Lemezismertetők

LIVARKAHIL – Signs Of Decay

Kiadó: Listenable Records

Weboldal: www.livarkahil.com

Kiadás éve: 2011

Stílus: Death metal

Brief Sum: Not bad at all, though I’d suggest to those who like new-age death metal and won’t mind hearing the strong presence of other bands int he songs.

 

Nem titkolom, mindig átlagon felüli kíváncsiság kerít hatalmába, amikor egy új vagy még a pályája elején lévő francia bandába botlom. Jelen estben inkább az utóbbi kitétel érvényes, mivel a Livarkahil legénysége már túl van egy demón és a debüt lemezen. Eme kiadványok kimaradtak az életemből, így a szeptember 26-án megjelent Signs Of Decay jelenti számomra az ismerkedési alapot.

Ami azonnal hatással volt rám, az a kézzel fogható vizualitás. A takaros, szemet vonzó borító még inkább motiválttá tett, hogy belemerüljek a párizsi ötösfogat anyagába. De ez kevés az üdvösséghez, lássuk milyen hallgatnivalót tartalmaz a korong. Az első track az intro szerepét tölti be, hangulatkeltésnek megfelelő, de egyébként semmi különös, akár el is hagyhatták volna. Amint a When Hell Is Near csapást indít a hallójárataink ellen, másodperces asszociációs gondolkodásra sem ad lehetőséget. Azonnal egy nagy múltú lengyel zenekar  munkásságának határozott jelenléte ordítja felénk azt az egy szót, amely röviden, tömören ennyi: Behemoth. Ezzel még nem is lenne semmi gond, lévén a polák csapattal is szimpatizálok, de amikor a későbbiekben is erősen ezen az ösvényen haladnak, lényegében semmilyen más alternatívát nem felmutatva, akkor már nem túl őszinte a mosoly az arcunkon. Talán még ekkori gyakorisággal a DevilDriver neve merülhet fel egyes tételek csekkolása közben, leginkább a Quiet Heresy, a The End Of Everything, és az Art Of Bleeding tételek adják vissza Dez Fafara bandájának „hagyatékát”. De még ezzel is meg lehetne békélni, ha nem mosódnának egybe a dalok, ha nyújtanának annyi változatosságot, hogy képesek lennénk kiemelni egy-néhány szerzeményt a sűrű masszából. Sokadszori meghallgatást követően sem tudtam igazán a dallistára pillantva, hogy melyik számban mit is hallottam. Annyira egybefolyik a kiadvány, hogy ember legyen a talpán, aki a lemezt végighallgatva vissza képes idézni kiemelkedő pillanatokat.

Bevezetőmre utalva, mit tagadjam, a frankhon nyújtott már nagyobb zenei élvezetet, okozott már nagyobb meglepetést is. Azt egy szóval sem mondom, hogy rossz az anyag, de csak azoknak tudom ajánlani akik, kifejezetten vevők a legújabbkori death metalra, és nem zavarja őket a szerzeményekben más zenekarok erős jelenléte.

SAMPLE:
Facebook link

Tracklist:

1. In nomine Patris
2. When hell is near
3. Quiet heresy
4. The end of everything
5. Art of bleeding
6. …We hail the victory
7. Above all hatred
8. The flesh of all damned
9. In light we die
10. Heaven shall fall
11. Signs of decay

Pontszám: 6.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek