Lemezismertetők

LUNAR AURORA – Andacht

Kiadó: Cold Dimension

Weboldal: www.lunaraurora.de

Kiadás éve: 2006

Stílus: Black Metal

 

 

 

 

A német zenekar az utóbbi időben nem igazán kárhoztatta munkásságuk követőit túlzottan hosszú várakozásra. A kiadók körüli herce-hurcák után hozták létre saját lemezcégüket, s azóta stabil háttérrel jelentetik meg dalaikat végre (az album hat szerzeményét tavaly novemberben vették fel, s már januárban megjelent!). Anyagaik színvonala ugyan némileg hullámzó (az előző „Mond” c. lemezük például nem lett a favoritom tőlük), de azért általánosságban úgy vélem, nevük garancia arra, hogy egy fantáziadús, érdekes, egyéni és minőségi BM album szülessen.

Ha jól számolom, az „Andacht” már a nyolcadik teljes albumuk a sorban, s sokszori meghallgatás után is hajlamos vagyok azt mondani, hogy a legjobb is (a „Zyklus” anyaggal egyetemben). Ez volt a véleményem már az első meghallgatás alkalmával, aztán a többi, legalább 15 további alkalom sem cáfolt meg ebben az érzésben. S hogy miért? Fogós, emlékezetes nótákat sikerült kreálniuk (s ez az átlagos 8 perces dalhossznál azért nem egy rossz pont), megtartva jellegzetes megszólalásukat, atmoszférájukat, nóta-szerkesztési koncepciójukat. A szinti-témák, effektek is nagyon a helyükön vannak, hol magasztos, hol hideg, rideg érzéseket keltve a hallgatóban. Amiben a legnagyobb előrelépést érzem azonban, az a vokálok (ezen közegben) relatíve színes mivolta.

A hagyományosabb, Blackesebb tónusoktól az őrült módjára kántáló szerzetesig elég sokféle próbálkozást hallhatunk a lemezen, ám minden a helyén van, cseppet sem erőltetett a dolog, sőt, néhány helyen még gregorián-szerű vokálmegoldások is felbukkannak. A hangzás az előző albumhoz hasonlóan tiszta, erőteljes (ami egy BM album esetében nem feltétlenül mindig erény), ám úgy vélem, ez jól illeszkedik a Lunar Aurora stílusához, hiszen elég furcsa is lenne mondjuk a „Transilvanian Hunger” zord hangzásával hallani ezeket a nótákat… Zeneileg egyébként nincs nagy változás eddigi stílusukoz képest, többnyire gyors, magával ragadó tételekben fejtik ki gondolataikat, melyek közül számomra a legjobbnak a záró „Das Ende” bizonyult, de az összes nóta egységesen erős.

Összegezve tehát azt mondanám, hogy aki eddig kedvelte a csapatot, szerintem nem igen fog csalódni az „Andacht”-ban (sőt…), aki pedig esetleg nem volt minden anyaguktól elragadtatva, tegyen egy próbát. Érdemes.

Tracklist:

1. Glück
2. Geisterschiff
3. Dunkler Mann
4. Findling
5. Der Pakt
6. Das Ende

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek