Lemezismertetők

LONGING FOR DAWN – A Treacherous Ascension

Kiadó: Grau

Weboldal: www.longingfordawn.ca

Kiadás éve: 2007

Stílus: Atmospheric Doom

 

 

 

 

A Longing For Dawn 2002-ben alakult Kanadában, a stílusát pedig atmoszférikus doom metalként határozza meg, de a furenal doom címkével sem vagyunk messze a valóságtól. A zenekar lelke a szólógitárokért és hangeffektekért felelős Frédéric Arbour. Frédéric hosszú éveken keresztül ambient- és industrial-rajongó volt, míg rá nem kapott jobban a doom metalra. Stefan Laroche énekessel alapították meg a bandát. A cél az volt, hogy a dark ambientet és a doom metalt keresztezzék egymással. Az első lemezük 2005-ben jelent meg One Lonely Path címmel, most pedig itt az A Treacherous Ascension. Az album nem igazán tartalmaz meglepetéseket, mondhatni tipikus funeral doom. Lassú, vontatott, sötét hangulatú, magával ragadó zenét hallhatunk az album 48 percében.

Tipikussága ellenére a lemez mégsem unalmas, ebben nagy szerepe van a billentyűs hangszereknek. Gyakorlatilag folyamatosan szól a háttérben valamilyen “alapzaj”, főként egyszerű, lebegős, de hangulatos témákkal. A lemez mind a 4 számában vannak kiállások, ahol a gitárok elhallgatnak – ezeken a részeken is a billentyűsök tartják a hangulatot. A gitárhangzás az én fülemnek egy kicsit furcsa, ilyen jellegű zenéhez mélyebbre hangolt és súlyosabban szóló gitárok talán jobban illenének. A gitártémák meglehetősen egyszerűek az egész albumon, de a funeral doom nem a technikázásról szól, hanem a hangulatról, abban pedig nem szenved hiányt az A Treacherous Ascension. A dobokról hasonlóakat mondhatok, mint a gitárokról – egyrészt talán lehetne súlyosabb a hangzása, másrészt szintén eléggé egyszerű, de a zene hangulatához illő.

Az ének sem túl változatos, közepesen mély hörgést hallunk az egész lemezen, illetve egy-egy helyen szövegmondást, ami szintén nagyszerűen illeszkedik a zene atmoszférájához. Az, hogy mind a dobok, mind a gitárok hangzása aránylag vékonyka, nagyobb szerepet ad a szintetizátornak és a hangeffekteknek, egyértelműen erre épül a csapat zenéje, és ezt nagyon jól csinálják. Ilyen tempó mellett meglehetősen nehéz olyan albumot írni, ami lassúsága és közel 50 perces hossza ellenére sem fullad unalomba – márpedig itt ez a helyzet. Szövegeim nincsenek, de a címekből ítélve tipikus funeral doom témák köré íródhattak a szövegek: elmúlás, fájdalom, szomorúság.

Összességében tehát az A Treacherous Ascension nem refomálja meg a műfajt, csak olyat hallunk, amit már korábban is, de azt minőségi módon. A 2007-es Longing For Dawn album a stílus híveinek kötelező, de érdemes belehallgatnia mindenkinek, aki kedveli a hangulatos zenéket.

Tracklist:

1. The End Of Laughter
2. Discidium
3. Ephemeral Curse
4. Once Supreme

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek