Lemezismertetők

MANTRA – Akarom Látni

Kiadó: Edge Records

Weboldal: www.mantra.hu

Kiadás éve: 2008

Stílus: Metal / Hardcore / Rock

 

(scroll down for English Version)

 

 

A Mantra formációja – akik nem tagadják krisnás mivoltukat -, 1999-ben adta ki legelső anyagát, s az óta is töretlenül benne vannak a hazai undergroundban. 9 év az nem kis idő, s idén már a 7. lemezt (élő korongokat nem veszem figyelembe) tarthatjuk a kezünkben. Zeneileg mindig a modernebb metálos megközelítést erőltették, amelyekben voltak hardcore-osabb témák is, hiszen a gyökereik, azért a hardcore-ban is megbújnak. Ám a modern témák nem csak fajsúlyosabb ötleteket tartalmaztak, hanem dallamokat is egyaránt. Emlékszem legelőször a Tankcsapda előtt láttam őket a Pecsában, még kb. 98 táján :).

Meg kell hagyni, hogy közel 3 évet kellett várni erre a zsírúj anyagra, de azt kell, hogy mondjam, megérte. Nagyon fontos helyet foglalnak el a szövegek, az üzenet közvetítése a zenekar életében. Ezt az anyagot már Kovalsky nélkül vették fel a srácok, s nélküle is egy remek anyagot pakoltak össze. A lemez az Audioplanet stúdiójában lett felvéve, ami Jaya Hari Das-nak a privát stúdiója, s már számtalan remek anyag jött ki eme stúdió által. Ez a stúdió tudtommal Csepelen található, a jó öreg Csepel Műveknél :). Szóval a zenekar trióban nyomja továbbra is, s azt kell mondjam, nem is kell több ember a bandába, hiszen ez a 3 ember tökéletes egységet alkot.

A sound tényleg nagyon jó, mert kristálytisztán szól, nemzetközi megszólalású az anyag. Nagyon régen voltam Mantra koncerten, s tudom, hogy a Replikával rengeteget nyomultak (persze más bandákkal is, de Csatóék élveztek prioritást), de fogalmam sincs róla, hogy hányan járnak ma átlagban Mantra koncertekre. Van egy érzésem, hogy abszolút változó a tendencia, de a zenekar évéhez mérve nem büszkélkednek mondjuk olyan táborral, mint pl : a Depresszió. Persze ennek több oka is lehet, például maga a zene. A zenével nem is lenne baj, mert abszolút emészthető produkcióról van szó, s kellőképpen hallgatóbarát is. Talán a szövegek miatt nem kapnak annyira rá, de ez is csak kifogás a részemről, mert azok is rendben vannak. Persze attól még, mert nincsenek annyian koncertjeiken, még lehet népszerű a banda.

A srácok zenéje bír kellő minimalitással, de amennyire minimál (relatív módon), annyira tud odapakolni az anyag. A dallamok is ettől bírnak egyediséggel, mert az ének is azzá teszi. A mélyre hangolt gitárok azért természetesen röfögnek rendesen. Kellőképpen megférnek a headbangelős részek is a zenében, mint amennyire a dallamos, elszállós témák is. Régebben is nagyon szerettem a bandában, hogy az elszállós részek kellőképpen elszállósak, s lehet flashelni alattuk. Abszolút remek számok sorakoznak fel egymás mellett, egy rossz szavam sem lehet rá. A mondanivaló kvalitása hasonló, mint a korábbi lemezeknél. Én azt érzem, hozzáállásban abszolút ötös a banda, mert töretlenül adják ki a lemezeket, és hisznek valamiben, ami előrébb viszi őket.

Én azért úgy érzem, hogy nagyobb odafigyelést, reflektorfényt is kaphatott volna a banda, de aki eddig nem hallott a zenekarról, tuti ledugott fejjel a homokba töltötte az elmúlt x évet az undergroundban. Mindenképpen hallgassátok meg a lemezt, mert húzós, groove-os metal / hc lemezt hallgathattok meg az új Mantra anyag képében. Nem tudok kiemelni csúcspontot, mert mindegyik szám bír egy remek egyéniséggel, s színvonalban mindegyik ott van a szeren. Tehát a Mantra nem rukkolt elő forradalmian új dolgokkal, de amit csinálnak, azt szenzációsan csinálják, nekem nagyon bejön. Csekkoljátok le.

——————————–

ENGLISH VERSION:

The formation of Mantra – professedly a Krishna-believer group – released its first record in 1999, and since then, they have been active in the Hungarian underground scene. This 9-year-long-term is more than something, and now this is their 7th studio album. Their musical style has always been closer to the soundscape of modern metal, and they also use hardcore elements because of their hardcore-roots. These modern themes are both heavy and melodic. I remember the first time when I saw them, it was in ’98 at PeCsa where they were the support at a concert of the popular Hungarian rock band Tankcsapda.

Their last album was released three years ago, but this brand new record was worth the wait. The lyrics and the message are the most important parts of the band’s work. Although Kowalsky – the former singer – is no longer a member of this formation and this album was recorded without him, this is still a great release. The album was recorded at Audioplanet, which is a very remarkable workstation and its owner is the Mantra bassist/singer Jaya Hari Das (this studio is located at Csepel, Budapest, near the good old Csepel Művek which is a historical Hungarian industrial facility). So this band has been transformed into a trio but it’s enough for them, this line-up seems to be coherent now.

The sound is really good and clear, it’s at the same level of other well-sounded international releases. To tell the truth, I have no information about the fan basis of this band. It was a long time ago when I saw them on stage and I know that they were often on tour with the also popular Replika – and also with other bands but mainly with them – but I have no idea of how many people are interested in their shows now. I guess, the count of the show visitors might show a varying tendency, but certainly, their fan basis isn’t as huge as Depresszió’s, which is an also popular band in Hungary founded only one year earlier then Mantra. It might be because of the lyrics because their music is correct and absolutely easy to listen.

At building up a song they often seem to be – in my opinion – minimalist but they remain heavy as well. The melodies and the vocal themes are really fancy, the down-tuned guitars kick ass! We can found both headbanging riffs and light, melodic parts on this album, and I have to say that these melodic meditative elements are truly the strength of this band. Every song on this album is simply great, I admit that, the quality of the message is similar to the previous albums’. Their attitude gets the highest rating because they have been releasing their albums without compromises and they believe in something that can move them forward.

I think they should deserve higher appreciation, however agree or not, they are a significant part of the Hungarian underground. You should listen to this new Mantra full-length because it’s a very good, heavy, groovy hc/metal album. I cannot mention any highlight because every song is diverse and great. So this new Mantra album is not a revolutionary piece, but they are still sensational, at least for me. Check this release out!

Tracklist:

1. Nekem mindig ugyanaz maradsz
2. Akarom látni
3. Volt pár jó év
4. Hiszel-e még bennem
5. Két perc az élet
6. Magányom édes íze
7. Mit ér az érzés
8. Ítélj, hogy ítéltess
9. Ha szeretnéd hallani
10. Miért kéne úgy élnem
11. Betonon hagyom

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek