Lemezismertetők

MAEOTIS – Vérbulcsú EP

Kiadó:

Weboldal: facebook.com/maeotiszenekar

Kiadás éve: 2015

Stílus: Pagan Metal

Brief Sum: The second EP of Maeotis from Hungary deals with a conceptual topic: the deeds of Vérbulcsú (or Bulcsú “the Bloody”), a fierce Magyar (Old Hungarian) chieftain and general who plundered Western Europe and Byzantium with his armies in the 10th century. Similarly to their debut material, this EP has its weaknesses in sound and should be called a second demo rather than an EP but we can feel the development and the direction is still promising.

 

A hun-avar-ősmagyar történelmet és mitológiát zászlajára tűző debreceni zenekar másfél évvel az Avarok Gyűrűje EP után újabb anyaggal jelentkezett 2015 legvégén. A Maeotis ezúttal egy rövid, 20 perces koncept EP keretében a kalandozások egyik hősének, Vérbulcsú avagy Véres Bulcsú horkának, a Magyar Törzsszövetség harmadik legmagasabb rangú törzsfőjének és hadvezérének tetteit elevenítette fel.

A három teljes dal mellé egy rövid, mesélős folk intró és egy hasonló átvezető is felkerült citerával, dorombbal, sámándobbal (e hangszerek sajnos csak a két akusztikus tételben szólalnak meg). Már az intróban szembeütközik a lemez egyik fő gyengesége: a tiszta ének, ami kicsit elrontja a nyitány összhatását és az egész lemezen kissé zavaró. Ezzel láthatóan tisztában is vannak a srácok, hisz többször verselősre, mesélősre veszik a stílust, de ez csak egy kicsit javít a dolgon. Mivel a hörgések és a torzított énekek kifejezetten jók és passzolnak is a kijelölt stílushoz, szerintem a tiszta éneket vagy hanyagolni, vagy nagyon fejleszteni kellene (esetleg kiváltani egy állandó, profibb énekessel). A dalszövegekre most sem lehet panasz, hozzák az elvárható mesélős, történelmi atmoszférát.

A hangzás az előző anyaghoz képest javult, de még mindig messze van az igazitól. A gitárok nagyon háttérből szólnak a szólókat leszámítva, elsősorban a Vérbulcsúban, ahol viszont kifejezetten jók a felbukkanó billentyűk, melyek rézfúvós hangszínnel epikus, csatába vonulós témákat hoznak. Az EP másik fő problémája azonban a dobhangzás: végig nagyon tompa, éppen csak elviselhető. Bár házi stúdióban készült a felvétel, keverés és maszter a vendég gitáros és szintisnél, ezt nem érzem felmentésnek manapság, hiszen a mai technikai vívmányok mellett sok magyarországi házi felvétel is jóval energikusabban szólal meg. A dobtémák sem éppen megnyerőek, inkább az „oi!” punk vonalat juttatja eszembe, semmint pogány metalt, leszámítva a záró Lél kürtje második felében hallható vadabb témázást – ez utóbbi lenne a jó irány ehhez az irányzathoz.

A lemezt kezemben tartva nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy továbbra is Mihályfi-Tóth Alex (Redart Illustrations) felel a külcsínért, a látványvilág pedig ismét gyönyörű és aprólékosan kidolgozott. Külön érdemes megemlíteni, hogy maga a CD is archaizáló motívumokkal díszített, szinte tarsolylemez jellegű.

Bár az irányvonal, a koncepció nagyon jó és a fejlődés is érezhető, még mindig bőven van min javítani. Mind hangszeres játék, mind hangminőség terén érdemes lenne a mongol Tengger Cavalry diszkográfiájának behatóbb megismerése, hisz bár a világ túlsó feléről származnak, ők is az eurázsiai sztyeppevidék népzenéjét ötvözik pogány metalos és folk black elemekkel – érzésem szerint valami ilyesmit szeretne elérni a debreceni brigád is.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Ősi tűznek lángja lobban…
2. Vérbulcsú
3. A Horka
4. Nap felől jöttünk…
5. Lél Kürtje

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

MAEOTIS – A táltos álma

Herczeg Frigyes

Maeotis interjú

KMZ

Maeotis – meghallgatható a teljes album!

KMZ

Maeotis – lemezelőzetes dal, borító és dallista

KMZ

Maeotis – új dal és klip: Zúgó nyilak

KMZ

Maeotis – új dal és szöveges videó a jövőre érkező lemezről!

KMZ

Maeotis – Elkészült az első videóklip

KMZ

Maeotis – Ingyenesen letölthető EP

KMZ

Elkészült a Maeotis bandcamp oldala

KMZ

Megjelent az ősmagyar metalt játszó Maeotis második EP-je

KMZ

MAEOTIS – Avarok Gyűrűje EP

ST. Toma

Maeotis – Megjelent a bemutatkozó hanganyag

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek