Lemezismertetők

MENHIR – Hildebrandslied

Kiadó: Trollzorn

Weboldal: www.ziuwari.de

Kiadás éve: 2007

Stílus: Pagan Black Metal

 

 

 

 

Hat évnek kellett eltelni ahhoz, hogy napvilágot lásson az új Menhir album. Az egyik kedvenc bandáim közé tartoznak. Csodás viking dallamokkal tudják elkápráztatni a hallgatót. A gyökerek most is megvannak, tehát maradt a zenéjük lényegében ugyan az, amit már a “Die ewigen Steine” időszakában elkezdtek. Maradt a jól megszokott német nyelv, lehet ez miatt kicsit idegenkedtek páran a zenekartól, de szerintem egészen jól megszokható egy idő után. A Menhirnél mindig is megtalálható volt a barbári nyersesség és a csodás dallamvilág összefonódása viking mitológiával meghintve. A “Das alte Lied des Windes” rögtön egy nagyszerű óda, amivel elnyerik az ember bizalmát. A himnuszos zenéjükkel és Gerull orgánumával megismerhetjük az igazi pogány zenét. Fülbecsengő dallamokat kreálnak, de helyenként áttérnek pár pillanatra a nyers black metalra is. A hangzás szerintem megfelelő és dicséretre méltó. Ilyen téren fejlődés látszik, volt amikor kicsit gyengébb hangzás volt rájuk jellemző, de már akkor is kiemelkedtek a mezőnyből.

A “Des Kriegers Gesicht (Ulfhednar)” farkas üvöltéssel kezdődik a messze északi tájakon, valahol a hegyeken, amelyet a zord hidegség jellemez. Egy menetelős Ózós viking töltetet kapunk. Helyenként előkerül a durvább énekhang is, ezután a kellemes dallamos veszi kezdetét. Nagyszerűen kiegészíti egymást a két hang. Ugyanúgy érződik a viharos zord hatás, mint a finom simogató dallamosság. Szerintem ez az egyik legnagyobb ereje a Menhirnek, meg persze nagyon jól megtanultak zenélni. Nagy kedvencünké válhat rövid idő után ilyen szerzeményekkel a csapat. Ezután egy rövid intro veszi kezdetét, ami felkészít a kétrészes Das Hildebrandslied Teil dalra. Ismét nagyon kellemes harmóniákkal kápráztatnak el. Így hogy felkészültünk egy újabb utazásra, ami majdnem 15 perc könnyen úgy érezhetjük, mintha szárnyakat kapnánk a mennyei zenétől. Az első részben a jól megszokott felemelő érzésben lehet részünk, ami kissé lírikus és szomorkás hangvitelű. Egy balladának is felfoghatjuk, ahogyan a hősök elmennek. Nagy büszkeség és erő árad a zenéből. A második részben egy akusztikus gitárjáték veszi kezdetét, ami lehetne egy hősi ének is.

Teljesen a pogányok között érezhetjük magunkat, előkerül a folk hangszerek tömkelege. Nagyon jól beleélhetjük magunkat, mindenféle vágyakba és álmokba. A “Dein Ahn” egy zordabb sötétebb irányvonalat képvisel, itt aztán keményen belekezdenek a nyers témákba, itt kevesebb a dallamosabb rész, de azért helyenként előkerül az a csodálatos dallamvilág, ami ismét szenzációs. Nagyon nehéz szavakba önteni, ezt hallani kell. A “Weit in der Ferne” a lemez utolsó tétele, ami méltó befejezés. Az album meghallgatása után egyértelműen elmondható, hogy nincsenek gyengepillanatok, végig színvonalas és nagyszerű dalok sorakoznak. Egyértelműen elkezdtem újra meghallgatni és újra és újra…

Tracklist:

1. Das alte Lied des Windes
2. Des Kriegers Gesicht (Ulfhednar)
3. Intro
4. Das Hildebrandslied Teil I
5. Das Hildebrandslied Teil II
6. Dein Ahn
7. Weit in der Ferne

Pontszám: 9.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek