Lemezismertetők

MALEVOLENT CREATION – Invidious Dominion

Kiadó: Massacre Records

Weboldal: myspace.com/malevolentcreation

Kiadás éve: 2010

Stílus: Death metal

Brief Sum: The veterans of death metal are still solidly in shape, presenting quality brutality on their new album. Their name in itself guarantees high standard death metal.

 

Ha valaki, az élet bármely területén lehúz 23 évet az elismerésre méltó teljesítmény, legyen orvos, tanár, bányász vagy zenész. Az eredetileg 1987-ben Buffalo-ból indult zenekar immár 23 éve aktív a death metal színtéren és azon kevesek közé tartoznak, akik soha, egy percre sem adták fel illetve túlélték a metal számára viszontagságos, sanyarú „90-es éveket.
Természetesen felmerül a kérdés, hogy ennyi idő alatt képes-e az adott zenekar folyamatosan magas színvonalú produktumokkal előállni, mennyit fejlődik egy-egy kiadványához képest, egyáltalán képes-e fejlődni vagy önmagát másolja. (Az megint egy másik kérdés, hogy ki mit tart magas színvonalú teljesítménynek). Ami engem illet, első négy albumuk a legnagyobb kedvenceim tőlük, mi több a műfaj klasszikusai. Sosem felejtem el, hogy szenzációs debütáló korongjukat, a The Ten Commandments-et egy szimpla Death kópiának tartotta a sajtó annak idején, holott a zenekarban rejlő potenciál bőven megmutatkozott a lemezben. Aki az első anyagtól nyomon követi a banda pályafutását, talán egyetért velem abban, hogy nagyjából a „97-es In Cold Blood óta grind elemekkel kezdték el tűzdelni muzsikájukat, ami korábban nem volt rájuk jellemző. Nekem nem nyerte el a tetszésemet ez a lépés, de hát ízlések és pofonok, nem igaz? Az új anyag hallatán egyfajta deja-vu érzés kerített hatalmába és akárhányszor hallgattam meg a lemezt ez az érzés csak fokozódott, mert valahogy mindig az első album jutott eszembe. Elismerem, nincsenek az Invidious Dominion-on akkora klasszikusok, mint teszem azt a Malevolent Creation, az Injected Sufferage vagy a Thou Shall Kill, ettől függetlenül a zenekar fanatikusai nem csalódnak a lemezben.

Mindenféle bántó szándék nélkül gondolom azt, hogy ez a csapat a death metal Motörhead-je vagy Iron Maiden-je, tehát nem lepik meg semmi váratlannal a hallgatót, nem újítanak, nem csempésznek muzsikájukba semmi extrát vagy idegen zenei elemeket, hatásokat. Agresszív death/thrash riffek keverednek a jól eltalált doomos váltásokkal, kiállásokkal, melyekben a zenekar mindig is nagy volt. A legutóbbi 50 perces Doomsday X-hez képest az új anyag csak alig lépi át a fél órát és azt hiszem ez önmagáért beszél. Nincs itt semmi laca-faca, a csapat ledarálja a rendelkezésére álló időt. A tíz nóta (plusz intro) között megbújik azért egy-két töltelék is, mint pl. a Born Again Hard vagy a Target Rich Envrionment, legalábbis a többi szerzeményhez képest ezek gyengébb felvételek. A hangzásra nem lehet egy rossz szavunk sem, ahogy azt a Malevolent Creation-től megszokhattuk gyilkos, telt megszólalást biztosítottak a lemezhez.

Önmagához, a műfajhoz és rajongóihoz hű csapatról van szó, amely ugyan nem érte el a Morbid Angel vagy a Cannibal Corpse népszerűségét, de mindenképpen a death metal elitjéhez tartoznak. Erre ez az új anyag is bizonyíték.

Tracklist:

1. Intro
2. United Hate
3. Conflict Finalized
4. Slaughterhouse
5. Compulsive Face Breaker
6. Lead Spitter
7. Target Rich Environment
8. Antagonized
9. Born Again Hard
10. Corruptor
11. Invidious Dominion

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Malevolent Creation, Beneath The Void – Koncertbeszámoló

bönin

A Hammer Concerts bemutatja: Grave, Malevolent Creation, Krampüs koncert szombaton!

KMZ

A Malevolent Creation bemutatja a „Blood Of The Fallen” dalszöveges klipjét

KMZ

A Malevolent Creation felfedi „Dead Man’s Path” című új albuma borítóját és részleteit

KMZ

Malevolent Creation leszerződött a Century Media Records-al

KMZ

Hot News: Malevolent Creation – European tour dates

KMZ

Malevolent Creation Interjú

Dr. Feelgood

MALEVOLENT CREATION – Doomsday X

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek