Lemezismertetők

LIGEIA – Bad News

Kiadó: Ferret Music

Weboldal: myspace.com/ligeia

Kiadás éve: 2008

Stílus: Metal / Hardcore / Alternative

 

(scroll down for English Version)

 

 

Ez a banda 2003-ban alakult, de a végleges felállás 2007-re alakult ki igazán, mikor Brandon Whipple és Patrick Murphy csatlakozott a zenekarhoz. Eléggé DIY (csináld magad) alapon nyomatta a banda. Két év alatt közel 600 koncertet nyomott le a zenekar, ami óriási dolognak tekinthető, sőt még egy sikeres turné részesei is voltak, amely “Two Dollar Brawler” néven futott. Végig turnézták az államokat, Kanadát, s Európában is olyan országokban tették tiszteletüket, mint pl.: Belgium, Hollandia. Divatosabb bandák közül az Acacia Strain-nel, a Haste The Day-jel, Misery Signals-szal, Remembering Never-rel, az August Burns Red-del nyomultak sokat.

Szóval a debüt album 2006-ban jelent meg “Your Ghost Is A Gift” néven, amit Ken Susi (Unearth) által lett producerálva. Két évvel később, mostanra kijött a zsírúj cucc, ami szintén Susi által van fémjelezve. A srácok szerint ez a lemez, ami a “Bad News” címet kapta, nem csak szimplán breakdownokról meg riffekről szól. Egyben az utóbbi két év történéseit, érzéseit akarja bemutatni. Rengeteg koncert, problémák orrba-szájba, tagcserék a zenekaron belül. Mindemellett abszolút pozitív a kicsengése a bandának, s ők is ezt remélik, hogy a zenehallgatóknak is így jön majd le a végeredmény. Ki gondolná, hogy egy ilyen albumcímmel egy pozitív bandáról van szó?

Hogy maga a zene milyen is akar lenni? Igen, vannak benne breakdownok, tény és való, de tényleg nem csak ebből áll a zene. Nem kevés dallamból állnak össze a számok, de azok is nyomasztó dallamos ötletek. Nem kevés disszonáns, szerintem full droppolt téma is felüti a fejét. Az énekes srác hangja, amikor dallamos részeket hoz, akkor a Beecher (R.I.P.) énekes jut róla eszembe. Alapból befogadható a lemez, de van benne egy nyomasztó, depis hangvétel is. Esetleg pár nu metál banda témái is eszedbe juthatnak a lemez hallgatása közben. Nem kifejezett ilyen, meg olyan hardcore zene ez, mert sok metálos téma is megfér benne.

A szövegek helyenként hülyén hathatnak, de amerikai bandáról van szó, tehát nem para a megközeíltés :). Egy magyar bandától valszeg vicces lenne egy-két szövegmotívum. Mondjuk tény, hogy sok valós dolgot énekelnek meg. Eléggé megjegyezhetőek a refrének, szóval garantált a sikere a bandának. Nekem sok régebbi nu metálosabb banda riffjei, nyomasztó témái jutnak eszembe. Van egy csajozós fílingje is a zenének, mert abszolút csajozós a zene, mindamellett, hogy nyomasztóan hat pár dallamos disszonancia. Az olyan számok, mint az I’ve Been Drinkin vagy a Johnny Cash tutira megjegyezhető témái beléd fognak ülni, az garantált. Meglehetősen rövid a lemez, ami egy nagy pozitívum. Sok groove metal témát is tartalmaz a zene, s a hardcore-os döngölések is természetesen befigyelnek.

Azt kell mondjam, sok esetben lehetne mondani, hogy klisé ez a zene, illetve sokszor hallottuk már ezeket a témákat. Örülök, hogy van ilyen banda is, akik bennem visszaidézik “a szobában depizős gyerek elmegy a koncertre tombolni erre a bandára” fílinget. Remek számok sorakoznak fel egymás mellett. Ajánlom figyelmetekbe.

———————

ENGLISH VERSION:

This band has formed in 2003 but they got their utter formation in 2007 when Brandon Whipple and Patrick Murphy joined the band. They were a really DIY (do it yourself) band. In two years they played nearly 600 concerts which is a great thing furthermore they went on a succesful tour named “Two Dollar Brawler”. They had tours the states, Canada, Europe and they went to such countries like Belgium and Netherlands. They played with trendy bands like Acacia Strain, Haste the Day, Misery Signals, Remembering Never, August Burns Red.

So their debut album “Your Ghost is a Gift” has been released in 2006 and been produced by Ken Susi from Unearth. Two years after they came out with their brand new stuff by Susi again. The guys opinion that the new disc called “Bad News” is not just about breakdowns and riffs. It tryes to show us the last two years events and feelings. Vast of gigs, lots of problems, line-up changes. Nevertheless they have an absolute positive feel and they hope that the listeners will think the same. Who would think that a positive band would give such name to it’s CD.

So what about the music? Yes there are breakdowns, thats a fact but it really not just about them. There are a lot of melodies from the depressing kind. Not a few dissonant and full dropped themes raises it’s head. When the singer guy brings clean melodies it sounds like the guy from Beecher(R.I.P.). It’s not too hard to take in the album but there is a lot of gloomy and depressing parts. Maybe some elements recall nu metal bands in you when you listen to the album. It’s not exactly a “that or this” hardcore music because there are a lot of metal issues.

The lyrics sometimes may sound stupid but we are talking about an American band so their approach is not so catastrophic. Such lyric patterns would sounf funny from a Hungarian band. Otherwise they it’s a fact that they sing about actualities. The choruses are really catchy so the band’s success is guaranteed. Their riffs reminds me of some nu metal bands just like their depressing melodies. Tracks like I’ve Been Drinkin or Johnny Cash are the ones that you will can’t forget, that’s for sure. The disc is short and thats a great good point. There are many groove metal issues and hardcore parts too.

I have to say that it may sounds like that this music is a cliche, that we heard it all somewhere else. But I’m happy ’cause there is band that makes me remember “the depressive kid goes to a gig of a band like this to do some fury” feeling. the songs on this CD are superb, I advise it to everyone.

Tracklist:

1. Bad News
2. Johnny Cash
3. Ive Been Drinkin
4. Hot Mess
5. One Night Stand
6. Teenage Wasteland
7. Interlude
8. Bombshell
9. Heroin Diaries
10. Thanks For Nothing
11. Hoodrat

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek