Lemezismertetők

MAEL MÓRDHA – Gealtacht Mael Mórdha

Kiadó: Grau

Weboldal: www.mael-mordha.com

Kiadás éve: 2007

Stílus: Folk / Doom

 

 

 

Az írországi Dublin városából származó Mael Mórdha az idén jelentkezett második nagylemezével a “Meal Mórdha”-val. Az epikus doom metalban utazó horda a tipikus doom témákat vegyíti hagyományos ír népzenével, számos “nem metal” hangszert is felvonultatva. A lemez bő 44 perces hossza már előre jelzi, hogy itt nem kell végtelenül lassú és elnyújtott dalokra számítani. A lemezt nyitó “Altas Of Sorrow”-t egy rövidke bevezetés előzi meg, és már fel is dörrenek a gitárok. A végig változatos gyönyörű furulyatémát és akusztikus levezetést is tartalmazó szerzemény a korong egyik legjobbja.

Az igazi doom súlyossággal induló, de számos begyorsulást rejtő “Godless Commune Of Sodom” is a jobb pillanatok közé tartozik. Érdekes, hogy szinte mindenhol nagyon eltalálják a gyorsabb témák felvillantását. A “A Window of Madness” is egy tempósabb szerzemény, nagyon szép gitárharmóniákkal. Néha a szintén ír Primordial neve is felmerül bennem, bár itt durva énekhangnak szinte nyoma sincs. Ha már itt tartunk, sajnos a lemez gyenge pontját is megtaláljuk, hiszen Roibéard Ó Bogail hangja nem igazán jön be. Persze szépen eldalolja a nótákat, de nekem valahogy hiányzik belőle az erő és a düh. A gyönyörű népi hangszeres betéteket rejtő fájdalmas “The Struggle Eternal” a doom vonalat erősíti, a középrészen igazi súlyos gitártémákkal, de szinte mindegyik dalban találni olyan részeket, amikre az ember felkapja a fejét.

A Mael Mórdha-át ajánlom azoknak, akik egy kicsit is vonzódnak a doom metalhoz, vagy csak egy különleges változatos lemezt szeretnének hallani. Az elkövetkezőkben tessék jobban ráfeküdni az énekhang erősítésére, hogy több pontos adhassak.

Tracklist:

1. Altas Of Sorrow
2. Godless Commune Of Sodom
3. A Window Of Madness
4. Curse Of The Bard
5. The Struggle Eternal
6. Gealtacht Mael Mordha
7. Minions Of Manannan

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek