Lemezismertetők

LIFE OF AGONY – 20 Years Strong – River Runs Red: Live In Brussels

Kiadó: I Scream Records

Weboldal: www.lifeofagony.com

Kiadás éve: 2010

Stílus: Rock / Metal / Alternative

 

 

 

Nem azt mondom, hogy az 1989-ben Brooklynban alakult zenekar pályafutása igazi sikertörténet volt a „90-es években, de kétségtelen, hogy meghatározó szerepet töltöttek be a színtéren. 1993-as bemutatkozásuk, a River Runs Red koncept album számtalan rajongót (beleértve magamat is) szerzett a csapatnak, drámai, felkavaró, zaklatott világával nem sok album képes/tudja felvenni a versenyt a metal világában. A második Ugly (1995) egy még érzelmesebb, dallamosabb korong lett, a „97-es Soul Searching Sun pedig már egy grunge/alternatív lemez lett, mely teljesen szakított az első anyag súlyos, metalos megközelítésével. Miután Keith Caputo énekes már nem érezte közel magához a banda zenei világát, kilépett a csapatból, szólókarriert indított el a LOA pedig 1999-ben feloszlott.
Négy év elteltével a csapat klasszikus felállásában (Keith Caputo – ének, Joey Z. – gitár, Alan Roberts – basszusgitár és Sal Abruscato – dob) újraaktivizálta magát. Felvezetés gyanánt 2003. január 3-án és 4-én két teltházas bulit adtak a new yorki Irving Plaza-ban, melyek rögzítésre, majd még ugyanabban az évben dvd-n és cd-n kiadásra kerültek.

További koncertek, fesztiválok és egy új korong (Broken Valley – 2005) következtek, a csapat turnézott a Megadeth-tel, Dream Theater-rel és számos más metal bandával a 2005-ös Gigantour keretén belül. Három évvel 2005-ös turnéjuk után a Life of Agony újra megjelentette a klasszikus River Runs Redet CD/DVD formátumban, bónusz anyagokkal, korai videoklipekkel kiegészítve. Tavaly a 20 Years Strong turné brüsszeli állomásán (az Ancienne Belgique-ben) rögzítette az I Scream Records ezt a felvételt, amely mind cd-n, mind dvd-n jön ki majd júliusban. Digipack kiadványról van szó, a koncertet 10 kamerával rögzítették és a buli mellett egy ún. on the road (ugye mindenki tudja miről beszélek) dokumentáció is helyet kap az anyagon. Sajnos a koncertet nem láttam, így csak elképzelni tudom, hogy egy kiváló, forró hangulatú bulit (Keith egy yeah Brussels, are you ready get fuckin” crazy-vel nyit, majd később felhívja a figyelmet, hogy a koncertet dvd-re is rögzítik) tolt a társaság.

A nyitó This Time-tól a közönség együtt énekel Keith Caputo-val, üresjárat sehol, a zenekar kiváló formában nyomul. Keith hangja semmit sem kopott az évek folyamán, a Life Of Agony védjegye, élőben is kiválóan hozza egyszerűnek semmiképpen sem nevezhető énektémáit. Mivel a turné a River Runs Redet hivatott támogatni,  olyan klasszikusok csendülnek fel az este folyamán, mint a már említett This Time, az Underground, a Through And Through vagy a The Stain Remains. Az Ugly-t két nóta (a záró Lost At 22 a mai napig lúdbőrözést okoz), a Soul Searching Sun-t és a Broken Valley-t pedig egy-egy dal képviseli. Ami engem illet, a Let”s Pretend és a Lead You Astray beférhetett volna a repertoárba, számomra ezek ugyanolyan alap LOA dalok, mint a bámulatos River Runs Red összes felvétele. A lemez hangzása remek, a dalok hibátlanok, a csapat rajongóinak kötelező a kiadvány beszerzése.

Vallom, hogy felesleges az élő albumokat pontozni, mert noha a diszkográfia szerves részét képezik, valahol egy best of anyagnak, egy válogatásnak számítanak, nem beszélve arról, hogy benne van a pakliban az utómunka, a kozmetika lehetősége is. Minthogy a Kronoson az összes kritizált anyagot pontozzuk, így ezzel a koronggal sem tehetek kivételt. Egy kiváló zenekar kiváló alkotása, a maximálisnál rosszabbat semmiképpen sem ad(hat)ok rá.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. This Time
2. Underground
3. River Runs Red
4. Through And Through
5. Words And Music
6. Bad Seed
7. My Eyes
8. Respect
9. Method Of Groove
10. The Stain Remains
11. Other Side Of The River
12. Love To Let You Down
13. Weeds
14. Lost At 22

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Kedden vissza tér az A38 fedélzetére a legendás Life of Agony!

KMZ

10 év után visszatér a hajóra a Life Of Agony!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek