Lemezismertetők

MARTRIDEN – The Unsettling Dark

Kiadó: Siege of Amida / Candlelight Records

Weboldal: www.martriden.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Melodic Death metal

 

 

 

 

Vajon mit rejt ez az ufószerű dóminát ábrázoló förtelmes borító? Sok jót nem, az bizonyos – ez volt első gondolatom, mikor kézhez kaptam a promót. És bár sok jót valóban nem nyújt a The Unsettling Dark, ehhez hozzá kell tennem, hogy sok rosszat sem. A 2000-ben alakult amerikai csapat első teljes hosszúságú lemeze olyan benyomást nyújt, mintha a csapat nem tudná eldönteni, milyen zenét játsszon. Ez a muzsika death metálnak lagymatag, dallamos death-nek viszont már nem elég dallamos. Arról a fajta együttesről van szó, amely a nagyok közül egyre sem hasonlít kifejezetten, ennélfogva viszont mindegyikre hasonlít egy kicsit (de azért leginkább a ’90-es évek végi Hypocrisy-re).

A zene mindvégig a lassú és a középtempós között mozog. Hiába elfogadhatók önmagukban ezek a dalok, már az album közepénél garantált az unalomba fulladás, mert teljesen hiányoznak a pörgős húzónóták. Bár a módjával adagolt szintetizátor és akusztikus gitár néha ad egy kis atmoszférát a jó esetben korrekt, máskor viszont kifejezetten vérszegény daloknak, az igazi minőséghez ez édeskevés. Mint fentebb említettem, a zene death és a melodeath metálként írható le. Sajnos a két stílus nem szerves elegyet képez náluk (szemben pl. a kiváló Vehemence-szel), hanem egymás mellett él önálló életet. Érdekes módon ők maguk a promo lapon melodic black-ként kategorizálják magukat – fogalmam sincs, hogy miért. A magasabb extrém hangon és a sötét szinti hangokon kívül nem sok minden köti őket a black metálhoz. Ugyancsak nem tudok mit kezdeni az általuk említett Opeth, Behemoth, Emperor, Bloodbath és Enslaved párhuzamokkal: szerintem ezek a stílust tekintve teljesen alaptalanok, ami pedig a színvonalat illeti, elbizakodottak.

A fentiek alól két dalt említek kivételként: az Ascension első és második részét, tehát a negyedik és ötödik számot. Ezek jóval közelebb állnak a dallamos death metálhoz, leginkább a korai In Flames-et idézik. Egészen erősre sikerültek; az első részbe még egy jól megírt, igényes szóló is elfért (az egyetlen az egész lemezen – miért?!), a második résznek pedig erős az akusztikus témája. Biztató még az utolsó előtti Season in Hell – mondanom sem kell, hogy ez is viszonylag közel áll a melodeath stílushoz.

A hangzás okés, a Cephalic Carnage-ból ismert Dave Otero keze munkáját dicséri. Minden tisztán, ugyanakkor súlyosan hallatszik. Azért azt megjegyzem, hogy bár jónak jó a hangzás, ez is csak olyan, mint a zene: tucat.

Egy szó mint száz, hosszú út áll még a Martriden előtt, ugyanakkor az együttes abszolút nem reménytelen. Először is fel kellene pörgetniük a sebességet, mert a legtöbb stílus nem viseli el (bárhogyan is folytatják, az övéké egész biztosan nem), hogy egy háromnegyed órás album egész végig gyors számok nélkül csorogjon le. Másodszor, karakteresebb és változatosabb nótákat kellene írniuk, amelyek lekötik a hallgató figyelmét. Harmadszor – és rövidtávon ez a legfontosabb – el kellene dönteniük, milyen stílusban akarják folytatni. Én mindenképp a melodikus death-t javasolnám, szerintem ez áll nekik a legjobban. A kétrészes Ascension kellemes meglepetése miatt egy ponttal jobbat adok nekik a közepesnél.

Hazai Terjesztő: Musicworld 2000 Bt (www.albamusic.hu)

Tracklist:

1. Intro
2. The Enigma Of Fate
3. The Calling
4. Ascension Part 1
5. Ascension Part 2
6. Processional For The Hellfire Chariot
7. The Unsettling Dark
8. Prelude
9. A Season In Hell
10. Immaculate Perception

Pontszám: 6

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek