Lemezismertetők

MALTHUSIAN – Below the Hengiform EP

Kiadó: Invictus Productions

Weboldal: facebook.com/malthusianDM

Kiadás éve: 2015

Stílus: Black / Death

Brief Sum: Malthusian have brought us a deep and dark record once again. Extreme, noisy and ruthless as before. Pure underground metal delicacy. 

 

 

A Malthusian egy ír black metal/doom zenekar Dublinból, akik 2013 novemberében adták ki első demójukat MMXIII címmel. A demó megjelölés kicsit ugyan félrevezető, hiszen a hangzás abszolút megállja a helyét, a zene viszont teljesen őszinte és egyenes. A tulajdonképpen EP-ként funkcionáló anyag egy olyan ráspolyos, durva megszólalással bírt, amire egy ideje nagyon sokan felkapták a fejüket, többek között én is. Az alapvetően doom és black témákból építkező extrém metal zenekar kiváló bemutatkozása után, most itt a Below the Hengiform, ami már egy kiforrott lemez kicsit más hozzáállással. Persze a stílusjegyek nem tűntek el, de a Malthusian legénysége most más megközelítéssel tárja elénk ezt a fajta sötét atmoszférával bíró muzsikát.

Az előző koronghoz képest az új cuccon már sokkal több a death metal hatás, néhol eszembe juttatva az olyan technikás death bandákat, mint például az Ulcerate.  A nyitó Gasless Billows tökéletes példa erre. Ahogy az az interjúkból is kiderül, a Malthusian nem egy kapkodós zenekar, ez hallatszik is az aprólékosan felépített számok szerkezetén. Emellett természetesen minden tag érdekelt más zenekarokban is, többek között az Altar of Plagues soraiban, tehát valószínűleg a későbbiekben sem lesz az, hogy évente kiadnak egy semmitmondó albumot csak azért, hogy legyen valami. Hallani, hogy az egyéni kreativitás és a megfelelő zenekari kohézió a banda működésének alapja. Nincsenek fölösleges klisék, se meggondolatlan húzás. Nem mondom, hogy ritkán hallani mostanság színvonalas extrém metal zenekarokról, a Malthusian valahogy mégis kiemelkedő teljesítményt nyújt. Az már csak hab a tortán, hogy a koncerteken való megjelenés, illetve a zenéléshez való hozzáállás, gondolok itt az anonimitásra, csak dob az egészen.

Érzékelhető, hogy ezek a srácok nem akarnak híresek lenni, nincs szükségük az öntömjénezésre, hiszen a zenész/művész nem más mint egy közvetítő közeg, aki által a lényeg, jelen esetben a zene kerül előtérbe, nem az egyén. A szimpatikus hozzáállás mellett nyilvánvalóan nem lényegtelen, hogy a zene is jó és igényes, bár véleményem szerint a Below the Hengiform, talán egy kicsit visszalépés a demohoz képest. Nem arról van szó, hogy a jelenlegi témák színvonalban alulmúlják a MMXIII dalait, talán csak valamivel komplexebbek lettek a témák, amiknek kell egy kis időt hagyni, hogy igazán beérjenek. A három új tétel ettől függetlenül is egy igazi arculcsapás, rendkívül mély, mondhatni bugyborékoló, öblös megszólalással, disszonáns riffekkel és duplázóval.

Számomra az előző cucc egy sokatmondó, meglepően nyers dolog volt, talán ezért is érzem, hogy ezzel az új lemezzel akkora hatást nem értek el, de mindemellett a Below the Hengiform is egy jó anyag. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy élőben ez a masszív „soundwall” valóban visszajön-e, de nem is kell olyan sokat várni rá, hiszen a Subterra jóvoltából július 20-án a Showbarlangban el lehet csípni őket a Niedergang és a Negative Plane társaságában.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The Gasless Billows
2. Slouching Equinox
3. Forms Become Vapor

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

A Malthusian bejelentette várva-várt EP-jének kiadási dátumát az Invictus-nál!

KMZ

Hot News: Malthusian premiere new track on InvisibleOranges.com

KMZ

Hot News: Malthusian set release date for Invictus debut

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek