Lemezismertetők

MÅNEGARM – Nattväsen (re-issue)

Kiadó: Black Lodge Records

Weboldal: www.manegarmsweden.com

Kiadás éve: 2016

Stílus: Viking / Black / Folk Metal

Brief Sum: After the “re-activation” and recent successes of the Swedish legion, Månegarm, it was the time to re-release their older materials. It was not Napalm Records, their current label but the local Black Lodge Records who “burdened” itself with that task and released the remastered series of these albums (except for Vargstenen). The last part of that series was Nattväsen in the end of July 2016 with new cover art and a never before released bonus track, Bergatagen. I’m absolutely happy that recently my old favourites gain more and more success, releasing better and better new albums and their equally awesome earlier materials are finally also available again with a better sound.

 

Az újrakiadott Månegarm-lemezekről írni részben nosztalgikus érzés, hisz nagyon régóta követem és szeretem a svéd banda munkásságát: ők voltak az egyik első banda, akik Vredens Tid lemezükkel bevezettek a szorosan vett viking metal világába és igen szerettem a két orosz zenekarral közös Live in Moscow koncert DVD-jüket is. Másrészt viszont nagyon is aktuális róluk írni, hisz legutóbbi, nagyszerű albumaikkal igen jó volt újrafelfedezni őket és az idei Rockmaraton legjobb koncertjét is nekik köszönhetem.

Egy passzívabb időszak után 2012/13-tól ismét aktív és egyre sikeres a Napalmhoz szerződött skandináv légió, így a régi lemezek újrakiadásának projektje is igencsak időszerűvé vált. Ebből fakadóan 2015 áprilisától szeptemberig az eredetileg 1998-ban megjelent Nordstjärnans Tidsålderrel nyitva és a 2006-os Urminnes Hävd akusztikus EP-vel bezárólag havonta, remaszterelt változatban jöttek ki a csapat korábbi anyagai a svéd Black Lodge Recordsnál. E sor végére tett pontot a némi szünet után az idén július legvégén kiadott, eredetileg 2009-es Nattväsen. (Az EP és eme album közé eső Vargstenen valamiért kimaradt a sorból, talán mert az eredetileg is a Black Lodge-nál jött ki 2007-ben.)

Ehhez az újrakiadáshoz a többitől eltérően új borító is készült a két frissebb nagylemez grafikáját is jegyző Kris Verwimptől, plusz egy régi, korábban kiadatlan dal, a Bergatagen is felkerült bónuszként a korongra. E dal még az eredeti kiadáshoz íródott, de akkor nem érezték koncepcióba illőnek a tagok és így lemaradt, viszont 7 évvel később bónusznak teljesen megfelel az egyébként ma is kilógó, népi intróval indító, de egyébként erősen black’n’rollos (egyszerre black metalos és punk rockos) beütésű 8 perces tétel. A lemez hangzása a remaszternek köszönhetően valamivel tisztább, de én az eredetivel is teljesen elégedett vagyok – valószínűleg a korábbi anyagok újrakiadásánál ez többet nyom a latban, hisz mondjuk a ’98-as és 2015-ös minőség között jóval nagyobb a különbség, mint a 2009-es és 2015/16-os között.

A régi anyagok újrahallgatásának nagy előnye nem csak a korábbi kedvencek újrafelfedezésének öröme, de a „nincs új a nap alatt” gondolat felidézése is. A Nattväsen esetén többször is eszembe jutott ez, hiszen például a manapság főleg modern metal irányzatokhoz kötött tördelt riffelés és kiállások (kvázi breakdownok) bizony például a viking/pogány himnusznak tekinthető Nattsjäl, Drömsjälben is felbukkannak már vagy mondhatnám az akkor ki nem adott mai bónuszt, melynek black’n’rollos stílusa az akkoriban még csak megszületőben lévő norvég Kvelertakkal lett sikeres.

Örömmel tölt el, hogy e régi csapat végre a megérdemelt sikerek felé vette az irányt és hogy a korai anyagaik is újra elérhetővé váltak. Egy újrakiadást pontozni nem egyszerű és talán értelme sincs, így a kezdeményezés az, aminek jár a 10 pont.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Mina Fäders Hall
2. Nattsjäl, Drömsjäl
3. Bergagasten
4. I den Svartaste Jord
5. Hraesvelg
6. Vetrarmegin
7. Draugen
8. Nattväsen
9. Delling
10. Bergatagen (Unreleased Bonus Track)

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Månegarm – Novemberben az Einherjer és a Dawn of Disease társaságában zenélnek Budapesten

KMZ

MÅNEGARM – Månegarm

ST. Toma

KME videók: Lamb of God, Cretus, Metal Allegiance, W.A.S.P., Månegarm, Feral, Sing Sing, Enforcer, Textures

KMZ

Niflheim Festival: Borknagar, In Vain, Månegarm, Ereb Altor, Shade Empire – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Månegarm – Sons of War video

KMZ

Månegarm Interjú

ST. Toma

MÅNEGARM – Legions Of The North

ST. Toma

Hot News: Manegarm – „Legions of the North” – Titletrack

KMZ

Hot News: Månegarm – Legions of the North

KMZ

MÅNEGARM – Vargstenen

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek