Lemezismertetők

MANDRAKE – Mary Celeste

Kiadó: Greyfall

Weboldal: www.mandrake.de

Kiadás éve: 2007

Stílus: Metal / Gothic

 

 

 

 

Fogalmam sincs, milyen érdeklődéssel bír kis hazánkban ez a német banda, akik 98-ban adták ki debüt ( “Forever” ) korongjukat, ami egy lassú death metálos hatásokkal bíró gothic lemez volt. Számos kiadvány után 2003-ban sikerült leszerződniük a Greyfall/Prophecy Productions-höz. A banda neve a Mandragorától származik, amely egy mérgező növény, mely spirituális erők szimbólumai. Ezzel a lemezzel azt ígérték nekünk, hogy a banda abszolút legjobb oldala jön elő. Na hallgassuk meg. Egyébként biztosan van pár szeretője a bandának nálunk is, mivel nem hinném, hogy egy ilyen zene elkerülte a figyelmeket. A kezdő tétel -amely a címadó szám- ,egy melankolikus, sötét -de dallamos-, könnyen emészthető zenét tár elénk. Női énekes van a bandában, ami tökre beleillik ebbe a dallamos, gótikus zenébe. Abszolút modern a megközelítés, tehát sok fiatalnak is bejöhet eme muzsika, mert slágeres is egy picit, meg hát a terjesztéstől is függ, mennyire jön be majd nekik az ismertség.

Egyébként a Mary Celeste hajót szellemhajóként tartottak számon. A zene hangulatilag is megállja a helyét, mert tényleg olyan az érzetem sokszor, mintha azon a hajón lennék, hehe. Nagyon kellemes, fülbemászó dallamok jellemzik a lemezt, amely elszállós jelleggel is bír. A 13 szám közel egy órás, tehát jól bele lehet áskálódni a nótákba. Sajnos szöveg nincs előttem, de simán el tudom képzelni, hogy konceptlemezről beszélhetünk, mert eléggé egybefolynak a nóták. Ezalatt csak azt értem, hogy az óceán sodrásával mennek a számok. Annyira nem gyorsak, van egy alapütem, amiről néha van kitérés, de nem is baj, mert ez az ütem illik ehhez a stílushoz. Bele lehet merülni, el lehet merengeni a zenén, amely kellemesen hat egy esős délutánon vagy egy viharos reggelen. Remekül összerakott dalok aposztrofálják az oldenburgi kvintett produkcióját. Egy lassú tétellel (“Paralyzed”) zárul a lemez, ami egy a vihar lecsendesülését tárja elénk, avagy a hajó süllyedését.

Mindenképpen hallgassák meg a gotherek ezt a lemezt, mert ez a banda minőségi lemezt adott ki a kezéből, illetve aki nem ismeri őket, annak is csak ajánlani tudom a zenekart, mivel tényleg remek számok sorakoznak fel egymást mellett egy tökéletes egységgé elegyedve. Lágy, dallamos, kemény, atmoszferikus gótikus metál zene, egy modern formában ötvözve: ez 2007-ben a MANDRAKE.

Tracklist:

1. Mary Celeste
2. Crystals of forgiveness
3. Fragile
4. Forgiven
5. Adore
6. Masquerade
7. Sweet desolation
8. Moments ( Touched by time )
9. Breathe
10. Solace
11. Life”s last shore
12. Borrowed life
13. Paralyzed

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek