Lemezismertetők

MÅNEGARM – Månegarm

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.manegarmsweden.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Viking / Black / Folk Metal

Brief Sum: One and a half year passed after the amazing revival of Sweden’s very own folk/viking metal horde, Månegarm with the album Legions of the North. Now they are releasing their 8th album and as always there’s a question: are they able to reach their own high standard? And my answer is a definite yes! The self-titled longplayer is a melodic but at the same time, a very heavy album with catchy acoustic songs and folkish themes but also with amazing marching anthems and harsh moments.

 

Immáron 20 éve van a színtéren Svédország egyik vezető folk/viking metal hordája, a norrtäljei Månegarm. Egy hosszabb szünet után legutóbb másfél éve jelentkeztek nagylemezzel, az igazán erősre sikerült Legions of the North albummal. Szerencsére ezúttal nem kellett majd’ négy évet várni a folytatásra, idén november 20-án ugyanis megjelent a banda nevét viselő 8. nagylemez is.

Az „Északi Légiók” sikere után kíváncsi voltam, mit is tartogat számunkra a Månegarm, de egyáltalán nem csalódtam. Ez a korong még dallamosabb és némileg talán kevésbé blackes, mint közvetlen elődje és a szokásos akusztikus átvezetők helyett ezúttal négy teljes értékűnek tekinthető folkos dal is felkerült a korongra a Blot, a Vigverk (del II.), a Bärsärkarna från Svitjod és a záró Allfader képében, így azok a rajongók is örülhetnek, akik régóta követelték a 2006-os akusztikus Urminnes hävd EP folytatását. E tételekben a tiszta férfiének mellett igen nagy szerepet kap ismét a női ének és persze a gyönyörű akusztikus hangszerek, mint a hegedű, az akusztikus gitár, a doromb és ha jól sejtem, a nyckelharpa (svéd billentyűs hegedű) és a duda is felbukkan egy-egy helyen. Emellett a metalos dalokban is fontos szerepet játszik a folkos vonal, kiemelhető például a nyitó Blodörn intrója és outrója vagy épp dorombtémája. De ugyanígy szinte minden dalban meghatározó a hegedű is, annak ellenére, hogy a csapatban már három éve nincs állandó vonós hangszeres tag.

Ezúttal a gitárok is inkább a dallamosságra koncentrálnak, a zúzás a dobokra és az átható erejű torz vokálokra marad, az összhatás mégis inkább súlyosan melodikus, mintsem brutálisan sötét a számok többségében. Ehhez hozzájárul az is, hogy a hörgés kissé háttérbe szorult és a nagyrészt újra svédül felhangzó szövegeket inkább tiszta ének és kórusok szolgáltatják. Persze csatába vezető himnuszoknak sem maradunk híján, ilyen a két angol nyelvű dal, az együtténeklős, klipes Odin Owns Ye All (nem Einherjer-feldolgozás!) és a szintén tuti koncertkedvenc, brutális dobtémával és akusztikus átvezetővel operáló Call of the Runes. A digipakk verzióra felkerült két bónusz is, az egyik egy Bathory-cover (Mother Earth, Father Thunder), melyben Quorthon húga, Jennie Tebler, illetve az Ereb Altor és a Primordial énekesei is közreműködnek.

A borító is zseniális, ismét Kris Verwimp keze munkáját dicséri és egy újabb aprólékos jelenetet láthatunk a Ragnarök eseményeiből, természetesen a bandának és lemeznek nevet adó Mánagarmr farkast a középpontba állítva. Tökéletesen megkoronázza eme nagyszerű anyagot! Most már tényleg csak annyi hiányzik, hogy végre élőben is láthassam a svéd hordát, hiszen az eddigi magyarországi koncertjeikről sajnos mindig sikerült lemaradnom. Remélhetőleg azonban ami késik, nem múlik, hiszen márciusra és áprilisra Európa-turnét terveznek a lett Skyforger és a svéd Ereb Altor társaságában – ha minden jól megy, ott találkozunk!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Blodörn
2. Tagen av daga
3. Odin Owns Ye All
4. Blot
5. Vigverk – Del II
6. Call of the Runes
7. Kraft
8. Bärsärkarna från svitjod
9. Nattramn
10. Allfader
11. Månljus
12. Mother Earth Father Thunder (Bathory cover)

Pontszám: 9.5

Kapcsolódó cikkek

Månegarm – Novemberben az Einherjer és a Dawn of Disease társaságában zenélnek Budapesten

KMZ

MÅNEGARM – Nattväsen (re-issue)

ST. Toma

KME videók: Lamb of God, Cretus, Metal Allegiance, W.A.S.P., Månegarm, Feral, Sing Sing, Enforcer, Textures

KMZ

Niflheim Festival: Borknagar, In Vain, Månegarm, Ereb Altor, Shade Empire – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Månegarm – Sons of War video

KMZ

Månegarm Interjú

ST. Toma

MÅNEGARM – Legions Of The North

ST. Toma

Hot News: Manegarm – „Legions of the North” – Titletrack

KMZ

Hot News: Månegarm – Legions of the North

KMZ

MÅNEGARM – Vargstenen

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek