Lemezismertetők

MINENWERFER / 1914 – Ich hatt einen Kameraden

Kiadó: Archaic Sound

Weboldal: @minenwerfer / @1914

Kiadás éve: 2016

Stílus: Black / Doom

Brief Sum: Minenwerfer and 1914 both bring forth tracks with a black foundation with the difference being that the latter uses doom and atmospheric melodies, serving up a more digestible musical dish. It is not an unmissable record, but it sure fills a gap considering the theme.

 

A lemezborító az, ami egy kereskedelmi forgalomba szánt zenei anyagnál az első benyomást nyújtja. Ez hatványozottan igaz abban az esetben, ha a zenekart jelen pillanatban az ismeretlenség jótékony(?) homálya fedi. Mire számíthat az ember? Miféle produktummal áll szemben? Mi a fene akar ez lenni? Érdemes meghallgatni?

Ismertetőm tárgyát képező split anyag borítójából és az egyik zenekarnévből, már akár messzemenő következtetést is le lehet vonni. Az 1914 évszámként is elég beszédes, főleg a korabeli fényképpel egyetemben, szóval kicsi az esélye a sárkányos fantasyn alapuló power metalnak. De ha nagy pénzösszegben kellene fogadnom, akkor az AOR, hard rock, glam titulusokat is igencsak hanyagolnám.

Aki extrém, underground muzsikára tippel, az nem jár messze a valóságtól. A Minenwerfwer és az 1914 is black alapú szerzeményeket vonultat fel, annyi különbséggel, hogy utóbbinál a doomos, atmoszferikus hatáskeltés is tetten érhető és ennek köszönhetően lényegesen emészthetőbb alkotásokat tár elénk. Az Aknavetőre „keresztelt” trió Kaliforniából származik, ami nem éppen egy autentikus hely, az első világégés megidézéséhez, de a dalcímekből és a szövegekből kiderül, nem csak a középiskolai tankönyvekből vértezték fel magukat. Ezen kiadvány előtt két nagylemezük és EP-k, demók sora jelent meg az elmúlt kilenc évben. Nem éppen egy tétlenkedő banda benyomását keltik. Zenéjük nyers, gyors, agresszív black metal, nem sok kapaszkodót nyújtva. Illetve alapvetően nem lenne rossz egy gyengén megszólaló Mardukként elkönyvelve a teljesítményt, ha nem éppen az 1914-el lennének egy hanghordozó összeboronálva. Mert az ukrán négyesnek sokkal jobban sikerült egy gáztámadás sújtotta lövészárokban – halott társai között – hasaló katona kálváriáját megfesteni. De teljesen elégedett velük sem tudok lenni, mert abból a négy tételből, ami az ő felvételeiket tartalmazza, az első a német nemzeti himnusz korabeli felvételről, a Gaz Mask című utolsó tétel pedig egy Nintendo játék (Mario?) zenei színvonalát nyújtja… Ötletem sincs, hogy ez utóbbi rögzítésére mi szükség volt. A lvoviak sem ragadtak le az iskolai tanulmányoknál, az ő esetükben már nagyobb eséllyel élt világháborús felmenő. Ők még külsőségekben is odateszik magukat: autentikus német egyenruhában pózolnak a promó fotókon. Az 1914 megalakulását tekintve egy fiatalabb csapat, egyetlen nagylemezzel és néhány single-vel rendelkeznek.

Egy szóval sem állítom, hogy kihagyhatatlan lenne ez a kiadvány, de annál inkább hiánypótló, legalábbis ami a témakört illeti. Persze azért némi aberráltság szükséges, hogy valaki feje búbjáig elmerüljön ebben a múltidézésben, viszont nekünk egyszeri hallgatóknak elég csak a fülünkig…

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

Minenwerfer:
1. First Battle Of The Masurian Lakes
2. Battle Of Bolimów (Weisskreuz)
3. Iron Cross (Ostfront 1915 Version)
4. Second Battle Of The Masurian Lakes

1914:
5. An Meine Völker!
6. Karpathenschlacht (Dezember 1914 – März 1915)
7. 8 × 50 Mm. Repetiergewehr M.95
8. Gas Mask (Eastern Front Remix)

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

1914 – Where Fear and Weapons Meet

Gyrsee

1914 interjú

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek