Lemezismertetők

MAEOTIS – Avarok Gyűrűje EP

Kiadó: –

Weboldal: facebook.com/maeotiszenekar

Kiadás éve: 2014

Stílus: Pagan Metal

Brief Sum: The myths of the old steppe peoples, especially the Huns and Magyars have been inspiring many Hungarian bands. Maeotis is not a newcomer but they became really active only in the last few years and released their debut EP in 2014. Their aim is to evoke those old legends in pagan metal style and Avarok Gyűrűje (“Ring of the Avars”) is the first step on this path. It has its weaknesses; it should be called a demo rather than an EP but the direction is good and promising.

 

Bár a debreceni Maeotis 2005 óta létezik, a folytonos tagcserék okán csak 2011-től kezdett igazán aktivizálódni. Minthogy Maeotis a nomád népek, így a szkíták és a hunok egyik kedvelt szállásterületének, az Azovi-tenger vidékének ősi neve és a magyar mítoszokban is felbukkan, könnyen ki lehet találni, hogy a zenekar célkitűzése a sztyeppei, hun, avar és ősmagyar mondavilág megéneklése. Míg a régóta inaktív KerecsenSólyom eszköze az epikus/szimfonikus folk metal volt hasonló céllal, addig a Maeotis inkább a nyersebb, pogány metalos végéről igyekszik megközelíteni ezt a világot. (Egyébként még átfedést is találni a két banda dalszövegeiben, hiszen mindketten inspirációként használták Komjáthy alapművét.)

Ennek a kísérletnek az első igazi megnyilvánulása az Avarok Gyűrűje címre keresztelt kislemez, melyre három idei felvétel és egy korábbi, 2011-es bónuszdal került fel. Érdekes, hogy a korongnak pont a legkorábbi dala a legerősebb része! Az újabb dalok hangzása gyengébbre sikerült, nagyon rájuk férne egy jóval erősebb, vaskosabb gitár- és dobhangzás. Az első két dal, a Vágta és a címadó hangzása és dallamvilága sok tekintetben inkább az itthon népszerű „nemzeti” tematikájú folk rockhoz áll közel, semmint a banda által példaként felhozott Bathory, Moonsorrow, Suidakra vagy Skyforger zenéjéhez. A névadó Maeotis jobban közelít e vonalhoz, de igazi pogány metalos ízt csak a 2011-es single verzióhoz képest zongorás intróval kibővített Tetemre hívásban, illetve a végig meghatározó gruntos hörgésekben érzek. Emellett, bár a lemez nem házi stúdióban készült, a hangminőség bőven hagy kivetnivalót maga után, a dobok tompán, az akusztikus gitár pedig torzan szólnak, a tiszta illetve tisztába hajló vokálok pedig hamiskásak.

Cserébe a dalszövegek jól összerakottak és az Avarok gyűrűje és a bónuszdal alapján bízok benne, hogy nem csak a Mondák könyve mesébe hajló történetei fognak inspirációul szolgálni, hanem a pogány érában gyökerező folklór és a történelem is erőteljesebben megjelenik majd. A korong dizájnja és a Mihályfi-Tóth Alex (Redart Illustrations) által készített grafika nagyon szép és zseniálisan passzol a tematikához.

Összességében a kijelölt irány és cél jó, ezt a vonalat érdemes továbbvinni és lehet rá építeni, viszont még sokat kell fejlődni! És bár tudom, itthon milyen nehéz új tagokat toborozni, egy billentyűs mindenképp nagyon kellene ebbe a zenébe, ezt a bónuszdal alapján teljes magabiztossággal állíthatom (de akár egy cselló is kiválthatná…). A debütáló matériát mindenesetre szerencsésebb lett volna demónak keresztelni EP helyett, a folytatást viszont kíváncsian várom!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Vágta
2. Avarok Gyűrűje
3. Maeotis
4. Tetemre hívás

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Maeotis interjú

KMZ

Maeotis – meghallgatható a teljes album!

KMZ

Maeotis – lemezelőzetes dal, borító és dallista

KMZ

Maeotis – új dal és klip: Zúgó nyilak

KMZ

Maeotis – új dal és szöveges videó a jövőre érkező lemezről!

KMZ

Maeotis – Elkészült az első videóklip

KMZ

Maeotis – Ingyenesen letölthető EP

KMZ

Elkészült a Maeotis bandcamp oldala

KMZ

MAEOTIS – Vérbulcsú EP

ST. Toma

Megjelent az ősmagyar metalt játszó Maeotis második EP-je

KMZ

Maeotis – Megjelent a bemutatkozó hanganyag

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek