halo” while embarking on North American tour

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – Unveil „Broken Crown Halo” Album Cover And Track Listing

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – Announce March 31st/April 1 Release Of New Studio Album „Broken Crown Halo”

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – are in the studio, recording follow up to „Dark Adrenaline”

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – New Video For „End Of Time” Online Via XL Magazine Italy

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – Announce New Single „Fire” & European Tour Dates

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – Announce „Dark Legacy” UK Tour; Band’s Only 2012 UK Headline Shows + European Summer Festivals

KMZ

Lacuna Coil Interjú

Jillian

Hot News – Lacuna Coil: Stream „Dark Adrenaline” Via Spin.com, Launch 6th Out Of 6 Teaser Clips

KMZ

Hot News – Lacuna Coil: Launch 1st Out Of 6 Teaser Clips!

KMZ

Hot News – Lacuna Coil: Check Out „Kill The Light”, Another New Track Off „Dark Adrenaline”

KMZ

Hot News – Lacuna Coil: Launch Video-Clip For „Trip The Darkness”, Announce Formats Of „Dark Adrenaline”!

KMZ

Hot News – Lacuna Coil: Reveal Cover Of „Dark Adrenaline”

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek