Lemezismertetők

LORD BELIAL – The Black Curse

Kiadó: Regain Records

Weboldal: www.lordbelial.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Black metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

Ahogy kissé utánanéztem a svéd csapat jelenlegi viselt dolgainak, kiderült, hogy szerényen 4 teljes nagylemezt és pár más anyagot (DVD, EP) hagytam ki az óta, amióta utoljára előfordultak a lejátszómban. Ez nem kevés, ám mindez érdekes módon nem eredményezte azt, hogy ne ismertem volna fel a zenekart a lemez első néhány tíz másodperce után. Az általam utolsóként hallott “Unholy Crusade” lemezen már egy tisztább hangzást használtak, és ez most sincs másként, arányos, basszust sem nélkülöző produkcióval van dolgunk. A zene pedig jellegzetesen LORD BELIAL. Azaz, a dallamosabb, időnként klasszikus Metalból merítő témák vegyítése a gyorsabb, de nem kifejezetten brutális Black/Death Metallal még mindig a csapat védjegye, amely világot sokan a DISSECTION nevével szokták összefüggése hozni.

Nos, én ezt nem teszem, mert a zenekar a saját útját járja szerintem. A tagság is a remek, általam is kedvelt, minőségi “Enter the Moonlight Gate” korongéval azonos (noha volt időközben néhány tagcsere az utóbbi években), így azt hiszem, nem meglepő, hogy vannak hasonlóságok a két lemez között. Több helyen előfordulnak az általuk nem kevéssé kedvelt hangulatos, akusztikus/torzítatlan részek is. Egy hajszálnyival talán modernebbek az új dalok, de nem vészes módon. Szerencsére.

Játékuk pedig feszesebb, hallatszik az évek során szerzett rutin. Fogósság tekintetében viszont némileg elmaradnak a 1997-es alkotásuktól, de nem olyan mértékben, hogy túlságosan standard, megfáradt fércmunkának tarthatnánk a Fekete Átkot. Elájulni valószínűleg ugyan nem sokan fognak, de kvalitásaikat el kell ismernem.

——————-

ENGLISH VERSION:

When I had a look at the recent activites of this Swedish act, it turned out that I’ve modestly missed 4 full-length albums and some other stuff (DVD, EP) since they’ve last been on my stereo. That is quite much. Strangely enough, however, that did not result in the fact that I could not find out after the first few seconds that it was LORD BELIAL. “Unholy Crusade”, the latest matrial I heard of them did already have a cleaner sound and so has this material so the production is neat and not lacking the bass also. And the music is characteristically LORD BELIAL. That is, they blend melodic, often rooted in classic Metal, themes with less harsh Black/Death Metal and that is their trademark. This mixture is often correlated with the name of DISSECTION.

I’m not doing that since they walk their own path I think. They have the line-up of the great, quality “Enter the Moonlight Gate” album (although they had some line-up changes in the years passed) so I guess it’s no surprise that there are similarities between the two stuffs. They also have some moody acoustic passages they like so much. Maybe the new songs are a bit more modern but not in a significant way. Fortunately.

And the way they play is tighter, you can hear the routine gained during all those years. As for the catchiness, however, the stuff is a bit less catchy than “Enter the Moonlight Gate”. Neverthless, not in a way that I would name “The Black Curse” a way too standard, worn-out stuff. It’s not that it’s absolutely kicks major ass but their qualities must be acknowledged.

Tracklist:

1. Pazuzu – Lord of Fevers and Plague
2. Trumpets of Doom
3. Sworn
4. Inexorable Retribution
5. Antichrist Reborn
6. Primordial Incantation
7. Devilish Enlightenment
8. Ascension of Lilith
9. Unorthodox Catharsis
10. Soulgate

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

Lord Belial, Graveworm, Apostasy, Eastern Front – Koncertbeszámoló

Davkov

Lord Belial Interjú

KMZ

LORD BELIAL – Revelation

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek