Lemezismertetők

MANNGARD – European Cowards

Kiadó: Candlelight Records

Weboldal: www.manngard.net

Kiadás éve: 2007

Stílus: Death / Thrash

 

 

 

 

A Manngard egy norvég banda, s ez a második teljes hosszúságú lemezük, ami egy iszonyat nagy sújtás ennek a színtérnek, mert bizony kérem szépen ezek a gyerekek keményen nyomják a thrasht, a hardcore-t a klasszikusokat idézve. Amikor megláttam a borítót, meg, hogy norvégok nem gondoltam volna, hogy ilyen muzsikát rejt ez a banda, főleg nem ilyen odabaszós, szélsőséges, mocskos megközelítésben. Azért a black metált sem utálják a srácok, sőt enyhén szólva nem utálják. Sokszor az énekről, a thrashes üvöltésekről nekem Tom Araya hangja ugrik be, ami elég komolyan hat. A borító is magáért beszél, mert egy déli zászló van lehelyezve a hullatenger közepén, ezzel is kifejezve, hogy nem szórakoznak a srácok. A szövegek többnyire a korai időkig is visszamenő Európa-Usa ellentétet boncolgatja a kellőképp aktuális módon, ha muszáj. A déli zászlóval szerintem azt is kifejezhetik, hogy ők a szabadság jegyében nyomják ezt a dögös zenét, amiben van punk is, progresszív szösszenetek, remek hangszeres megoldások minden téren, agresszivitás, Celtic frost meg Slayer, hehe.

A zenei is kellőképp lázító, olyan, mint egy nagy csata, megvan benne a kellő gonoszság, az adott hangulatkép. A sound eléggé letisztult, úgymond egyszerű, de ebben rejlik nyersessége. Tagok kinézetre sem azok a tipikus ezt a zenét űző arcok, de nem, mintha kötelező lenne ez az imizs, amit a zene elvár, mert baromság. Mindenesetre nem egyszerű, amit ez a 4 csávó leművel ebben a 10 számban, nem tudok betelni vele. Amiket felsoroltam stílusokat, azok mellett érzek egy progresszívabb, Relapse-es megközelítést is, erre az első legjobb példa a nyitó “Pests in pools…” c. szám, amiben többnyire ezek a disszonáns, nem kiszámítható témák dominálnak. Simán lehetnének Relapse-es zenekar, hehe. Elég sok elborulás van egy adott számon belül, ahol abberált énekkel operál Olav Iversen énekes. Az előző lemezhez képest a zene is kiforrottabbnak tűnik, bár az irányvonal hasonló, talán az új lemezen az újabb témák elő jövetele az újdonság meg a letisztultság. Az első katarzis élmény a harmadik egyben címadó számban ér, amikor a refrénben a kulcsszót üvölti bele az arcodba az énekes. Egyébként nem lehet annyira sokat koncertező banda a Manngard, mert külön megemlítették, hogy itt meg ott koncertjük, meg az is, hogy majd fellépnek a Hole in the sky nevű fesztiválon. Mindenesetre megnézném, mit művelnek élőben.

A lemez első szólódömpingje a negyedik “Republic of Texas”-ban található, ami egy szintén príma tétel. Nem tudok rosszat mondani erre a lemezre semmilyen értelemben sem. Mindenki beleadja a magáét. Az 5-6. szám két részből áll: Egy monoton disszonáns témával kezdődik. Ez egy instrumentális szám, de ebben is benne van minden, ami kell, főképp a belassult téma a lényegesebb. Tehát ez volt az első rész. A következő rész már az elborult, perverz, gonosz témával indul, aminek magyar fordítása kb azt jelenti, hogy a gonosz gondolataid sebészeti eltávolítása. Azért van blastbeat (“Miasma”) is a lemezen, hogy azért mindenki megtalálja a magáénak való kedvenc részeket, bár ezzel a halom elemmel jó ez az egész zene. A black metálos részeknél fordult elő amúgy a BB, mert ott az énektéma is károgós. Az uccsó szám egy hosszabb tétel, közel 9 perc, de ezzel a számmal felrakják az i-re a pontot a srácok. Zseniális lemez, nagyot üt, remélem minél többen megismerik. Ezt a lemezt minden kemény, extrém zenét kedvelőnek ajánlom, alap.

Tracklist:

1. Pest sin pools of stagnant water
2. Horrordementia
3. European cowards
4. Republic of Texas
5. Expulsion of the assailants
6. Part I : Implicit approval of your uninvited guests
7. Part II : Surgical removal of your evil thoughts
8. Divine justice
9. Evil raping evil
10. Miasma
11. You smell of dust, are you alive?

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek