Lemezismertetők

MAJESTIC DOWNFALL / ANSIA – Split

Kiadó: Solitude Prod.

Weboldal: 

Kiadás éve: 2007

Stílus: Doom / Death / Black

 

 

 

Ez a megosztott split cd két formációt takar. Az egyik egy Ansia nevezetű olasz csapat, míg a másik egy Majestic Downfall néven futó mexikói project. Mindkét banda 3-3 nótával képviselteti magát.

A lemezt a mexikói egyszemélyes Majestic Downfall nyitja. A zene valahol a death/doom metal kategóriába sorolandó. Az összes hangszert “Jacobo” szólaltatja meg, ami dicsérendő dolog, mert nem csak gitározik, hanem dobol és szintetizátorozik is a dalokban. A nyitó “A Birds Departure” semmi érdekeset nem mutat; lassan hömpölygő ólomsúlyú gitártémák, gyomorból jövő hörgés. A változatosságot talán a néha begyorsuló death-es döngölések szolgáltatják, ám ezeknek a száma sajnos elenyésző. Aztán a második “In an Ocean of Fears” már egy jóval dallamosabb szerzemény, nem kevés melankolikus utánérzéssel. A harmadik “A Tear of Understanding” pedig ragadós riffjével kellemes perceket tud szerezni. Ha kicsit jobban kidolgozottak lennének a billentyűs hangszerek és nem csak egy-két riffből építkeznének a dalok még elégedett is lennék, igaz így sem rossz ez a három nóta.

Az olasz Ansia már egy kicsit más képet mutat. Itt a doom metal mellet számos ambient zenékre jellemző hatás is érvényesül. A három nóta közül kettő majdnem a negyed órás határt súrolja, így nem árulok el nagy titkot hogy nem a sebesség a fő csapásvonal. A nyitó “Part I”-ben ez be is igazolódik. Lassan vánszorgó, hosszan elnyújtott kietlen zene ez. A vízhangosított ének még pluszba rá is tesz erre a hangulatra. Eléggé primitív dobtémák és elszállós pengetős gitárjáték jellemzi a dalt, a zongorás levezető viszont kellemesnek hat. A “Part II” teljesen instrumentális dal, fenyegetően gonosz (black metalos) hangulattal. A lemez utolsó dala sem váltja meg a világot, az említett recept alapján íródott, mely szerintem már az enyhén fárasztó kategória, igaz a végére enyhe begyorsulásokat is iktattak, de ezek sem tartanak pár másodpercnél tovább.

A két banda közül mindenképpen a mexikói áll hozzám közelebb. Ám fanatikus gyűjtőknek kifejezetten ajánlott ez a split beszerzése. Ha pontoznom kéne akkor a Majestic Downfall kapna egy nyolcast az Ansia egy hatost tehát az átlag egy kis fejszámolással: 7

Tracklist:

1. Majestic Downfall – A Birds Departure
2. Majestic Downfall – In An Ocean Of Fears
3. Majestic Downfall – A Tear Of Understanding
4. Ansia – Part I
5. Ansia – Part II
6. Ansia – Part III

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek