Lemezismertetők

LÖNNDOM – Till Trevaren EP

Kiadó: Eisenwald

Weboldal: facebook.com/Lonndom

Kiadás éve: 2012

Stílus: Folk Metal / Rock

Brief Sum: After an ambient affected folk masterpiece, Viddernas Tolv Kapitel, this new material is really disappointing. Some electric guitar chords, annoying synth voices, and shaman style singing. Monotonity at maximum.

 

A black metal zenészekből verbuválódott svéd folk formáció legújabb anyaga elsősorban a vinyl-gyűjtőket célozta meg. A 12”-os lemez mellé ajándékba kapott még a vásárló egy posztert és a lemezt CD-n.  A 2010-es Viddernas Tolv Kapitel album egy csodás zenei kaland volt a vadregényes skandinávia vadonjaiban. Nagyon szeretem azt a lemezt, így kíváncsian vártam a folytatást.  A Till Trevaren sajnos messze nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, mondhatni gyenge anyag lett. Az intro hangulatosra sikeredett, melyben végighallgathatjuk, amint a két barát megérkezik az erdei kunyhóba, odateszik a vizet a kávéhoz, majd kimennek az ajtón, majd elkezdenek zenélni. Az ezt Követő I Fallet  sámáni kurjongatások és monoton folk rock akkordok unalmas egyvelege, mindezt elektromos gitáron elővezetve. Közepesen hangulatos, bár a szám felétől kezdve van benne egy kis régi Amorphis-os elszállás a’la Tuonela.

A soron következő En stillastående vandring szintén monoton gitárakkordokkal és sámáni énekkel indul, de itt legalább akusztikus gitárt használtak. A háttérben az egész track alatt szól egy nagyon idegesítő szintieffekt, amit a 80-as évekbeli modellekből lehet leginkább előcsalogatni (mély kórus, vagy ilyesmi), és abszolút nem illik ide. A gitárok magukban sokkal szebben szólnának. Itt még váltás sincs sehol végig ugyanaz az akkordbontás, az idegesítő háttérszinti, és a sejtelmes beszéd. Több, mint öt percben előadva ez nem működik.

A Bårgå sem hoz semmi érdekeset a lemezre, egy monoton, lassú riff elektromos gitáron az egész szám alatt, 80-as évek szintihangzás, sejtelmes ének és narráció.  Az egész lemez ennyi.

Csalódás számomra, hogy egy olyan ötletekkel és érzelmekkel teli, akusztikus, amibient hatásokkal túzdelt folk mestermű után, mint a Viddernas Tolv Kapitel,  a Lönndom ennyire volt képes.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Intro
2. I Fallet
3. En stillastående vandring
4. Bårgå
5. Outro

Pontszám: 5

Kapcsolódó cikkek

Lönndom Interjú

Gwanath

LÖNNDOM – Viddernas Tolv Kapitel

Gwanath

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek