Lemezismertetők

LONG PIG – Barren

Kiadó: Grindhead Records

Weboldal: www.longpig.uw.hu

Kiadás éve: 2007

Stílus: Death / Grind

 

 

 

 

A Long Pig neve onnan lehet ismerős sok ember számára, hogy a régebben bizonyos körökben ismert Din-Addict tagok alapították eme bandát. A Dinből Bakelit átigazolt a Jack-be dobolni és a maradék tagság egy új dobossal kiegészülve folytatták tovább a zenélést. A korábbi bandát úgy ismerhettük meg, akik keverték az abberált grind témákat a punkos, gyors core-os témákkal, ám az új zenekar egy kicsikét másabb vonalat képvisel, de azért érződik, honnan jöttek a srácok. Ez a lemez ebben az évben került rögzítésre, méghozzá május és június között. Azt kell mondani remek hangzással bír ez a Noiselab stúdió, ami a gitáros Fehér Dávid stúdiója is egyben. Olyan bandák cuccait vették fel eme helyen, mint például a Harvester nevű grind and roll avagy a Long Pig tagot is számláló Roncsipar nevű formációjét. Figyelem, figyelem, nincs mellébeszélés, hanem iszonyat durva zene bele az arcba, méghozzá nagyon extrém hozzáállással, hiszen nem nagyon lehet találkozni ehhez fogható zenével itt kis hazánkban. Nehéz leírni a zenekar stílusát, mert tény és való, hogy a gyökerek a grindban és a death metálból indulnak, de rengeteg sludge, stoner, modern, avantgarde elem is megbúvik, s ezekhez még adj hozzá egy jó adag kreativitást, ami a bandától kitelik.

Többszöri meghallgatásra esett le nekem ennek a lemeznek az ereje. Biztos vagyok benne, hogy lesz visszhangja ennek a korongnak, hiszen nagyon erős az összkép, tényleg színvonalas anyagról van szó. Az ausztrál Grindhead Records remélhetőleg segíti majd valamennyire a bandát a propagálásokkal, ami tőlük telik. Elég rangos a névsora a kiadónál lévő bandáknak, szóval biztos beérik majd náluk is a produkció. A lemez a címadó “Barren”-nel indul, s ennél jobb kezdést egy zenekar sem kívánhatna magának. Remekül megalapozza a lemezt, ami nagyon durván végigmegy rajtad, de mindemellett tud nyújtani a zúzás mellett egy nagyon abberált elszállást is. A két énekes Vajsz és Kiss remekül egészítik ki egymást, nem lenne egyik a másik nélkül. Egyszerűen annyiféle elem szerepel ezen a lemezen, egy számon belül is, hogy csak nézek egy nagyot. Az első 3 szám úgy megy végig rajtam, hogy levegőt nem kapok. Iszonyat intenzív téma áradat megy át rajtad. A “Leavening barrel influence” c. számra van egy kis középtempó, de azt is csak a legdurvább, extrémebb formában képzeld el. Végletekig elmenően nyomasztó a zene, rengeteg pszichopata témával, aminek hatására tuti elgurul a gyógyszered. Miután elborultál, akkor újra legyalulják a fejedet.

Korábban még feltettek a srácok a honlapra 3 számot meghallgatásra, s akkor már gondolni lehetett, hogy nem punyultak le ezek a formák. Az a durva, hogy a nagyon kemény, átlaghallgatónak nyomasztó és emészthetetlen témák mellett az elborulós részektől olyan libabőrös lesz a hátam, hogy arra gondolok miért nem hallottak eddig az emberek, az UG arcok erről a lemezről. 36 perces a lemez, tehát nem lesz probléma az újbóli meghallgatásával. A borítót Elaine Szumanski készítette, s ezt a képet úgy lehetne talán lefordítani angolról, hogy az “Idealizmus és az Elkerülhetetlen”. A lemez címét meg kb úgy lehetne értelmezni, mint, hogy kopár, sivár, meddő, de nem olyan, mint maga a lemez tartalma, mert véleményem szerint egy nagyon nagy lemezzel rukkoltak elő a volt Din-Addictes srácok, hiszen párját ritkító művel állunk szemben. Hallgassátok meg, s akkor értitek majd, miről írogatok itt. Minden vad stílus képviselői megkedvelheti eme számokat, hiszen tényleg sokszínű zene. Háát igen és tény és való, hogy egy nyomasztó fílinget is hordoznak a számok, amik jelen esetben mindenképp pozitívak, hehe. A szövegek is könyörtelenek, de nem egyértelműek, avantgarde-ak is meg nem is. Kevés durva grind/death banda van nálunk, főleg ilyen zenei világgal. Meg kell becsülni őket. Mindenképp progresszív zenéről beszélhetünk. A záró (közel 7 perces!) “Leading silence” mindenre felteszi a koronát, s azt mondhatjuk utána, hogy igen, ez már döfi. Az élő teljesítményre leszek én kíváncsi a srácoktól.

Tracklist:

1. Barren
2. Another Spot in the Line
3. Amiss, Flight, Reentry
4. Leavening Barrel Influences
5. Psyche-Deconstructionism
6. Pectoral Riot
7. Almost Sorry
8. Times Sluring
9. Soon You’ll Be Inanimate
10. Translating Stagnancy
11. Subjected in Orphanic Entity
12. Overcrowding
13. Leaden Silence

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek