Lemezismertetők

MERESIN – Black Messiah

Mindenkinél előfordul, hogy egy lemezre valamiért csak hosszabb idő elteltével figyel fel. Legutóbb én a krakkói pokoljárók, a Meresin Black Messiah-ával jártam így, ami CD formában 2022-ben jelent meg a lengyelországi Opole székhelyű Via Nocturna gondozásában.

Miként a címből kikövetkeztethető, továbbá a dalszövegekből világosan kiolvasható, egy gyűlölettől fűtött, keresztényellenes és antiklerikális albumról van szó. A formációt alkotó, álnevek mögé rejtőző két zenész – Seraphiel (ének, basszus, gitárok) és Perun (dobok, gitárok, ének, szintetizátor) – első egész estés opusa fokozatosan bontakoztatja ki váltakozó tempójú karakterét, amely nem kapkodó, valamint elektronikus megközelítése ellenére sem nélkülözi a sivár energiát vagy az agressziót.

A lecsupaszított, szélein nyers, mégis magával ragadó 41 perces mű igazán sokoldalú élményt ígér a Paweł Grobler hangmérnöki teljesítményét dicsérő szűretlen produkciótól a baljós energián át, a Victoria Morphine Art-féle klasszikus borítóképig bezárólag.

Sötét szintetizátorokkal és lenyűgöző, végig enyhén poros riffeléssel lő ki a címadó Black Messiah. A feszes, militáns dobolás és az experimentális hatások keltette nyomasztó atmoszférát a megkínzott vokál igazán harciassá teszi. A gitármunka nagyon lenyűgöző a Let It Burn-ben is. A hangnem húsos, erőteljes hangzást rejt magában, a leadek óriásiak, és a riffek zseniálisan előadottak. Az allűrös éneklés kiegészítve a nagy pillanatokat teremtő nehézkes váltásokkal jól érzékelhető, kísérteties miliőt teremt. Egyik személyes kedvencemben, a Legions-ban szinte tapintható az erőszak. Az emelkedett billentyűk teremtette finom érintések eleve komor alaptónust kölcsönöznek a számnak, amely azután a technikás ütések, az irdatlan blast beatek és a halkan susogó cinek teljesen a sötétség ölelésébe fognak. Komoly dobjátékot mutat be a Salvation by Flesh is, annak ellenére, hogy a végig előtérbe tolt elektronikus sávon van a hangsúly. A réteges vokál és a betonkemény basszus valójában ugyancsak a szintetizátornak dolgozik be, ami így egészen közelít a filmes megszólaláshoz. A vaskos groove kertjében honol az Irreligious Feelings. Az univerzumi hangzásra állított billentyűkre ezúttal főként a dallamteremtés feladata hárul, míg a félidőben felcsendülő tulajdonképpen átkötő feladatot ellátó soundok ipari hangulattal telítik a művet, egyfajta deszakralizált teret hozva létre ezzel. Az atmoblack/post black rajongók imádni fogják!

A lemez felénél, valaminő ellen beavatási célból kapjuk az ezoterikus Hate You-t. Mit is mondhatok? Karcos ének, piszkos riffek, valamint robbanásos ütemváltások jellemzik, viszont elődjeivel szemben sokkal inkább kísérletező, progresszív ihletésű szerzemény. Azt olvastam valahol, hogy a Meresin a legördögibb kromatikus skálákból születő riffeket szállítja hallgatóságának. Úgy vélem ez az Exorcism-re igaz talán a legjobban. Ugyanakkor nem egy szimpla kormos anyag, mivel esztétikai megközelítésében a színes szintetizátoros szakaszok kulcsszerepet játszanak azáltal, hogy a különlegesnek ható aurát beillesztik a black metal magba, ekképp egy modernebb, kortárs érzetet adnak a tételnek. A nagyobb lélegzetű Manifesto szintén masszív gitárműre épített málházós track, ami kíméletlenül döngöli a földbe a gyanútlan zenehallgatót. Csodálom ezeket a vastag, katonás ütéseket, a gitárhangokat, illetve lenyűgöz elektro-atmoszférikus nyomorúságával. Végezetül hátra van még a Fanatic Slaves, a tiszta vadság, amely nem hagy kétségeket a banda kompromisszummentes profizmusát illetően. A zene tükrözi tárgyát, az elnyomást, amelyet hatásosan, kifinomult modern hangzással képez le. A pengetős húrok, az életteli dobok, hovatovább az experimentális szálak rideg, az űr végtelenjét kitölteni szándékozó hangzavara garanciája a káprázatnak.

Végeredményben a Black Messiah emlékezetes, cselekménye pedig kellően magával ragadó, ámbár hónapok múlva nem minden dal jutna azonnal eszembe, továbbá az elektronikus betétek használatára nagyobb súlyt helyeztek a kelleténél. Egy hasonlattal élve kicsit olyan, mint a porcukorral túlszórt palacsinta, ami így is csemege, de kevesebb édesítéssel jobban fogyna.

A black metal csapatok jellemzően ritkán találják meg a saját útjukat már az első munkájukban, sokkal gyakoribb, hogy hosszú évek alatt alakítják ki egyedi zenei világukat. Ez a Meresin-ről nem mondható el, ahol a halálos ütemek itt ötvöződnek a régi mesterek érhálózataival. A gyenge szívűek használat előtt feltétlen konzultáljanak kezelőorvosukkal, gyógyszerészükkel, de legalábbis hívjanak papot!

Kiadó: Via Nocturna
Kiadás éve: 2022
Stílus: Black Metal
Webfacebook.com/Meresin.Official

Tracklist:

  1. Black Messiah
  2. Let It Burn!
  3. Legions
  4. Salvation by Flesh
  5. Irreligious Feelings
  6. Hate You!
  7. Exorcism
  8. Manifesto
  9. Fanatic Slaves

Pontszám: 9,5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek