Lemezismertetők

LAY DOWN ROTTEN – Mask Of Malice

Kiadó: Metal Blade Records

Weboldal: www.laydownrotten.com

Kiadás éve: 2012

Stílus: Death metal

Brief Sum: However there are less melody and the harmony cannot be felt that much this time, Lay Down Rotten is still far from what a 24/7 Cannibal Corpse fan would prefer. The horde kept its uniqueness (and its prestige in the scene) with their latest quality product, but they failed to top the genius Gospel of the Wretched. Apart from that Mask of Malice is an outstanding release. Heavy, professional, precise and the solos are still awesome. Remarkable in its genre!

Germánföld talonban mindigis a kedvenc helyeim közé tartozott, ha a tucatnyi svéd death metal termék után, valami hasonlóan dallamos, mégis tömény zenére vágytam. A németek két stílusbeli vezéregyénisége, a 22 éve működő veterán Disbelief, és a már jóval fiatalabb Lay Down Rotten rendre meg is hálálták a bizalmat, évről-évre, ráadásul több ízben egyszerre hozták ki a jobbnál-jobb death anyagokat, idén pedig elsőként az utóbbi érintett látta elérkezettnek az időt a következő sorlemez megjelentetésére. A Mask Of Malice-re keresztelt friss dalcsokor papíron a horda legkiforrottabb munkája, és valóban, a bő 40 perces szörnyeteg meglehetősen tekintélyt parancsoló.

Mindezen vitathatatlan pozitívumok ellenére, engem annyira mégsem ragadott magához ez a mostani album, mint ahogy azt előzetesen megálmodtam. A legnagyobb gondom talán az, hogy míg az előző Gospel Of The Wretched tényleg egy kimagasló alkotás volt műfajában, addig az új cucc inkább csak kellemes, mintsem különleges. Megnyugtatásképp megjegyezném, hogy a színtérbe szürkülés azért még jócskán távol áll az igazságtól, hisz a bandára jellemző dallamokban gazdag, mégis kőkemény megközelítés továbbra is flottul működik, és tény, hogy a dalírói vénával sincsenek problémák, de végsősoron tucatnyi hallgatás után is csak ízlelgetem az összhatást – valami hiányzik. Az embernek kicsit azaz érzése, mintha a nagyon behatárolt sávok hatására kicsit leülepedne, ellaposodna a produkció (mint ahogy megannyi hibátlan album után, a Heal!-en a Disbelief is megpihent egy kicsit), pedig voltaképp minden van, mi szem-szájnak ingere: beton dalok, baró szólók, határtalan profizmus és pazar death metal.

Nem is várat minket sokáig e kánaán, mindezt ugyanis már rögtön a lemezt nyitó Deathchain-el pöcsölés nélkül az arcunkba kapjuk, amire az A Darker Shade Of Hatred súlyos döngölős alapja még rátesz egy lapáttal. A színvonal a továbbiakban is maximálisan kiegyensúlyozott, a címadó és a Swallow The Bitterness is masszívan nyálcsorgatós nóták, nemigazán kell tehát a játékidő közben intenzíven kaparászni a lejátszó gombjait. Jost Kleinert hörgése ezúttal is csontig hatol, orgánuma leginkább a Kataklysm-es Maurizio Iacono-t idézi, bár kollégájától eltérően, hangját továbbra is meglehetősen egysíkúan használja , igaz, a célnak így is tökéletesen megfelel a tejlesítménye. Ami sokkal inkább zavart, az az aprítás és a dallamok közti szokásosnál élesebb váltások. Sokkal kisebb az összhang, mint legutóbb, kicsit meg is borult a harmónia, néha szabályosan olyan érzés fog el, mintha a felhangzó melódiák csak afféle megtűrt elemekként, kötelező jelleggel bújnának elő a számokban. Nem mondom, hogy totálisan erőltetett a dolog, mert a zenei összhatás tekintetében érezni, hogy ez az ív még mindig a csapat sajátossága és szerves részét képezi a stílusuknak, de szaglik egy kis izzadtság, nem úgy, mint mondjuk egy Hours Of Infinity-ben, ahol jóformán együtt dobbant a pulzusa az alkotóknak.

Sajnos ezúttal az artwork sem lett telitalálat, sőt, az igazat megvallva, szemre borzasztóan klisés az anyag, akármennyire is igényes, szép a munka. A megszólalás ellenben kifogástalan, a brigád gyakorlatilag már második otthonának számító Desert-Inn stúdió továbbra is jól szuperál, Marika néni ezután is kiváló minőségben élvezheti majd a napi betevőt.

A Gospel… anyag után picivel többet vártam ettől a lemeztől, de kritizálni általában azt lehet igazán, amit (szubjektíven) érdemes, hisz jómagam, mint az európai death metal elkötelezett híve, vélhetően már az első épkézláb riff után elégedetten megtapsolnék egy Morbid Angel-t. Ízlések és pofonok, a lényeg viszont változatlan: a srácok továbbra is tudják, mitől döglik a légy, nem kell tehát félni a friss kiadványtól sem, még ha valamivel visszafogottabb, dallamokat jobban nélkülöző opusz lett is a Mask Of Malice. Erős nyolcas!

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Deathchain
2. A Darker Shade Of Hatred
3. Nightfall
4. Mask Of Malice
5. …And Out Come The Wolves
6. Swallow The Bitterness
7. Hades Resurrected
8. The Devil Grins
9. La Serpenta Canta
10. The Loss

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Lay Down Rotten Premiere New Video with Metal Hammer

KMZ

LAY DOWN ROTTEN – Deathspell Catharsis

Menegroth

Hot News: Lay Down Rotten Posts Title Track from Deathspell Catharsis

KMZ

Hot News: Lay Down Rotten Reveals New Album Details

KMZ

Hot News: Lay Down Rotten Signs With Apostasy Records

KMZ

Hot News: Lay Down Rotten – Confirm German headlining tour for September!

KMZ

Hot News: Lay Down Rotten launch new video for ‘Hades Resurrected’ exclusively via website of Rock Hard Germany!

KMZ

Hot News: Lay Down Rotten post video trailer for ‘Hades Resurrected’ taken off new album ‘Mask Of Malice’ to be released February, 24th/27th in Europe!

KMZ

Hot News: Lay Down Rotten premiere second single ‘The Devil Grins’ exclusively via website of Metal Hammer magazine, Germany!

KMZ

Hot News – Lay Down Rotten launch landing page for ‘Mask Of Malice’ and post first new song, reveal front art!

KMZ

Hot News – German Death Metallers Lay Down Rotten busy recording new studio album! Album title revealed!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek