Lemezismertetők

MALPRACTICE – Triangular

Kiadó: Spinefarm Records

Weboldal: www.malpracticeband.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Progressive Metal

 

 

 

A “Malpractice” név nem tudom, hány embernek cseng ismerősen. Az 1994-ben alakult zenekarnak eddig két lemeze és szám szerint négy Ep-je jelent meg. A finn banda azt a fajta régi progresszív/heavy metalt nyomja, ami annak idején a, “Queensrÿche”-ot is naggyá tette. A harmadik korongjuk is ebből a zenei kútfőből merít, amit a jól hangzó “Triangular” névre kereszteltek. A progresszív jelleg kidomborításában a dobos “Toni Paananen” vállalja a legtöbb szerepet, rengeteg komplex témát üt a dalokban. Persze, a két gitárost, Joonas Koto-t és Markus Vanhala-t sem kell félteni. Az előbbi a “To/Die/For”-ból, míg utóbbi az “Omnium Gatherum”-ból lehet ismerős.

A korong első dala, a “Maze Of Inequity” színtiszta prog témákat rejt, megtekert gitártémák, hatalmas szólók, leállós részek, szóval igazi zenei csemege, de sajnos már itt kiderül, hogy a csapat egyik leggyengébb láncszeme az énekes Aleksi Parviainen. Nem azt mondom, hogy rossz hangja van, csak egy kicsit több erő és dallamérzék még elférne a torkában. Persze nem zavaró az, olyan nótában, mint a hatalmas refrénű “Symmetry”, ami kicsit egyszerűbb felépítése miatt azonnal fülbe mászik, de elmondható ez a “Deception” című nótáról is, amiben durva énekhangot is megenged magának. Az elején lévő húzós, döngölős, riffekkel indító “Deadline”-ban hallani leginkább az énekes korlátait, mert a zene az tényleg húz magával, ahogy kell, de a dallamok mégsem ütnek akkorát.

Aztán a teljesen instrumentális “Traingular” a maga több, mint nyolc percével a lemez egyik legjobb dala. Itt a “Malpractice” minden szépségéből kapunk ízelítőt, szinte mindent felvonultatnak zenei repertoárjukból. Megemlíteném még a végig nyugodt, lírai “Waves”-t, ami csodálatosan szépre sikerült, és az énekesnek is végre sikerült egy kis plusz érzelmi többletet kölcsönözni a nótának.

A hangzás teljesen jó, mindent tisztán hallani, ami egy ilyen stílusban, és egy ilyen korongon elengedhetetlenül szükséges. Viszont akárki csinálta a borítót, sürgősen hagyjon fel a szakmával, mert egy ilyen korongot ilyen köntösbe csomagolni egyszerűen felháborító. Zeneileg azonban képtelenség belekötni a finn bandába. Ha kicsit emlékezetesebb témákat írnak, ígérem, legközelebb maradéktalanul elégedett leszek. Aki a finom zenei utazásra hajlamos, és az említett zenekarnak régóta híve az szerezze be ezt a korongot.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Maze Of Inequity
2. Symmetry
3. Deception
4. Deadline
5. Platform
6. Triangular
7. Waves
8. Fragments

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek