Lemezismertetők

MASSACRE – Back From Beyond

Kiadó: Century Media Records

Weboldal: www.massacremetal.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Death Metal

Brief Sum: A few things can be said about Massacre. The band broke up more times than the number of their released albums. To them, the past is only two albums and a couple of decades away. Still, there is something that can be called the spirit of Massacre, as this strange creature weaves through all the songs. And even though the spirit slumbered somewhere for decades, it still developed, changed, and its third incarnation brings with it the past, yet it’s still in the present. „That is not dead which can eternal lie, Yet with strange aeons even death may die.”

Talán kevesen tudják, hogy a Massacre egy power/speed feldolgozáscsapatnak indult még 1984 körül, majd Kam Lee és Allen West csatlakozásával alakult a stílus death metallá. Pár, az underground körökben nagy sikert elérő demó után 1986-ban elkészült bemutatkozó anyaguk a From Beyond, de a lemez csak 1991-ben jelent meg. Ennek egyik oka az lehetett, hogy a bandatagok más csapatokban tevékenykedtek (Bill Andrews – Death, Allen West – Obituary). A banda életét többszöri leállás és újraindulás jellemezte. Ezek után nem is csodálkozunk, hogy 30 év után még csak a harmadik nagylemezt tarthatjuk a kezünkben. A cím, Back From Beyond, és a borító viszont azt sugallja, hogy talán nem is telt el olyan sok idő. A korai felállásból Rick Rozz gitáros és Terry Butler basszusgitáros játszik a csapatban. Mike Mazzonetto dobos és Edwin Web énekes pedig a 2012-es Condemned to the Shadows EP-n mutatkoztak be.

Az intró elhelyezi a hallgatót Lovecraft világába, az ősi istenek felemelkednek a mélyből és ennek betetőzéseképp az As We Wait to Die aprítós középtempója el is nyeli a hallgatót.  A dal a közepén szinte thrashesen beindul. Elsőre leesik, hiába a viharos zenekartörténet, valaki mégis tudja milyennek kell lennie egy Massacre lemeznek, mert a hangzás egyértelműen a régi anyakora utal vissza, mai formában. Hibátlan és annak ellenére, hogy érződik rajta, hogy floridai death metal, megvan benne a Massacre egyedisége.

Míg a As We középtempóban aprított, az Ascension of The Deceased-be már igazi lendület szorult, bár a refrénre ez a nóta is belassul, ezek a sebesség változások iszonyú dinamikát adnak neki. Ez a fogás jellemző a lemezre.

Kiemelni nehéz dalokat, elég egységes a színvonal. Talán ennek is köszönhető, hogy a lemez elég lassan hat. Elsőre nyugtáztam a megfelelő megszólalást, majd pár meghallgatás után vártam a csodát, és vártam, és vártam, de valahogy nem érkezett. Mikor már épp feladtam, elkezdtek összeállni a fejemben a dalok. Mégiscsak vannak kiugró szerzemények! Elsőre a Remnants of Hatred fogott meg, verzéje emlékezetesebb, mint maga a refrén. A Beast of Vengeance volt a második lépés. A beindulós részek lendületes dallammal lettek ellátva. A Back from Beyond is az erősebb nóták közé tartozik. A dal egyes részei különösen nagy teret adnak a basszusgitárnak is. A hangszernek kedvez a keverés is, nincs eldugva a háttérben.

Aztán voltak apróbb momentumok. A Sand of Time-ban pár másodpercre elszabadulnak a dobok és gitárok, kár, hogy nem kanyarítottak belőle egy tisztességes szólót. A záró Honor the Fallen lendülete és az akusztikus háttér bejátszásai jó fogás, arra készteti az embert, hogy újrahallgassa a lemezt. A False Revelaion felelgetős verzéje, váratlan gyorsulásai, vánszorgásai és végső refrénkiállása végül meglelte a megértés útját, és ezután visszataláltam a Túlról világába.

Ez volt hát az utazásom. Az évek és emlékek egész magas szintre emelték fejeben a Massacre legendáját. Előszedtem a régi lemezeket, meghallgattam őket. Így szembesülve a múlttal a friss lemezt is másként ítélem meg. Méltó folytatása az elődöknek. Bár nincs tele melódiával, de egy vérbeli death anyagnak nincs is szüksége erre, ahhoz, hogy igazán ütős legyen!

Pár dolog elmondható a Massacre-ról. A csapat többször állt le, mint ahány nagylemezt kiadtak. Náluk a vissza a múltba, igazából csak két lemezre, és pár évtizedre van. Mégis létezik olyasmi, hogy Massacre szellem, mert bizony ez a különös lény behálózza az egész anyagot. De ez a szellem hiába pihent valahol az évtizedek alatt, mégis fejlődött, változott és a harmadik megtestesülése magában hordozza a múltat, de mégis mai. “Nem halott az, mi fekszik örökkön, a halál sem ér át végtelen időkön.”

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The Ancient Ones
2. As We Wait To Die
3. Ascension Of The Deceased
4. Hunter’s Blodd
5. Darkness Fell
6. False Revelation
7. Succumb To Rapture
8. Remnants Of Hatred
9. Shield Of The Son
10. The Evil Within
11. Sands Of Time
12. Beast With Vengeance
13. Back From Beyond
14. Honor The Fallen


Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

MASSACRE – Resurgence

Equimanthorn

Massacre bejelenti európai és észak-amerikai turnéját Death DTA-val

KMZ

Hot News: Massacre – „Final Holocaust”, „Enjoy The Violence” and „Signs Of The Decline” re-issues to be released on June 2nd, 2014!

KMZ

Hot News: Massacre – Streaming new album „Back From Beyond” via Guitar World website!

KMZ

Hot News: Massacre – launches new track, „Shield Of The Son”, online; new album „Back From Beyond” out now!

KMZ

Hot News: Massacre – premieres new video for „Back From Beyond” via Terrorizer.com

KMZ

Hot News: Massacre – Release street dates and artwork for „Back From Beyond” album; 70,000 Tons Of Metal Cruise!

KMZ

MASSACRE – Condemned To The Shadows EP

Dr. Feelgood

Hot News: Massacre – Premiere New Song „Succumb To Rapture”

KMZ

Hot News: Massacre – Signs Worldwide Deal With Century Media Records

KMZ

Hot News – Massacre „From Beyond” Limited Edition Reissue Out Now

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek