Lemezismertetők

LIBRA – Humanifestation (demo)

Kiadó: –

Weboldal:

Kiadás éve: 2007

Stílus: Melodic Doom / Death

 

 

 

 

A szegedi Libra zenekar a ’90-es évek közepén alakult meg, azóta túlestek pár tagcserén, rengeteg koncerten, és tavaly kijött a második demojuk, Humanifestation címmel, ami négy számot és két videót tartalmaz (ezek még az előző, 2005-ben kiadott Dreamwander-ről valók). A kissé komplex doom/melodikus death-metalt játszó zenekar korongján érezhető a változás az előző demohoz képest, sokkal letisztultabbak a harmóniák, és a témák is rendesen össze vannak rakva, köszönhetően a mostmár remélhetőleg stabil felállásnak.

Az első szám a Vermin címet viseli, és egyből egy fülbemászó, mélysötét hangulatú témával indul ez a pörgős nóta, és később sem veszít az energiájából. Koós Ákos (ének/gitár) hangja remekül fekszik ebben a nótában is a témákra, és érezhetően olyan torokkal bír, ami ebben a zenében fontos szempont. A Calling nóta már kissé melankólikus hangulattal indul, Kalmár Emese (fuvola) játéka az elején nagyon el van találva, a témák itt egyszerűbbek, de pont ez teszi élvezhetővé, magával sodróvá ezt a számot. Mindvégig domináns a számban a fuvola, ami remekül illik az alaphangulathoz. Persze a kőkemény riffek itt sem maradnak el, és a nem egyszerű váltásokkal tarkított témák itt jobban összeállnak, mint az előző demon. A demo címét viselő Humanifestation egy instrumentális nóta, amely úgy indul, mintha egy sírkertben barangolna az ember egy őszi délutánon.

Szűcs Gábor (gitár) és Koós Ákos kellemes hangulatú gitártémákkal varázsolják el a hallgatót, és a szám második részében beinduló ritmusszekció is odateszi a magáét. A This Is Hell a zárónóta, ahol Korom Dezső (basszusgitár) és Mihály Zsolt (dob) játéka újfent nagyon jól illik a számokhoz, és ez a nóta is egy középtempós, sok váltással megáldott szám, amit rendesen összeraktak a fiúk (talán a Vermin mellett ez a szám az, ahol a melodikus death-metal érezhetőbb hatássá válik), de ugyanakkor meg lehet említeni azt is, hogy emlékeztet a szerkezeti felépítés (nem másolást értek ez alatt!!!) a korai Paradise Lost korszakára. A témák itt is magukkal ragadják az embert, a verzék nagyon jól meg vannak írva.

Összeségében érezhető a fejlődés a demon szereplő számokban, egy teljesen korrektül összerakott anyagról beszélhetünk, a keverés aránya jó, a hangszerek jól szólnak, a borítóért ezúttal is Korom Dezső és Makk Péter dicsérhető a kivitelezés terén. Bonuszként a zenekar két korábbi számának (War On Earth, Storm) koncertvideóját rakták fel, még a korábbi felállás idejéből, ezek minősége ugyan nem egy százezrekből készített videoklip minőségét hordják magukban, de a felvételek tiszták, és a hangulat a lényeg, ami viszont át is jön. A stílus kedvelőinek mindenképp a figyelmébe ajánlom ezt a fejlődőképes hazai csapatot.

Tracklist:

1. Vermin
2. Calling
3. Humanifestation (instrumental)
4. This Is Hell

Bonus:

1. War On Earth (live-video)
2. Storm (live-video)

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek